Operația de îndepartare a grăsimii (Lipoaspirația / liposculptura)

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 11-07-2022, 274 vizualizări

Operația de îndepărtare a grăsimii, cunoscută şi sub denumirile de lipoaspirație, liposculptură sau lipectomie, este o intervenție chirurgicală care presupune îndepărtarea țesutului adipos de la nivelul anumitor regiuni ale corpului în care se găseşte, în mod fiziologic, o cantitate mai crescută de țesut adipos.

 

Principalele zone supuse operației de îndepărtare a grăsimii sunt reprezentate de abdomen, şolduri, coapse, regiunea internă a genunchilor, brațe, porțiunea interioară a gleznelor şi gâtul.

 

Cu toate că lipoaspirația şi liposculptura nu au drept obiectiv scăderea în greutate şi nu este o metodă terapeutică de combatere a obezității, în urma acestei intervenții chirurgicale se obține o scădere ponderală minoră. Principalul obiectiv al operației de îndepărtare a grăsimii este de remodelare şi reconturare a corpului. [1], [2]

 

Care sunt indicațiile şi contraindicațiile operației de îndepărtare a grăsimii?

Operația de îndepărtare a grăsimii este recomandată bolnavilor normoponderali, cu stare de sănătate bună, care prezintă depozite adipoase localizate în anumite zone ale corpului.

 

Pentru obținerea rezultatelor scontate în urma acestei intervenții chirurgicale, tegumentele bolnavului în cauză trebuie să-şi păstreze elasticitatea astfel încât, în urma îndepărtării țesutului adipos excesiv, pielea să rămână întinsă.

 

Din acest motiv, operația de îndepărtare a grăsimii se adesează cu predominanță persoanelor tinere. În urma lipoaspirației efectuate în cazul persoanelor vârstnice nu se obtin aceleaşi rezultate satisfăcătoare ca în cazul persoanelor tinere deoarece, pierdea îşi pierde elasticitatea odată cu îmbătrânirea organismului uman.

 

Operația de îndepărtare a grăsimii este contraindicată în următoarele circumstanțe:

  • Obezitate
  • Bolnavi diagnosticați cu diferite afecțiuni cronice, precum diabet zaharat, afecțiuni cardio-vasculare severe, boală cronică de rinichi, asociate unui risc crescut de apariție a complicațiilor sau de deces al bolnavului în urma administrării anesteziei
  • Sarcină
  • Bolnavi aflați în septicemie
  • Infecții cronice, virale sau bacteriene. [1], [2], [3], [4]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie în cazul operației de îndepărtare a grăsimii?

Cu o lună înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, se recomandă întreruperea administrării de anticoncepționale în cazul femeilor.

 

Cu două săptămâni înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, se recomandă întreruperea administrării de antiagregante plachetare (precum Aspirină, etc.) sau alte medicamente care pot influența funcția de coagulare a sângelui (risc crescut de apariție a hemoragiei).

 

Cu una sau două săptămâni înainte de efectuarea intervenției chirurgicale se recomandă întreruperea fumatului, întreruperea consumului de alcool şi evitarea expunerii la razele solare. Substanțele chimice aflate in componența fumului de țigară şi a alcoolului pot întârzia procesul de vindecare a leziunii şi pot favoriza infectarea acesteia din urmă.

 

Se recomandă întreruperea oricărei diete alimentare înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, deoarece deficitele nutriționale care pot apărea pe parcursul regimului alimentar pot îngreuna procesul de vindecare a leziunii.

 

Cu 8 ore înainte de efectuarea intervenției chirurgicale se recomandă întreruperea alimentării şi a consumului de lichide.

 

Se recomandă evitarea realizării lipoaspirației în timpul menstruației, deoarece există riscul crescut de apariție a hemoragiilor.

 

Bolnavii diagnosticați în prezent cu diferite afecțiuni severe acute sau cronice sau cei care prezintă în istoricul personal anumite afecțiuni mai grave, trebuie să informeze medicul cu privire la aceste aspecte. [1], [2], [3], [4]

 

Cum se desfăşoară operația de îndepărtare a grăsimii?

Operația de îndepărtare a grăsimii se desfăşoară sub anestezie generală şi durează în medie aproximativ o oră. Pe toată durata desfăşurării intervenției chirurgicale, bolnavul este conectat la anumite aparate speciale pentru monitorizarea fecvenței cardiace, frecvenței respiratorii, tensiunii arteriale, diurezei şi a saturației în oxigen a sângelui.

 

Operația de îndepărtare a grăsimii presupune efectuarea unor incizii de câțiva milimetri la nivelul zonei de localizare a țesutului adipos. Prin intermediul acestor incizii ulterior se introduce o canulă conectată la un aparat specializat care creează vid. Prin intermediul unor mişcări repetate, grupurile de celule adipoase sunt separate unele de altele şi sunt aspirate.

 

Metodele inovative de lipoaspirație şi liposucție utilizează anumite substanțe medicamentoase vasoconstrictoare şi anestezice, în scopul scăderii pierderilor de sânge în timpul desfăşurării intervenției chirurgicale şi scăderii sindromului dureros postoperator.

 

În funcție de modul de realizare, pot fi descrise mai multe tipuri de lipoaspirații:

  • Lipoaspirația cu ultrasunete. Această procedură presupune introducerea sub piele a unei tije metalice, care emite energie ultrasonică. Cu ajutorul acestor tije sunt secționați pereții adipocitelor (celule adipoase), pentru a facilita îndepărtarea mai uşoară a țesutului adipos.
  • Lipoaspirația tumescentă. Acest procedeu chirurgical presupune injectarea, la nivelul regiunii afectate, a unei soluții sterile, care va determina apariția edemului la nivelul zonei afectate. În urmă, prin intermediul unei micj incizii realizată la acel nivel, medicul va introduce o canulă cu ajutorul căreia vor fi aspirate excesul de grăsime şi de lichid prezente în interiorul corpului uman. Conform studiilor realizate pe acest subiect, lipoaspirația tumescentă este cel mai frecvent tip de lipoaspirație utilizat în practica medicală.
  • Lioaspirația alimentată constă în plasarea unei canule la nivelul zonei afectate, care va emite vibrații la acel nivel, favorizând eliminarea țesutului adipos.
  • Lipoaspirația cu laser presupune aplicarea, la nivelul zonei afectate, a unei surse de lumină laser intense care va duce la lichefierea țesutului adipos excesiv şi eliminarea lui. În cadrul acestei proceduri medicul va realiza o mică incizie la nivelul zonei afectate, prin intermediul căreia este introdusă o fibră laser care va emite o lumină puternică, în scopul dizolvării şi eliminării depunerilor de grăsime de la acel nivel. [1], [2], [3], [4]

 

Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul operației de îndepărtare a grăsimii?

În urma încheierii intervenției chirurgicale, bolnavul este aşezat într-un salon de anestezie-terapie intensivă şi este monitorizat continuu până la revenirea stării de conştiență şi până la restabilirea tuturor funcțiilor din organism.

 

Postoperator, zonele supuse intervenției chirurgicale sunt pansate şi îmbrăcate în contenții elastice (ciorapi sau pantaloni), pentru prevenirea formării seroamelor sau a hematoamelor şi stimularea redistribuirii tegumentare a sângelui. Se recomandă purtarea contențiilor elastice timp de o lună.

 

La câteva ore de la efectuarea intervenției chirurgicale se poate relua alimentația şi consumul de lichide; se va începe cu consumul alimentelor semisolide, pentru a preveni apariția tulburărilor de tranzit intestinal.

 

Perioada de recuperare în urma intervenției de îndepărtare a grăsimii durează în medie aproximativ şapte zile. După aproximativ o săptămână de la efectuarea operației, bolnavul îşi poate relua activitatea.

 

Echimozele rezultate în urma inciziilor efectuate dispar în aproximativ două sau trei săptămâni de la operație. După dispariția lor, se recomandă efectuarea câtorva şedințe de masaj la nivelul zonelor operate, pentru creşterea elasticității tegumentare locale.

 

Bolnavii supuşi intervenției de îndepărtare a grăsimii trebuie să respecte un anumit regim igieno-dietetic de menținere a greutății ponderale normale. [1], [2], [3], [4]

 

Care sunt posibilele complicații ale operației de îndepărtare a grăsimii?

Ca oricare altă intervenție chirurgicală, operația de îndepărtare a grăsimii poate asocia anumite complicații, precum:

  • Infecții intraoperatorii sau postoperatorii
  • Arsuri locale prin frecare
  • Reacții de hipersensibilitate la substanțele anestezice administrate
  • Echimoze locale
  • Formarea la locul intervenției a unor hematoame sau a unor seroame
  • Denivelări tegumentare marcante (mai ales în cazul persoanelor vârstnice)
  • Tromboembolie pulmonară
  • Hemoragii postoperatorii
  • Edeme locale postoperatorii
  • Asimetria segmentelor corporale
  • Modificarea culorii pielii
  • Amorțire sau parestezii resimțite la nivelul zonelor supuse intervenției chirurgicale
  • Creşterea sau scăderea sensibilității la nivelul zonelor supuse intervenției chirurgicale. [1], [2], [3], [4]
Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Liposuction, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/liposuction/about/pac-20384586
4. What are the benefits and risks of liposuction?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/180450.php
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp