Operația de schimbare de sex masculin în feminin

Video Autor: Patriche Silvia Actualizat la 12-04-2024, 23 vizualizări

Operația de schimbare de sex masculin în feminin mai poartă numele și de trans-feminin, feminizare sau operație de afirmare a sexului/identității. Procedura constă în mai multe intervenții care au loc la un anumit interval unele de altele. Descoperă un ghid complet al operației de schimbare de sex masculin în feminin. (1)

 

1. Operația de schimbare de sex pe scurt

Operația de afirmare a sexului masculin în feminin constă în mai multe intervenții chirurgicale care includ vaginoplastia, mamoplastia, orchiectomia (îndepărtarea testiculelor), feminizarea facială, reducerea tiroidei, feminizarea vocii și altele (feminizarea buzelor, a ochilor, a nasului, a mărului lui Adam). (2)

 

De asemenea, este necesar ca persoanele să urmeze un tratament de substituție hormonală feminizată întreaga viață. Totodată, după intervenție trebuie să folosească dilatatoare vaginale pentru a menține vaginul construit deschis și flexibil. (3,4)

Cât de eficientă este

Eficiența intervenției depinde de starea de sănătate a pacientului, de așteptările sale și de experiența medicului. Majoritatea persoanelor care apelează la astfel de operații observă o îmbunătățire a calității vieții.

 

În funcție de studiu, procentul persoanelor mulțumite variată de la 70% la 95%. De regulă, persoanele care au așteptări realiste și vorbesc cu un terapeut înainte și după intervenție sunt mai mulțumite de rezultate. (5,6)

Cum arată candidatul ideal pentru operația de schimbare de sex

Candidatul ideal pentru operația de schimbare de sex masculin în feminin ar trebui să aibă un indice de masă corporală sănătos (20-25). Excesul ponderal nu exclude neapărat anumiți candidați însă o greutate sănătoasă înlesnește intervențiile chirurgicale și reduce riscul de complicații. (7)

 

De asemenea, pacientul ar trebui să aibă așteptări realiste deoarece este posibil să apară probleme iar rezultatele să nu fie perfecte. Unele persoane regretă operație de mamoplastie atunci când văd că au sânii umflați și roșii câteva săptămâni. Vestea bună este că aceste efecte secundare dispar în timp.

Cine NU ar trebui să apeleze la schimbare de sex

În general, astfel de operații nu ar trebui realizate:

  • Dacă ai sub 18 ani și peste 60 de ani
  • Dacă treci printr-o perioadă foarte stresantă iar medicul psihiatru spune că nu poți lua decizii în mod rațional
  • Dacă terapeutul nu își dă „ok”-ul pentru operație
  • Dacă identitatea de gen este prea puternică pentru a se schimba în urma intervenției
  • Dacă suferi de boli ale sângelui, un nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune arterială, obezitate, artrită, diabet, alergii, boli coronariene, afecțiuni pulmonare, depresie severă. (7)

 

2. Pregătirea de operație

Operația de schimbare de sex masculin în feminin implică și o anumită pregătire înainte de intervenție. Iată ce trebuie să știi înainte de operație, cum să arate dieta preoperatorie și ce analize sunt indicate înainte de procedură.

Ce trebuie să faci înainte de operație

Pentru a putea solicita operația de schimbare de sex vei avea nevoie de o recomandare de la medicul psihiatru sau de la terapeut că ești în deplinătatea facultăților mentale. (8)

 

În timpul consultației cu medicul chirurg plastician, vei afla care sunt procedurile necesare pentru schimbarea de sex. În ciuda numelui, este vorba despre mai multe intervenții. De asemenea, doctorul va evalua starea generală de sănătate și îți va vorbi despre rezultatele intervențiilor. Astfel, îți vei putea stabili obiective realiste. Mai mult, se va discuta despre tipul de anestezie folosit și vei fi evaluat pentru ca medicul să se asigure că anestezia este sigură pentru tine. Mai apoi, trebuie să semnezi că ești de acord cu procedurile care se vor realiza. (9)

Medicamente la care să renunți

Iată care sunt recomandările legate de medicamente:

  • Cu trei săptămâni înainte de operație se renunță la medicația hormonală. Bineînțeles că există și excepții și medicul îți va oferi informații detaliate
  • Unele medicamente pot afecta capacitatea de a coagula sângele. Evită cu o săptămână înainte de intervenție aspirina, ibuprofenul, naproxenul, vitamina E, multivitaminele care conțin vitamina E și diverse suplimente alimentare (ulei de pește, usturoi, Ginkgo biloba)
  • Unele medicamente cu rețetă – este indicat să vorbești cu medicul de specialitate pentru a vedea dacă poți opri anumite medicamente care pot interfera cu operațiile. (10)

 

De asemenea, este indicat să renunți la fumat deoarece tutunul afectează capacitatea vaselor de sânge de a transporta sângele oxigenat la zona intervenției. Prin urmare, se prelungește vindecarea. Pentru a crește rata de succes a intervenției este recomandat să nu fumezi cu minimum opt săptămâni înainte de operația de schimbare de sex. Chiar și după operații este recomandat să eviți fumatul minimum patru.

 

Cu o zi înainte de intervenție, se va aplica o clismă. În dimineața intervenției ia un mic dejun bogat. Aceasta va fi ultima masă solidă timp de cel puțin 24 de ore. Bea multă apă și aranjează-ți părul în așa mod încât să te simți confortabil deoarece nu vei avea cum să îl speli 1-2 zile. Înainte de intervenție vei îndepărta clamele de păr, machiajul și bijuteriile.

Dieta preoperatorie

Cu mici excepții, nu este nevoie să urmezi o dietă specială. Totuși, este recomandat să consumi alimente sănătoase precum carnea slabă, peștele, puiul, ouă, brânză, nuci, lapte, brânzeturi, iaurt. De asemenea, este indicat să bei minimum doi litri de apă pe zi. (11)

Analize utile preoperator

Mai întâi, se măsoară înălțimea, greutatea și indicele de masă corporal. Apoi, se ia tensiunea arterială, se testează sângele, urina, nivelul ureei și a electroliților, funcțiile ficatului, nivelul testosteronului, glicemia și se stabilește profilul lipidic. (12)

 

3. Intervenția chirurgicală - procedura

Operația de schimbare de sex masculin în feminin implică mai multe intervenții chirurgicale. Iată în ce constă operația, cât durează, ce presupune anestezia, ce riscuri implică precum și care sunt posibilele complicații.

În ce constă operația?

Operația de schimbare de sex masculin în feminin implică mai multe tipuri de intervenții pe care le vom detalia în continuare.

Augmentarea sânilor

Mărirea sânilor este o procedură des întâlnită. Implică introducerea unui implant mamar în zona pieptului, existând și opțiunea de folosire a unei grefe de grăsime. Pentru rezultate optime, se recomandă tratament hormonal înainte de augmentarea sânilor. De cele mai multe ori, operația nu necesită spitalizare. (13,14)

Orhiectomie

Orhitectomia presupune îndepărtarea testiculelor. Toate celelalte părțile ale zonei genitale rămân. Se realizează sub anestezie generală sau locală. Este indicată pentru persoanele care doresc eliminarea producției de testosteron fără a merge mai departe cu reconstrucția genitală. Perioada de recuperare este de câteva săptămâni. (15,16)

Vaginoplastie

Vaginoplastia constă în modelarea de vagin, clitoris, labia majora, labia minora și deschidere uretrală din țesutul genital existent. Majoritatea chirurgilor folosesc țesutul penisului în acest sens. Procedura are o eficiență ridicată inclusiv pentru persoanele care au avut orhiectomie anterior. (17,18)

 

De cele mai multe ori, vaginoplastia se realizează sub anestezie generală iar majoritatea pacienților petrec aproximativ 3-4 zile în spital. Recuperarea poate dura până la trei luni și necesită îngrijire specială post-operator. În primele 7-10 zile după operație persoana va sta în pat, putându-se deplasa doar până la toaletă. De asemenea, este necesară folosirea unui dispozitiv de dilatare vaginală zilnic. Procesul este unul dureros și de durată. (19)

Feminizarea feței

Feminizarea feței implică mai multe proceduri chirurgicale:

  • Remodelarea frunții și a oaselor sprâncenelor
  • Conturul maxilarului și a bărbiei
  • Rinoplastie (remodelarea nasului)
  • Avansarea liniei părului
  • Remodelarea traheii (condrolaringoplastie).

 

În general, aceste intervenții se realizează sub anestezie generală. Majoritatea persoanelor petrec cel puțin o noapte în spital după intervenții iar recuperarea durează câteva săptămâni. (20,21,22)

Feminizarea vocii

Doctorii pot scurta lungimea corzilor vocale pentru a subția vocea. Înainte de procedură este indicat să apelezi la un logoped. Recuperarea presupune evitare vorbitului timp de o săptămână și creșterea timpului de vorbire progresiv de-a lungul unei luni. Nu necesită spitalizare. (23,24,25,26)

Cât durează operația

Operația de schimbare de sex masculin în feminin nu este o singură procedură ci mai multe, fiind adaptată la nevoile persoanei. Durata intervențiilor depinde de natura procedurii.

 

Augmentarea sânilor durează doar câteva ore în timp ce vaginoplastia și alte intervenții delicate necesită mai multe ore iar unele operații se realizează în etape. Întreagă procedură inclusiv consultațiile, terapia hormonală și recuperarea poate dura mai mult de doi ani.

Anestezia

Anestezia se stabilește în funcție de consultațiile și analizele realizate preoperator. Toate persoanele implicate, inclusiv doctori și asistenți, sunt informați cu privire la anumite sensibilități sau alergii. În general, nu sunt implicate multe persoane din dorința de a proteja intimitatea persoanei. (27)

 

În general, anestezia se administrează potrivit standardelor și protocoalelor. Doctorii vor evalua posibilele interacțiuni dintre medicamente și anestezic. Persoanele care urmează terapie cu estrogen trebuie monitorizate pentru tromboză și trombembolism. (28,29)

Riscul intervenției

Decizia de a face intervenții pentru schimbarea sexului din masculin în feminin este personală. Va trebui să decizi dacă riscurile și potențialele complicații sunt acceptabile.

 

Chirurgul va explica în detaliu care sunt riscurile acestor intervenții și va trebui să semnezi și formulare de consimțământ că înțelegi care sunt riscurile și posibilele complicații. Iată care sunt câteva dintre riscurile intervențiilor:

  • Sângerare excesivă
  • Vindecarea anevoioasă a rănilor
  • Hematom
  • Accidentarea nervilor
  • Stenoza vaginului
  • Afectarea tractului urinar
  • Insatisfacție la rezultatele obținute
  • Reacții adverse la anestezie
  • Cicatrici
  • Aspect facial nenatural. (30)

Posibile complicații intraoperator

Operația de schimbare de sex masculin în feminin este un termen larg folosit pentru mai multe intervenții de feminizare. Iată câteva dintre posibilele complicații care pot apărea intraoperator:

  • Infecție – la orice intervenție există un risc de infecție. Chirurgul va lua măsurile necesare pentru a minimiza acest risc însă este important să urmezi recomandările doctorului post-operator pentru a preveni infecțiile
  • Afectarea organelor din apropiere – există un risc de a afecta vezica urinară, rectul, uretra sau nervii, inima, plămânii, vasele majore de sânge, nervii feței (intervenția de feminizare a feței)
  • Cheaguri de sânge – intervențiile afectează venele și încetinesc fluxul sanguin. (31,32)

 

4. Imediat după operație

Imediat după finalizarea intervențiilor de schimbare de sex masculin în feminin, te poți aștepta la următoarele:

  • Camera de recuperare – vei fi monitorizat timp de câteva ore după intervenție. Astfel, personalul medical va monitoriza semnalele vitale, va oferi suport pentru durere și se va ocupa de eventualele complicații care pot apărea
  • Medicamente pentru durere
  • Cateter – pentru a drena urina, are loc mai ales după intervenția genitală
  • Tuburi de drenaj – pentru a elimina fluidele acumulate și pentru a preveni umflăturile
  • Bandaje și pansamente – zona operată va fi bandajată și pansată pentru a favoriza vindecarea și pentru a minimiza riscul de infecție. (33,34)

 

5. Evoluția și prognosticul postoperator

Pentru a o recuperare ușoară, cât mai scurtă și fără complicații, persoana ar trebui să se odihnească suficient și să nu își ocupe zilele cu activități stresante. Este necesar să existe cel puțin o persoană care să aibă grijă de tine, cu atât mai mult în primele șapte zile, 24 de ore pe zi. (35,36,37)

 

Pe lângă odihnă, igiena periodică este indicată, curățări și dilatații vaginale, conform recomandărilor doctorului. În general, sunt indicate două dilatații pe zi timp de minimum 6-8 săptămâni. Acestea se vor rări în timp, însă trebuie realizate periodic chiar și după recuperare. (38)

 

De asemenea, atunci când nu vei sta în pat, va trebui să folosești o pernă sau o altă suprafață moale timp de 4-6 săptămâni după intervenție. Este indicat să eviți să ridici greutăți mai mari de 2 kg timp de minimum șase săptămâni după operație.

 

În primele săptămâni, vei merge periodic la consult cu medicul care te-a operat. Deoarece nu vei putea conduce este indicat să te asiguri că ai cum să ajungi la cabinet în siguranță. Doctorul va examina zona operației și cât de bine se vindecă. Mai mult, datele arată că nevoile de servicii medicale de sănătate psihică scad pentru persoanele care apelează la acest tip de intervenție. (39,40)

Complicații

Pe lista complicațiilor se află fistulele, stenozele vaginale sau uretrale, necroză și prolaps. Datele existente arată că stenoza afectează aproximativ 40% dintre pacienți iar afectarea vaginului apare la aproximativ 15% dintre persoane. De asemenea, pot apărea complicații ale tractului urinar, gastrointestinal și de vindecare a rănilor. (41,42)

Recuperare

Recuperarea după operația de schimbare de sex masculin în feminin diferă de la o persoană la alta și depinde foarte mult de starea generală de sănătate. În general, studiile existente arată o rată de recuperare și de satisfacție după operație de peste 80%, uneori și peste 90%. Aproximativ 1% dintre persoanele care au realizat operația, regretă acest lucru. (43,44)

 

Pe lângă precizările de mai sus legate de recuperare este indicat să apelezi la psihoterapie pentru a accepta mai ușor noile schimbări din viața ta și pentru a te recupera mai repede. Este recomandat să discuți cu terapeutul:

  • Cum să faci față mai ușor la procesul de recuperare
  • Cât de mulțumit ești de rezultate
  • Dacă ai regrete sau alte sentimente negative sau pozitive
  • Cât de preocupat ești de cum vei fi perceput de cei din jur
  • Dacă ești preocupat de discriminare și hărțuire
  • Alte situații stresante. (45,46,47)

Medicamente post-operator

Postoperator, doctorul îți va recomanda mai multe medicamente:

  • Terapie de înlocuire hormonală – care trebuie urmată întreaga viață
  • Medicamente pentru durere – cel mai probabil cu prescripție medicală
  • Antibiotice – pentru a preveni infecțiile
  • Alte medicamente – pentru a reduce umflăturile, calma stările de greață și ameliora constipația. (48,49)

 

Este vital să iei medicamente conform recomandărilor medicului. În cazul în care apar efecte secundare este recomandat să vorbești cu medicul.

 

6. Ce urmează după externare

Deoarece vaginul nou creat nu are o mucoasă vaginală, sunt recomandate dușurile și folosirea săpunului pentru piele sensibilă sau o altă loțiune de curățare recomandată de medic. La început, sunt indicate dușurile vaginale zilnice iar pe măsură ce rărești dilatările vaginale vei reduce și dușurile la 2-3 pe săptămână. Dacă apare un miros neobișnuit sau anumite scurgeri vaginale este recomandat să mergi la medic.

 

De asemenea, există un risc mai mare de infecții urinare deoarece uretra este mai scurtă. În acest context, hidratarea optimă și igiena zonei intime sunt necesare ca măsuri preventive. (50)

Orgasmul

Cu excepția cazurilor rare în care au fost afectați nervii în timpul intervenției, ar trebui să poți atinge orgasmul fără probleme. Conform unui studiu din 2002, 86% dintre persoanele operate pot atinge orgasmul. Contează foarte mult și cum erai înainte de intervenție. Dacă nu puteai obține un orgasm înainte este posibil să îl poți atinge acum, însă acest lucru nu se întâmplă mereu. (51,52,53)

Boli cu transmitere sexuală și contraceptive

Operația de schimbare de sex masculin în feminin poate crește riscul de contactare a unei boli cu transmite sexuală mai ales pe fondul pielii încă nevindecate complet. (54)

 

În cazul în care vaginul a fost realizat dintr-o porțiune de colon, membrana care căptușește vaginul înlesnește pătrunderea infecțiilor care cauzează boli cu transmitere sexuală. Dacă pentru vaginoplastie s-a folosit piele de pe scrot sau penis, există un risc mai mic de boli cu transmitere sexuală însă pielea nevindecată tot este un factor de risc.

 

De asemenea, dilatările vaginale pot cauza sângerări motiv pentru care este recomandat să folosești prezervativul pentru orice contact sexual. În plus, prezervativul te protejează și de bolile cu transmitere sexuală. Este recomandat să îl folosești inclusiv atunci când folosești jucării sexuale.

 

În cazul în care nu ai realizat proceduri precum vasectomie (tăierea tubilor care transportă lichid seminal de la testicule la spermă) sau orhiectomie (îndepărtarea chirurgicală a testiculelor), există un risc mai mare de sarcină dacă faci sex cu o femeie, motiv pentru care sunt indicate contraceptivele. Chiar dacă iei estrogen sau alte tipuri de hormoni, nu va fi suficient pentru a asigura protecție.

Sexul după operație

Femeile transgender pot avea activități sexuale în aproximativ 12 săptămâni de la vaginoplastie. Sexul mai devreme poate duce la complicații sau încetinește vindecarea rănilor. De asemenea, după o orhiectomie sunt necesare aproximativ 2-8 săptămâni pentru recuperare. Doctorul îți poate oferi mai multe informații despre sexul după operația de schimbare de sex masculin în feminin. (55,56)

 

7. Dieta de după operația de schimbare de sex

După operație este recomandat să optezi pentru o dietă predominant lichidă cel puțin în primele 12 ore după intervenție. Odată ce ți-ai mai revenit, include în alimentație legume, fructe și alte alimente bogate în fibre. Limitează consumul de sare pentru a preveni retenția de apă. Este recomandat să eviți consumul de alcool cel puțin câteva săptămâni după intervenție. (57)

Ce alimente să eviți după operație

În general, după operație este indicat să reduci alimentele care conțin testosteron. Limitează consumul de carne dar ia proteinele din ouă, nuci și semințe. Redu colesterolul reducând grăsimile saturate, alimentele procesate și cele prăjite (cartofi, carne, chipsuri etc). Crește consumul de soia și tofu. (58)

 

8. Cum ai grijă de sănătatea intimă după operație

În primele 5-7 zile după intervenție te vei odihni în pat. Ulterior, te vei putea mișca treptat însă este indicat să eviți activitățile fizice intense timp de minimum șase săptămâni și să eviți activitatea sexuală timp de trei luni după operație. Timp de o lună după intervenție este indicat să porți absorbante maxi deoarece vor exista sângerări și anumite scurgeri. (59)

 

Inițial, vei apela la dilatări vaginale de mai multe ori pe zi, timp de 15 minute fiecare sesiune iar frecvența va fi redusă în timp. După vindecarea operației, dilatările se pot reduce la una pe săptămână. Frecvența lor este influențată și de cât de activ sexual ești. Poți vorbi cu medicul pentru a-ți oferi instrucțiuni cu privire la folosirea în siguranță a dilatatorului. Pentru a diminua din durere este indicat să folosești un lubrifiant. Acesta este indicat și în timpul sexului pentru un plus de confort și pentru a preveni vătămarea. (60)

 

9. Întrebări frecvente legate de operație

Operația de schimbare de sex este o procedură prin care persoanele transgender vor să își alinieze aspectul fizic la identitatea lor. Este o decizie personală care poate ridica anumite întrebări. Iată câteva întrebări frecvente despre operația de schimbare de sex. (60,61,62,63,64)

Sunt eligibil pentru operație?

Eligibilitatea depinde de starea generală de sănătate și variază de la o intervenție la alta. Pacienții trebuie să urmeze un tratament cu hormoni timp de minimum 12 luni înainte de schimbarea de sex. De asemenea, este necesară recunoașterea acestei schimbări de către un psihoterapeut.

Trebuie să iau hormoni?

Persoanele transgender care doresc să realizeze o operație de schimbare de sex masculin în feminin trebuie să ia hormoni estrogen. Aceștia sunt recomandați înainte, în timpul și după tranziție. Scopul principal este schimbarea aspectului fizic. Efectele feminizante ale estrogenului pot apărea după primele doze însă se definitivează după câțiva ani.

Ce efecte are estrogenul?

Atunci când un bărbat începe să ia estrogen, schimbările variază de la atenuarea caracteristicilor masculine la accentuarea celor feminine. Pe lângă reducerea apetitului sexual și schimbările stării de spirit apar și alte efecte:

  • Dezvoltarea sânilor
  • Pierderea erecției
  • Micșorarea testiculelor
  • Reducerea acneei
  • Reducerea părului facial și corporal
  • Reducerea forței și a masei musculare
  • Piele mai fină și mai moale
  • Încetinirea cheliei (dacă este cazul)
  • Redistribuirea grăsimii de pe abdomen pe șolduri, coapse și fese.

Este necesară spitalizarea?

În general, operațiile ce țin de schimbarea de sex masculin în feminin necesită anestezie generală și spitalizată timp de aproximativ 7 zile. De regulă, spitalizarea se realizează cu o zi înainte de intervenție pentru analize și clismă (mai ales pentru vaginoplastie).

Trebuie să renunț la fumat?

Pentru intervenție va trebui să renunți la fumat cu minimum 3 săptămâni înainte și 6 săptămâni după. Operațiile de schimbare de sex sunt complexe și există un risc crescut de infecție dacă fumezi. De asemenea, fumatul crește riscul de tromboză și de infecție cardiacă.

Pot face operația dacă am o infecție cu transmitere sexuală?

Da, operația este posibilă dacă ai mai avut infecție cu transmitere sexuală. Totuși, dacă ești în prezent bolnav este recomandat să urmezi tratamentul înainte de intervenție. Dacă ai febră, operația va fi amânată.

 

De asemenea, poți avea parte de schimbarea de sex dacă ai HIV însă trebuie să menționezi acest lucru doctorului. (65)

Voi mai putea avea orgasm după operație?

Majoritatea pacienților pot atinge orgasmului după intervenție însă tot există un risc să fie afectate funcțiile sexuale. Totuși, istoricul medical precum și stilul de viață (alimentația, fumatul, consumul de alcool) pot afecta sensibilitatea genitală.

De ce trebuie să fac dilatație?

Organismul vrea să închidă deschiderea vaginală realizată prin intervenția chirurgicală, așa cum pielea se închide atunci când te tai. Dilatația vaginală ajută la întinderea vaginului și păstrează adâncimea și după operație. În primă fază, dilatația este indicată de mai multe ori pe zi.

Am un risc mai mare de infecții cu transmitere sexuală după operație?

După intervenție ai un risc obișnuit de infecții cu transmitere sexuală prin sânge sau contact sexual. De aceea, este important să iei toate măsurile de protecție.

Pot fi operat dacă sunt supraponderal?

Dieta și greutatea pot influența ritmul de vindecare după operație. Din acest motiv, este de preferat să ai o greutate sănătoasă (un indice de masă corporală de 18,5-25). Dacă IMC-ul este sub 18,5 sau peste 25, situația va fi evaluată și vei fi informat dacă se refuză intervenția.

Cât costă operația?

Costurile operației de schimbare de sex variază în funcție de locație. De exemplu, în SUA intervențiile de acest fel pot ajunge la 100.000 de dolari sau chiar mai mult. În Franța prețul mediu este de 12.000 de euro, 16.000 euro în Canada și aproximativ 10.000 de euro în Thailanda. De asemenea, în unele țări europene, o anumită parte din prețul intervenției este suportat de la bugetul public de sănătate.

În România astfel de proceduri s-au realizat doar în regim privat și până în prezent nu există legislație în acest sens.

Pot concepe copil după operație?

O vaginoplastie nu îți permite să naști copii. Pentru ca acest lucru să fie posibil sunt necesare alte componente reproductive precum uter și ovar, ceea ce nu este posibil în prezent. Pot avea copiii persoanele de sex feminin care fac tranziția dar își păstrează uterul și ovarul.

 

Concluzi

Operația de schimbare de sex masculin în feminin reunește sub această umbrelă mai multe intervenții, realizate de-a lungul a 2-3 ani. Deși perioada de recuperare este și ea anevoioasă reprezintă un pas mare pentru a-ți alinia aspectul fizic la identitatea ta. (66)

 

Bibliografie:
1. Gender Affirmation (Confirmation) or Sex Reassignment Surgery, link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21526-gender-affirmation-confirmation-or-sex-reassignment-surgery
2. What is gender reassignment surgery? , link: https://www.issm.info/sexual-health-qa/what-is-gender-reassignment-surgery/
3. Overview of feminizing hormone therapy, link: https://transcare.ucsf.edu/guidelines/feminizing-hormone-therapy
4. Patients’ perception and adherence to vaginal dilator therapy: a systematic review and synthesis employing symbolic interactionism, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5905492/
5. Quality of Life Following Male-To-Female Sex Reassignment Surgery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6546862/
6. Quality of life in people with transsexuality after surgery: a systematic review and meta-analysis, link: https://hqlo.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12955-020-01510-0
7. Know All About Sex Change Surgery, link: https://www.medhalt.com/procedure/sex-change-surgery
8. A True Transformation: Preparing For Gender Reassignment Surgery, link: https://www.beverlyfischer.net/blog/prepare-gender-affirmation
9. What to Expect: Vaginoplasty at the University of Michigan Health System, link: https://www.med.umich.edu/pdf/Vaginoplasty.pdf
10. Gender Reassignment Surgery Phalloplasty Pre-Operative Instructions, link: https://www.med.umich.edu/1libr/Surgery/PlasticSurgery/GenderConfirmationSurgery/SRS-Phalloplasty-Preop.pdf
11. Nutrition before Surgery, link: https://www.facs.org/media/40sflv45/nutrition_before_surgery.pdf
12. Medical transition, link: https://www.transactual.org.uk/medical-transition
13. Breast augmentation in the transgender patient: narrative review of current techniques and complications, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8105870/
14. Breast augmentation in male-to-female transgender patients: Technical considerations and outcomes, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352587819300142
15. Orchiectomy in transgender individuals: A motivation analysis and report of surgical outcomes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7430475/
16. Chapter 3 - Orchiectomy for transgender women, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780323983778000191
17. Transgender vaginoplasty: techniques and outcomes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6626315/
18. Gender-Affirming Vaginoplasty: A Comparison of Algorithms, Surgical Techniques and Management Practices across 17 High-volume Centers in North America and Europe, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10226616/
19. Male-to-Female Gender-Affirming Surgery: 20-Year Review of Technique and Surgical Results, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsurg.2021.639430/full
20. Facial Feminization Surgery (FFS) , link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/facial-feminization-surgery
21. Facial Feminization Surgery: A Systematic Review of Perioperative Surgical Planning and Outcomes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8929523/
22. Facial Feminization Surgery: Preoperative Planning and Surgical Technique for a Harmonious Outcome, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10497337/
23. Vocal Feminization for Transgender Women: Current Strategies and Patient Perspectives, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7024865/
24. Speech therapy for transgender women: an updated systematic review and meta-analysis, link: https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-023-02267-5
25. Wendler glottoplasty: an effective pitch raising surgery in male-to-female transsexuals, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23809571/
26. Effect of Wendler glottoplasty on voice and quality of life of transgender women, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1808869421001348
27. Perioperative anaesthetic concerns in transgender patients: Indian perspective, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6383476/
28. Gender reassignment surgery – a narrative overview of anaesthetic considerations and implications, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10165989/
29. What Anesthesiologists Should Know About Treating Transgender Patients, link: https://pubs.asahq.org/monitor/article-abstract/87/2/27/137581/What-Anesthesiologists-Should-Know-About-Treating?redirectedFrom=fulltext
30. What are the risks of transfeminine bottom surgery? , link: https://www.plasticsurgery.org/reconstructive-procedures/transfeminine-bottom-surgery/safety
31. Gender reassignment surgery--a 13 year review of surgical outcomes, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22397771/
32. Penile inversion vaginoplasty outcomes: Complications and satisfaction, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/andr.13030
33. What Can I Expect from Male-to-Female Gender Reassignment Surgery? , link: https://www.lbps.co.uk/general/what-can-i-expect-from-male-to-female-gender-reassignment-surgery/
34. Quality of life improves early after gender reassignment surgery in transgender women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440516/
35. Male to female gender reassignment surgery: Surgical outcomes of consecutive patients during 14 years, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352587815000492
36. Long-Term Follow-Up of Individuals Undergoing Sex-Reassignment Surgery: Somatic Morbidity and Cause of Death, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4822482/
37. Male-to-Female Gender-Affirming Surgery: 20-Year Review of Technique and Surgical Results, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsurg.2021.639430/full
38. Aftercare Needs Following Gender-Affirming Surgeries: Findings From the ENIGI Multicenter European Follow-Up Study, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1743609521006317
39. Gender-affirming Surgery Improves Mental Health Outcomes and Decreases Anti-depressant Use in Patients with Gender Dysphoria, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10256377/
40. What to Expect: Vaginoplasty at Michigan Medicine. Department of Surgery, link: https://docplayer.net/237556199-What-to-expect-vaginoplasty-at-michigan-medicine-department-of-surgery.html
41. Gender reassignment surgery--a 13 year review of surgical outcomes, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22397771/
42. Complications and Patient-reported Outcomes in Transfemale Vaginoplasty: An Updated Systematic Review and Meta-analysis, link: https://journals.lww.com/prsgo/Fulltext/2021/03000/Complications_and_Patient_reported_Outcomes_in.25.aspx
43. Satisfaction With Male-to-Female Gender Reassignment Surgery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4261554/
44. Long-Term Regret and Satisfaction With Decision Following Gender-Affirming Mastectomy, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37556147/
45. Association Between Gender-Affirming Surgeries and Mental Health Outcomes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8082431/
46. Gender Dysphoria and Its Non-Surgical and Surgical Treatments, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9501960/
47. A systematic review of psychosocial functioning changes after gender-affirming hormone therapy among transgender people, link: https://www.nature.com/articles/s41562-023-01605-w
48. Gender-affirming hormone therapy: An updated literature review with an eye on the future, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.13441
49. What Is Gender-Affirming Hormone Therapy? , link: https://www.verywellhealth.com/gender-affirming-hormone-therapy-5083919
50. Vaginoplasty procedures, complications and aftercare, link: https://transcare.ucsf.edu/guidelines/vaginoplasty
51. Factors associated with satisfaction or regret following male-to-female sex reassignment surgery, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12856892/
52. Coming Soon: Ability to Orgasm After Gender Affirming Vaginoplasty, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1743609522005914
53. Sexuality after Male-to-Female Gender Affirmation Surgery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5994261/
54. Sex and sexual health tips for transgender women after gender-affirming surgery, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/transgender-women-after-surgery
55. Improved sexuality and satisfactory lubrication after genital affirmation surgery using penile skin inversion in transgender women: A satisfaction study, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1748681523004321
56. Transfemmes on What It’s Like to Have Sex for the First Time After Transitioning, link: https://www.them.us/story/sex-after-transitioning
57. Diet After Sex Change Surgery, link: https://www.transgenderthailand.com/post/diet-after-sex-change-surgery/
58. MTF Diet and FTM Diet: Nutrition For the Transgender Community, link: https://www.gendergp.com/mtf-diet-ftm-diet-nutrition-health-for-transgender-community/
59. FREQUENTLY ASKED QUESTIONS, link: https://www.thelondontransgenderclinic.uk/transgender-faq-london/
60. Sex and sexual health tips for transgender women after gender-affirming surgery, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/transgender-women-after-surgery#aftercare
60. FREQUENTLY ASKED QUESTIONS, link: https://www.thelondontransgenderclinic.uk/transgender-faq-london/
61. Transgender Surgery FAQs, link: https://uvahealth.com/services/transgender/transgender-surgery-faqs
62. Frequently Asked Questions, link: https://www.mountsinai.org/locations/center-transgender-medicine-surgery/care/faqs
63. Gender Affirmation Surgery - FAQ`s, link: https://www.nuffieldhealth.com/hospitals/brighton/gender-affirmation-faqs
64. TRANSGENDER SURGERY FAQ, link: https://rebirthhealthcenter.com/transgender-surgery-faq/
65. Gender Reassignment Surgery in Human Immunodeficiency Virus-Positive Patients: A Report of Two Cases, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4659993/
66. Transgender an easy read guide, link: https://www.choicesupport.org.uk/uploads/documents/Transgender-easy-read-guide-For-Web.pdf
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp