Operaţia de mărire a penisului (elongaţia şi augumentarea de penis)

Video Autor: Teodorescu Mihai Actualizat la 13-04-2023, 559 vizualizări

Operația de mărire a penisului este o procedură chirurgicală complexă, care își propune să crească dimensiunea penisului, fie prin mărirea lungimii, fie prin mărirea grosimii. Operația de mărire a penisului nu este întotdeauna necesară, fiind mai degrabă considerată o opțiune estetică sau cosmetică. În general, elongaţia şi augumentarea de penis este indicată pentru bărbații care prezintă un micropenis (n.r. penis neobișnuit de mic pentru vârsta și statura corporală a individului) sau o deformare a penisului, care poate afecta viața sexuală și stima de sine. (1, 2, 3, 4)

 

În ciuda faptului că aduce o îmbunătățire a dimensiunii penisului și implicit a bunăstării personale, operația de mărire a penisului este în general o experiență stresantă, intervenția chirurgicală în sine fiind una traumatizantă. În plus, în urma operației de mărire a penisului pot să apară dureri sau umflături în regiunea genitală, care persistă pentru un anumit interval de timp. (1, 2, 3)

 

Pregătirea de operație

Intervenția de mărire a penisului poate fi efectuată într-un spital sau clinică specializată în chirurgie plastică și reconstructivă și în general necesită internare pentru maximum o zi, în absența unor complicații. Înainte de internare, este esențial să informați medicul cu privire la afecțiunile medicale de care suferiți și medicamentele sau suplimentele pe care le utilizați. De asemenea, este important să comunicați medicului așteptările pe care le aveți în legătură cu intervenția, dar și să adresați orice întrebări sau îngrijorări aveți. (1, 3, 5)

 

Înainte de intervenție, medicul chirurg vă va oferi o serie de recomandări clare cu privire la pregătirea pentru operație, care pot varia în funcție de tipul intervenției și de propriile nevoi. Recomandările generale vizează renunțarea la alcool și tutun cu 2-3 săptămâni înainte de intervenție, pentru a reduce riscul de complicații și pentru a îmbunătății prognosticul. (1, 3, 5, 6)

 

Înainte de intervenție, medicul vă poate instrui să urmați o dietă specifică pentru a minimiza riscurile postoperatorii și pentru a reducere timpul de recuperare. Dieta preoperatorie presupune limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi și zaharuri și creșterea aportului de proteine și fibre. În ziua intervenției, consumul de alimente este interzis (n.r. cu minimum 6 ore înainte de operație), pentru a evita riscul de aspirație a conținutului gastric în timpul anesteziei generale. (4, 5, 6)

 

Înainte de operația de mărire a penisului, este necesară evaluarea stării de sănătate printr-o serie de analize, precum:

 • analize de sânge și de urină;
 • teste de coagulare a sângelui;
 • teste de screening pentru bolile cu transmitere sexuală;
 • testare EKG (electrocardiogramă);
 • evaluare psihologică. (4, 6)

 

Intervenția chirurgicală - procedura

Există mai multe tipuri de proceduri de mărire a penisului, fiecare dintre ele cu propriile sale avantaje și dezavantaje. În funcție de tehnică utilizată, se disting în principal augmentarea și elongația. (1, 2)

 

Elongația de penis este o procedură chirurgicală care constă în extinderea țesuturilor penisului pentru a crește lungimea acestuia. Elongația de penis poate fi realizată prin secționarea ligamentului suspensor al penisului, care leagă penisul de osul pubian, pentru a permite creșterea în lungime. (1, 2)

 

Augmentarea de penis este o procedură chirurgicală care constă în creșterea circumferinței penisului prin injectarea de grăsime proprie, acid hialuronic sau alte substanțe de umplere în țesuturile penisului. Procedura poate fi mai sigură decât elongația de penis, dar trebuie avut în vedere că rezultatele nu sunt permanente și pot fi necesare mai multe ședințe pentru a obține rezultate satisfăcătoare. (1, 2, 11, 12)

 

Cum altfel se clasifică operația de mărire a penisului?

Operația de îngroșare a penisului poate fi clasificată atât în funcție de tehnicile utilizate, cât și în funcție de materialele folosite. Astfel, în funcție de materialele utilizate, operația de mărire a penisului poate fi realizată cu acid hialuronic sau acid polilactic, cu grăsime proprie (microlipofilling) sau cu implanturi de silicon (implant Penuma). (1, 2)

 

Operația de mărire a penisului cu implant de silicon este una dintre metodele chirurgicale utilizate pentru a crește dimensiunea penisului. Procedura constă în plasarea unui implant de silicon sub pielea penisului, cu scopul de a mări circumferința și lungimea acestuia. În prezent, singurul dispozitiv din silicon autorizat de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru elongaţia şi augumentarea de penis este implantul Penuma. (1, 2, 7, 8)

 

Operația de mărire a penisului prin transferul de grăsime (microlipofilling) este o procedură chirurgicală care utilizează propria grăsime a pacientului, recoltată în general de pe coapse, fese sau abdomen, pentru a mări dimensiunea penisului. Procedura implică recoltarea de grăsime și injectarea acestei grăsimi în țesutul penisului. (2, 8)

 

Operația de mărire a penisului cu acid hialuronic sau cu acid polilactic constituie principalele metodele non-chirurgicale de mărire a penisului. Ambele proceduri implică injectarea de acid (n. r. hialuronic sau polilactic) în penis, pentru a crește volumul său. (2, 9, 10)

 

Durata procedurii de mărire a penisului poate varia în funcție de tehnica utilizată și de complexitatea cazului. Durata medie a procedurii de mărire a penisului este de aproximativ 1-2 ore în cazul operației cu implant de silicon și de 1-3 ore în cazul măririi penisului prin transfer de grăsime. Durata exactă a procedurii poate fi însă influențată de numeroși factori, inclusiv de experiența chirurgului, starea de sănătate a pacientului și dimensiunea dorită a penisului. (1, 2, 5)

 

Anestezia pentru elongaţia şi augumentarea de penis

Procedura de elongație şi augmentare de penis este o intervenție chirurgicală care necesită anestezie generală administrată prin intermediul unei injecții intravenoase. Anestezia generală vă asigură confort şi siguranță pe timpul operaţiei şi ajută la evitarea durerii, anxietăţii şi stresului. (1, 3)

 

Complicații posibile intraoperator

Operația de mărire a penisului poate fi asociată cu o serie de complicații intraoperatorii. Printre acestea se numără sângerarea excesivă, infecția, leziunile nervoase, ruperea sau perforarea vaselor de sânge și leziuni ale țesuturilor din jurul penisului. Complicațiile pot fi gestionate și tratate prin măsuri adecvate, dar pot afecta recuperarea și rezultatele pe termen lung ale procedurii. (2, 3)

 

În cazul implantului de silicon, pot apărea complicații precum mișcarea implantului, infecția, ruptura sau deteriorarea implantului, durere sau sensibilitate excesivă și deformarea penisului. În cazul transferului de grăsime, complicațiile intraoperatorii pot include infecția, sângerarea, necroza grăsimii transferate și asimetria penisului. (2, 3, 7, 8)

 

Cum decurge/în ce constă operația

Operația de mărire a penisului poate fi realizată prin diferite tehnici, iar procedura efectivă poate varia în funcție de tipul de intervenție aleasă. În general, operația constă în creșterea dimensiunilor penisului prin intervenții la nivelul țesuturilor și/sau a structurilor anatomice care compun organul genital masculin. (2, 3, 7, 8, 9)

 

În cazul procedurii de augmentare cu implant de silicon, chirurgul va realiza o mică incizie în zona pubiană și va introduce implantul de silicon sub țesuturile penisului. După ce a fost poziționat corect, implantul va fi fixat și suturat. (2, 3, 7)

 

În cazul procedurii de augmentare cu acid hialuronic sau acid polilactic, se va injecta substanța în țesuturile penisului în zonele dorite, pentru a crește volumul și a îmbunătăți dimensiunea și forma organului genital masculin. (2, 3, 9)

 

În cazul procedurii de transfer de grăsime, chirurgul va recolta grăsime de pe alte zone ale corpului, cum ar fi abdomenul sau coapsele, și o va injecta în țesuturile penisului pentru a crește volumul și a îmbunătăți dimensiunea și forma organului genital masculin. (3, 8)

 

Imediat după operație

După operația de mărire a penisului, va fi necesar să urmați un program de recuperare, care poate dura câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de procedura efectuată și de propria stare de sănătate. Imediat după intervenție, urmează să fiți transferat într-un salon de spital, unde veți fi monitorizat de către personalul medical. În general, durata spitalizării depinde de tipul de intervenție și de gradul de recuperare, iar durata poate varia de la câteva ore până la câteva zile. (1, 2, 13)

 

Pentru a reduce riscul de complicații și pentru a asigura o recuperare rapidă, veți fi instruit să urmați o serie de măsuri preventive, care pot include:

 • evitarea efortului fizic intens pentru câteva săptămâni;
 • evitarea activității sexuale pentru o perioadă de timp determinată de medic;
 • urmarea unui plan de recuperare prescris de medic, care poate include exerciții ușoare (pentru a menține flexibilitatea penisului și pentru a preveni formarea de cicatrici excesive);
 • administrarea de medicamente pentru reducerea durerii și/sau a inflamației. (1, 2, 13)

 

Evoluția și prognosticul postoperator

În general, imediat după intervenția de mărire a penisului puteți experimenta inflamație, durere și disconfort în zona genitală timp de câteva zile sau săptămâni după operație. În ceea ce privește rezultatele estetice și funcționale ale procedurii, acestea pot varia în funcție de tipul de intervenție chirurgicală și de factorii anatomici personali. În general, este important să vă formați așteptări realiste și să înțelegeți că rezultatele finale pot dura câteva luni pentru a fi vizibile în totalitate. (2, 3, 11)

 

Posibile complicații postoperator

Procedurile de mărire a penisului pot prezenta o serie de riscuri și complicații postoperatorii, care pot include:

 • formarea de cicatrici (în cazul măririi penisului, cicatricile pot fi vizibile sau pot cauza disconfort);
 • reducerea sensibilității sau pierderea sensibilității în unele zone ale penisului;
 • disfuncție erectilă (în unele cazuri, procedurile de mărire a penisului pot duce la disfuncție erectilă sau la probleme cu erecția);
 • asimetrie sau deformare a penisului;
 • durere sau disconfort (în general pot fi gestionate cu medicamente pentru reducerea durerii);
 • infecții locale și sângerări. (1, 14)

 

Ce urmează după externare

După externare, este important să se acorde o atenție deosebită perioadei de recuperare și să fie urmate cu strictețe instrucțiunile medicului privind îngrijirea postoperatorie. Este important să se evite efortul fizic excesiv și să fie respectată perioada de odihnă recomandată. De asemenea, este esențial să se evite relațiile sexuale pentru câteva săptămâni.

 

Revenirea la control și evaluări suplimentare postoperator

Pentru evaluarea stării de sănătate și a progresului recuperator, este necesară revenirea la control chirurgical după operația de mărire a penisului, potrivit programării stabilite de către medic. Este important ca instrucțiunile medicului să fie respectate și controalele de urmărire să fie efectuate potrivit recomandărilor, pentru a monitoriza orice posibile complicații sau probleme care pot să apară și care pot necesita o procedură secundară. De regulă, nu sunt necesare teste imagistice sau analize de laborator în mod regulat după o operație de mărire a penisului, cu excepția cazului în care apar simptome sau probleme semnificative. (2, 3, 5)

 

Regim și dieta specială

După operația de mărire a penisului, este important să urmați o dietă și un regim special, pentru a asigura o recuperare cât mai rapidă și eficientă. Imediat după operație, este posibil să aveți nevoie de o dietă ușoară și lichidă, pentru a evita disconfortul sau complicațiile digestive. De asemenea, este important să evitați alimentele care pot provoca constipație, cum ar fi carnea roșie și produsele din lactate. (1, 2, 16)

 

Pe termen lung, este important ca dieta menținută să fie una sănătoasă și echilibrată, pentru a ajuta la menținerea sănătății generale și la reducerea riscului de complicații. Consumul de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi proteinele slabe, carbohidrații complecși și grăsimile sănătoase, este recomandat tuturor persoanelor, indiferent dacă au suferit sau nu o operație de mărire a penisului. (1, 2, 16)

 

Viața după operația de mărire a penisului

Operația de mărire a penisului poate avea un impact semnificativ asupra vieții personale, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic. După o perioadă de recuperare și vindecare adecvată, veți observa o îmbunătățire semnificativă a aspectului și a dimensiunii penisului, ceea ce vă poate îmbunătăți relațiile sexuale și de cuplu. Este important să luați în considerare faptul că mărirea penisului nu garantează o viață sexuală satisfăcătoare și că este posibil să apară complicații sau probleme postoperatorii care să necesite intervenție medicală suplimentară. (2, 3, 5)

 

Întrebări frecvente legate de operație

Cât de complexă este procedura?

Procedura de mărire a penisului poate fi considerată o intervenție chirurgicală complexă, deoarece necesită o pregătire temeinică a pacientului și o abordare atentă din partea medicului chirurg. În plus, este important ca pacientul să aibă așteptări realiste și să înțeleagă că elongaţia şi augumentarea de penis nu va produce întotdeauna rezultate perfecte sau simetrice. (1, 2)

Există și opțiuni nechirurgicale pentru mărirea penisului?

Anumite modalități și dispozitive pot ajuta la creșterea dimensiunilor penisului, fără a fi necesară o intervenție chirurgicală. Acestea pot prezenta însă riscuri, iar utilizarea lor fără recomandarea medicului, poate avea consecințe negative asupra sănătății sexuale. Cremele, pompele pentru penis și exercițiile de mărire a penis (precum exercițiile Jelqing) sunt cele mai frecvent recomandate pentru creșterea dimensiunii penisului. (1, 15)

Care este costul pentru operația de mărire a penisului?

Costul tratamentului chirurgical pentru mărirea penisului poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi complexitatea cazului, tipul procedurii, experiența și reputația medicului chirurg. În general, costurile în clinicile din România încep de la 1.000 de euro și ajung la 2.000-2.500 euro, cu un cost mediu de aproximativ 1.500 euro. (2, 3, 17, 18)

Video cu operația
https://www.youtube.com/watch?v=9PqvgeQ9C6M
https://www.youtube.com/watch?v=1Qy44aaEWF8

Bibliografie:
(1) Penis Enlargement Surgery, link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23530-penis-enlargement-surgery
(2) Penis enlargement surgery: Does it work and is it worth it? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/penis-enlargement-surgery
(3) Penis Enlargement Surgery: How Much Does It Cost and Is It Worth the Risk? link: https://www.healthline.com/health/mens-health/penis-enlargement-surgery-cost
(4) Penile Enlargement Surgery: Types, Risks and Rewards, link: https://www.forhims.com/blog/penis-enlargement-surgery-implants
(5) Preparing for penis enlargement surgery: Penis enlargement, link: https://www.medic8.com/cosmetic-surgery/penis-enlargement/preparing.html
(6) Preparing for Penis Enlargement Surgery, link: https://london-andrology.co.uk/uro-genital-health/penis-enlargement/preparing-for-penis-enlargement-surgery
(7) Penuma Implant: Cost, Risks, Effectiveness, link: https://www.forhims.com/blog/penuma-implant
(8) Fat Transfer Penis Enlargement, link: https://www.androfill.co.uk/fat-transfer-penis-enlargement
(9) Penis enlargement with hyaluronic acid filler, link: https://primumestetica.lt/en/service-him/penis-enlargement-with-hyaluronic-acid-fillers
(10) Comparison of Clinical Outcomes between Hyaluronic and Polylactic Acid Filler Injections for Penile Augmentation in Men Reporting a Small Penis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230452
(11) Penile augmentation, link: https://www.drcalu.com/en/surgical-procedures/genital-surgery/penile-augmentation
(12) The Foundation`s Recommendation on Penile Augmentation, link: https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/p/penile-augmentation
(13) Recovery after penis enlargement surgery: Penis enlargement, link: https://www.medic8.com/cosmetic-surgery/penis-enlargement/recovery.html
(14) Complications of Genital Enlargement Surgery, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30446473
(15) Everything You Need to Know About Jelqing, link: https://www.healthline.com/health/jelqing
(16) Penile Implant Surgery: What to Expect at Home, link: https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=acj1650
(17) Penis Size & Penis Enlargement, link: https://london-andrology.co.uk/uro-genital-health/penis-enlargement/penis-enlargement-surgery-frequently-asked-questions
(18) Tarife, link: https://faloplastie.ro/tarife-marirea-si-ingrosarea-penisului
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp