Operația de hernie de disc

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 13-07-2022, 444 vizualizări

Hernia de disc este o afecțiune neurologică, caracterizată prin deplasarea unuia dintre discurile coloanei vertebrale din zona de localizare. În funcție de regiunea în care apare deplasarea discului vertebral, pot fi descrise două tipuri de hernii de disc: hernia de disc cervicală și hernia de disc lombară.

 

Cauzele herniei de disc sunt multiple, iar simptomatologia acestei afecțiuni este destul de neplăcută, fiind caracterizată prin durere de ceafă, durere a umerilor, durere a claviculei și a oaselor scapulare, reducerea mobilității capului, dificultate în realizarea mișcărilor bruște, oboseală resimțită la nivelul membrelor superioare, parestezii ale extremităților, spasme ale musculaturii superioare, durere a oaselor coxale și a coapselor, amorțeli resimțite la nivelul membrelor superioare și contracturi musculare la nivelul coloanei lombare.

 

Aceste manifestări clinice sunt cu atât mai supărătoare cu cât limitează capacitatea de mobilizare a bolnavului și de desfășurare a activităților zilnice, iar în timp pot duce la agravarea calității vieții prin întreruperea activității profesionale și chiar imobilizare la pat.

 

În prezent au fost elaborate multiple metode terapeutice de corectare a herniei de disc și de combatere a simptomatologiei declanșate de către aceasta. Dintre acestea amintim: kinetoterapia, fizioterapia, hidroterapia, electroterapia, elongația, balneoterapia, masajul, acupunctura, chiropractica, etc. Aceste metode acționează mai degrabă prin reducerea impactului deplasării discului vertebral asupra structurilor din jur, dar nici una nu asigură repoziționarea acestuia în zona sa de localizare anatomică și nici nu pot duce la îndepărtarea lui.

 

Singura metodă terapeutică de corectare a herniei de disc, care asigură îndepărtarea discului vertebral deplasat, este intervenția chirurgicală. Operația de hernie de disc poate consta în laminectomie, laminotomie și disectomie.

  • Laminectomia este intervenția chirurgicală de îndepărtare a apofizelor vertebrale (în scop explorator sau pentru decomprimarea măduvei spinării).
  • Laminotomia este intervenția chirurgiclă de secționare a lamelelor vertebrale.
  • Îndepărtarea pe cale chirurgicală a întregului disc vertebral deplasat poartă denumirea de disectomie, iar îndepărtarea chirurgicală a unei mici porțiuni din discul vertebral deplasat, care herniază, poartă denumirea de microdisectomie.

 

Toate aceste proceduri chirurgicale se pot realiza în cadrul operației de hernie de disc, singura metodă de corectare a acestei afecțiuni. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Care sunt indicațiile și contraindicațiile operației de hernie de disc?

Operația de hernie de disc este recomandată în următoarele circumstanțe:

  • Persoane tinere diagnosticate cu hernie de disc, secundară unui traumatism la nivelul coloanei vertebrale.
  • Bolnavi diagnosticați cu hernie de disc, cu simptomatologie severă, care imobilizează bolnavul la pat și împiedică desfășurarea de către acesta a ctivităților cotidiene și profesionale.
  • Bolnavi dagnosticați cu hernie de disc, agravată în timp, fără răspuns la celelalte metode terapeutice conservatoare (amintite anterior.

 

Există însă și cazuri în care operație de hernie de disc este contraindicată. Dintre acestea amintim:

  • Hernie de disc diagnosticată în rândul persoanelor vârstnice, cu stare precară de sănătate și cu multiple comorbidități.
  • Bolnavi cu hernie de disc, diagnosticați în antecedente cu diferite afecțiuni cronice, precum diabet zaharat, hipertensiune arterială, diferite cardiopatii, etc., care s-ar putea agrava în timpul desfășurării actului operator.
  • Femei însărcinate (în acest context se recomandă temporizarea intervenției chirurgicale până după actul nașterii). [1], [2]

 

Ce presupune îngrijirea preoperatorie în cazul operației de hernie de disc?

Din cauza complexității procedurii chirurgicale de corectare a herniei de disc, în perioada preoperatorie trebuiesc respectate următoarele măsuri impuse de către medic:

  • Renunțarea la fumat și la consumul de alcool, cu cel puțin o lună înainte de efectuarea actului operator. Acest lucru se datorează faptului că, fumul de țigară și alcoolul dețin în componență numeroase substanțe chimice, care îngreunează procesul de vindecare a leziunilor operatorii, întârzie procesul de recuperare a bolnavului și pot favoriza apariția infecțiilor locale.
  • Întreuperea administrării de antioagulante și antiagregante plachetare, cu două săptămâni înainte de efectuarea actului operator. Aceste medicamente influențează procesul de coagulare al sângelui și pot determina apariția hemoragiilor intraoperatorii sau/și postoperatorii. Din acest motiv, se recomandă întreruperea acestor medicamente înainte de efectuarea actului operator.
  • Se recomandă întreruperea oricărui tratament hormonal (inclusiv a administării de anticoncepționale orale) cu o lună înainte de efectuarea actului chirurgical.
  • Este contraindicată efectuarea operației de hernie de disc în perioada menstruației, în cazul femeilor cu hernie de disc, din cauza riscului crescut de sângerare existent în această perioadă a lunii.
  • Înainte de efectuarea operației de hernie de disc, se recomandă evitarea ridicării de greutăți sau a efectuării eforturilor fizice intense, care pot agrava defectul existent la nivelul coloanei verebrale. (În numeroase cazuri, efectuarea efortului fizic intens în cazul persoanelor cu hernie de disc s-ar solda cu atingerea măduvei spinării și paralizia acestora.)

 

La internarea bolnavului cu hernie de disc în spital, medicul care urmează să efectueze intervenția chirurgicală, va efectua o anamneză amănunțită, care trebuie să cuprindă informații cu privire la celelalte afecțiuni de care suferă bolnavul, alte intervenții chirurgicale la care acesta a mai fost supus, alergii, eventuale traumatisme ale coloanei vertebrale, medicamente administrate, etc.

 

La internare, bolnavul va fi supus unui examen radiologic de coloană vertebrală, pentru evaluarea gradului de evoluție a herniei de disc.

 

Totodată, la internarea bolnavului în spital, se vor determina analizele de sânge (hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui), pentru evaluarea statusului biologic al bolnavului și se vor efectua anumite investigații imagistice, precum ecocardiografie, ecocardiografie Doppler, radiografie pulmonară, pentru evaluarea sistemului cardiac și respirator.

 

Cu aproximatic 12 ore înainte de efectuarea intervenției chirugicale, se recomandă întreruperea alimentației și a consumului de lichide.

 

În dimineața în care urmează să fie efectuată operația de hernie de disc, bolnavul în cauză va efectua o igienă corporală riguroasă. [3], [4], [5]

 

Cum se desfășoară operația de hernie de disc?

Operația de hernie de disc se realizează sub anestezie generală și durează în medie aproximativ între una și două ore. Ca medicație preoperatorie, se administrează analgezice, pentru reducerea sindromului dureros operator și anxiolitice, pentru ameliorarea stărilor de anxietate și pentru inducerea unei stări de confort bolnavului.

 

Pe tot parcursul desfășurării actului operator, bolnavul este conectat la o aparatură specială, cu ajutorul căreia vor fi monitorizate frecvența cardiacă, frecvența respiratorie, tensiunea arterială și saturația în oxigen a sângelui periferic.

 

De asemenea, se montează o linie venoasă, care va putea fi utilizată ulterior, în caz de apariție a unei urgențe medicale, precum stop cardio-respirator, hemoragii masive, reacție de hipersensibilitate la substanța anestezică administrată, cu șoc anafilactic, etc.

 

În sala de operație, bolnavul este așezat pe burtă pe masa chirurgicală, cu spatele flectat, pentru a asigura deschiderea spațiilor dintre lamelele vertebrale.

 

Se dezinfectează zona care urmează să fie supusă actului chirurgical și se realizează o incizie la nivelul zonei de proiecție a discului vertebral deplasta. Se incizionează fiecare strat, începându-se cu piele, musculatura vertebrală, până se ajunge la nivelul coloanei vertebrale.

 

Odată ajuns la nivelul coloanei vertebrale, cu ajutorul unor instrumente chirurgicale speciale, chirurgul va curăța spațiul intervertebral de fragmentele de nucleu pulpos și va îndepărta apofizele vertebrale, va secționa lamelele vertebrale (pentru a avea acces asupra discului vertebral deplasat) și va îndepărtat fie tot discul vertebral deplasat, fie o mică porțiune a acestuia, care herniază.

 

În urmă, se vor sutura cu fire resorbabile toate planurile incizionate, cu refacerea continuității tegumentare.

 

În prezent, tehnicile chirurgicale inovative efectuate în cazul operației de hernie de disc, presupun îndepărtarea, prin intermediul instrumentarului chirurgical foarte fin, a unei mici porțiuni din discul vertebral deplasat, nefiind necesară îndepărtarea apofizelor vertebrale și secționarea lamelelor vertebrale. În acest mod, durerea postoperatorie este minimă.

 

Principalul obiectiv al operației de hernie de disc, fie ea reprezentată de intervenția chirurgicală agresivă de îndepărtare a întregului disc vertebral deplasat sau de procedeele inovative de îndepărtare a porțiunii de disc herniate, este de decomprimare și de eliberare a rădăcinii nervului spinal (comprimat de către discul vertebral deplasat), cu îndepărtarea durerii și a deficitelor neurologice. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul operației de hernie de disc?

După încheierea intervenției chirurgicale, bolnavul este trezit în sala de operație și se evaluează rezultatul neurologic al actului operator.

 

În urmă, bolnavul va fi plasat într-un salon de anestezie-terapie intensivă, unde va fi monitorizat cu atenție timp de câteva ore, până la stabilizare.

 

În perioada postoperatorie, se pot administra analgezice pentru ameliorarea durerilor operatorii și se va asigra îngrijirea plăgii, prin badijonare cu soluție de Betadină 10%.

 

La aproximativ două ore de la efectuarea actului operator, se poate relua alimentația și consumul de lichide. Se recomandă consumarea alimentelor de consistență semi-solidă sau lichidă, pentru a evita apariția constipației în perioada postoperatorie.

 

La trei-patru ore de la efectuarea intervenției chirurgicale, se recomandă mobilizarea bolnavului, iar din ziua următoare se recomandă începerea ședințelor de kinetoterapie.

 

În absența vreunei complicații intraoperatorii sau postoperatorii, bolnavul va fi externat la un interval de una sau două zile de la efectuarea intervenției chirurgicale. În caz de apariție a vreunei complicații intraoperatorii sau postoperatorii, spitalizarea bolnavului va fi prelungită, până la dispariția acestora.

 

Perioada de recuperare a bolnavului supus operației de hernie de disc, durează în medie aproximativ între cinci și șapte zile. Acasă, bolnavul este sfătuit să-și păstreze mobilitatea, prin încurajarea mersului pe jos, urcatului și coborâtului scărilor.

 

În primele două săptămâni de la efectuarea intervenției chirurgicale, este contraindicată baia, fiind permis doar dușul rapid.

 

Îngrijirea plăgii prin efectuarea badijonărilor cu soluție de Betadină 10% se recomandă a fi efectuată în primele 10-14 zile de la efectuarea actului operator.

 

În prima lună de la efectuarea operației de hernie de disc, este contraindicată ridicarea de greutăți. Bolnavul supus operației de hernie de disc își poate relua activitatea profesională la aproximativ trei sau patru săptămâni de la intervenția chirurgicală. [3], [4], [5]

 

Care sunt posibilele complicații ale operației de hernie de disc?

În majoritatea cazurilor, operația de hernie de disc este asociată unui prognostic favorabil, prin respectarea de către bolnav a tuturor măsurilor impuse de către medic.

 

Asemenea oricărei intervenții chirugicale, operația de hernie de disc poate duce la apariția unor complicații, mai mult sau mai puțin severe. Acestea sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Lezarea sacului dural și discită, cu apariția secundară a fistulei de lichid cefalo-rahidian
  • nflamația discului vertebral operat
  • Hemoragii intraoperatorii sau postoperatorii
  • Recidiva herniei discale
  • Reacție de hipersensibilitate la substanța anestezică administrată, cu risc crescut de stop cardio-respirator
  • Durere lombară intensă, cu sau fără iradiere la nivelul membrului inferior (sindrom post-disectomie). [1], [2]
Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Herniated Disc Surgery: What to Expect, link: https://www.healthline.com/health/bone-health/herniated-disk-surgery
4. What to know about herniated disc surgery, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326780.php
5. Lumbar Herniated Disc: Should I Have Surgery?, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/aa6282
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp