Operaţia de tunel carpian

Video Autor: Patriche Silvia Actualizat la 15-05-2023, 1525 vizualizări

Operația de tunel carpian se realizează pentru a trata, uneori chiar pentru a vindeca sindromul de tunel carpian. Această afecțiune poate avea cauze genetice, poate fi cauzată de o accidentare, folosirea repetitivă a unor dispozitive care vibrează. De asemenea, sindromul de tunel carpian are o incidență mai mare în cazul persoanelor care suferă de diabet, afecțiuni tiroidiene, artrită reumatoidă sau în cazul gravidelor. (1, 2)

 

Nervul median și tendoanele care asigură mișcarea degetelor trec printr-un „pasaj” îngust în zona încheieturii mâinii, iar acesta poartă numele de tunel carpian. Acest tunel carpian este format din oasele încheieturii mâinii în partea inferioară și de ligamentul carpian transversal în partea superioară (interioară) a încheieturii. (3, 4)

 

Atunci când această zonă a corpului este vătămată sau strânsă, apare o umflătură a țesuturilor din interiorul tunelului carpian iar aceasta apasă pe nervul median. Drept urmare, apar furnicăturile, amorțeala, durerea și, în lipsa tratamentului, imposibilitatea de a folosi zona articulară. În general, simptomele debutează treptat și se agravează în timp. De regulă, simptomele sunt severe mai ales pe partea degetului mare. (5)

 

Operația de tunel carpian pe scurt

În timpul operației de tunel carpian, doctorul chirurg taie prin ligamentul care pune presiune pe tunelul carpian. Astfel, nervul median și tendoanele pot trece mai ușor. Astfel, durerea ar trebui să se amelioreze iar funcțiile mâinii să poate fi reluate. (3, 6)

Cât de eficientă este

Majoritatea persoanelor care apelează la operația de tunel carpian observă o diminuare a simptomelor, uneori chiar dispariția lor. (7)

 

În cazuri rare, durerea și amorțeala pot reveni după operație sau poate apărea dificultăți în forța mâinii pe fondul intervenției. Acest simptom ar trebui să fie temporar. (8)

 

Un factor determinant al eficienței operației este gradul de vătămare a nervului. După operație simptomele mai pot persista câteva săptămâni sau chiar luni. În general, durerea dispare aproape imediat însă alte simptome pot persista.

 

Ca regulă generală, sunt mai multe șanse de succes dacă sindromul de tunel carpian este detectat în fazele incipiente. Potrivit unui studiu 75-90 de persoane din 100 observă o îmbunătățire a simptomelor după operația de tunel carpian; mulți dintre aceștia nu mai au simptome. (9)

 

Dacă intervenția nu este un succes cauzele pot fi multiple și pot include:

  • Sindromul de tunel carpian este într-un stadiu avansat iar operația nu mai poate elimina simptomele
  • Diagnosticul a fost pus greșit iar intervenția a fost realizată desi simptomele aveau o altă cauză
  • Eroare în intervenția chirurgicală – mai ales dacă ligamentul flexor retinaculum nu a fost tăiat corect. (9)

Cum arată candidatul ideal pentru operația de tunel carpian

În general, operația de tunel carpian reprezintă ultima formă de tratament pentru sindromul de tunel carpian. Înainte, doctorul va recomanda modalități non-chirurgicale precum medicația pentru durere, terapia fizică sau adaptarea echipamentului la locul de muncă (dacă este cazul). Mai jos sunt principalele situații în care medicul recomandă operația de tunel carpian:

  • Metodele noninvazive nu au avut succes
  • Doctorul a realizat o electromiografie a nervului median și a determinat că faza în care se află boala este ideală pentru succesul intervenției
  • Mușchii încheieturii și mâinii sunt slăbiți și chiar s-au redus în dimensiuni din cauza problemelor puse nervului median
  • Simptomele asociate sindromului de tunel carpian persistă de mai bine de șase luni iar tratamentul convențional nu dă rezultate. (3)

Cine NU ar trebui să apeleze la operația de tunel carpian

Anumite categorii de persoane nu ar trebui să apeleze la operația de tunel carpian. Acestea includ:

  • Persoanele cu radiculopatie cervicală
  • Persoanele cu sindrom de tunel carpian acut
  • Bolnavii cu diabet netratat
  • Persoanele cu leziuni ale mâinii
  • Persoanele cu boli ale tiroidei
  • Persoanele cu anemie pernicioasă
  • Persoanele care au mai apelat la operația de tunel carpian (cu mici excepții)
  • Persoanele cu alte leziuni care ocupă spațiu în tunelul carpian
  • Copiii și adolescenții. (10, 11, 12)

Cât costă operația de tunel carpian la privat


Operația de tunel carpian în sistemul medical privat pornește de la 500 de euro și depinde de tipul de intervenție precum și de anestezia folosită.

 

Pregătirea de operație de tunel carpian

Medicul va spune ce trebuie să faci pentru a te pregăti pentru operația de tunel carpian. Este posibil să fie nevoie să se evite mesele și lichidele după miezul nopții înainte de intervenție. De asemenea, vei afla ce medicamente să iei și ce să nu iei în ziua intervenției. Mai mult, este posibil să se recomandă luarea de antibiotice pentru a preveni o infecție. În acest moment ar trebui să îi spui medicului dacă ai o reacție alergică la antibiotice. (13)

Ce trebuie să faci înainte de operația de tunel carpian

Înainte de operație este important să îi spui medicului ce medicamente iei inclusiv cele fără rețetă, vitamine, suplimente sau produse naturiste. Este foarte posibil să trebuiască să încetezi unele medicamente care afectează coagularea sângelui așa cum sunt aspirina, ibuprofenul sau naproxenul.

 

Dacă ești fumător ți se va spune să renunți cu minimum două săptămâni înainte de operație; tutunul poate încetini vindecare. Imediat înainte de intervenție se pot recomanda teste de sânge sau o electrocardiogramă (ECG). Totodată, vei fi rugat să nu mănânci sau bei cu 6-12 ore înainte de operația de tunel carpian. Dacă suferi de anumite afecțiuni cronice este posibil să existe și alte recomandări medicale. (3)

 

Operația se desfășoară, de cele mai multe ori, destul de repede. În lipsa unor complicații, după intervenție poți pleca acasă. Dacă medicul îți spune că trebuie să te țină sub observație este recomandat să îți faci un mic bagaj cu lucrurile necesare. Chiar dacă ești externat în aceeași zi, nu vei putea conduce deci este indicat să te asiguri că ai cum să ajungi acasă în siguranță. Contactează un taxi sau roagă o rudă sau un prieten să te ducă acasă cu mașina. (14)

 

Înainte de operație spală-te bine pe mâini și îndepărtează bijuteriile, ceasul sau alte accesorii. Dacă mai ai întrebări suplimentare le poți adresa medicului. (15)

Dieta preoperatorie

Nu este necesar să urmezi o dietă specială înainte de operația de tunel carpian. Este, totuși, important să nu mănânci sau bei după miezul nopții, înainte de operație. Asta înseamnă cu nu vei mânca sau bea nimic nici în dimineața intervenției chirurgicale. (15)

 

Poți bea puțină apă dacă este imperios necesar să iei medicamente. Este cu atât mai important să iei medicamentele dacă suferi de hipertensiune arterială. Dacă iei insulină, spune-i acest lucru medicului.

Analize utile preoperator

Înainte de a trece la operația propriu-zisă, medicul trebuie să se asigure că ești un bun candidat. În acest sens vor fi necesare o serie de analize preoperator:

  • Examinarea fizică – medicul va testa reacțiile degetelor și forța mușchilor mâinii. Îndoirea încheieturii sau lovirea ușoară a nervului declanșează, pentru cei mai mulți bolnavi, simptomele
  • Teste electrofiziologice – acestea ajută medicul să înțeleagă care este starea de sănătate a nervului median și dacă se exercită prea multă presiune asupra sa. Aceste teste pot indica și dacă este vorba despre o altă afecțiuni, de exemplu, neuropatie, sau există alte zone unde nervul este comprimat
  • Electromiogramă – măsoară activitatea electrică a mușchilor. Arată dacă există probleme ale nervilor sau mușchilor din zona mâinii
  • Ecografie – folosește unde cu frecvență înaltă pentru a oferi o imagine cât mai detaliată asupra oaselor și țesuturilor. Permite obținerea unei imagini mai bune asupra nervului și dacă acesta este comprimat
  • Teste cu raze X – oferă o imagine detaliată asupra oaselor. Dacă ai probleme de mobilitate a încheieturii mâinii, aceste teste sunt folosite pentru a exclude alte afecțiuni precum artrita, accidentarea ligamentului sau existența unei fracturi
  • RMN (test de imagistică prin rezonanță magnetică) – oferă o imagine clară asupra țesuturilor moi ale mâinii. Poate fi necesară pentru a exclude alte cauze pentru simptomele existente sau pentru a descoperi țesuturi anormale care afectează nervul median. De asemenea, poate detecta probleme ale nervilor precum o leziune sau tumoră. (12, 13)

 

Intervenția chirurgicală - procedura

Operația de tunel carpian este relativ simplă prin comparație cu alte tipuri de intervenții chirurgicale. Mai jos poți vedea în ce constă operația de tunel carpian, care este durata intervenției, ce tip de anestezie este folosit, ce riscuri și complicații există.

În ce constă operația de tunel carpian?

Operația de tunel carpian presupune mai mulți pași care evoluează, în mare, după cum urmează:

  • Vei fi rugat să îți scoți bluza/tricoul/puloverul și să pui ținuta de spital
  • Se va face anestezia pentru a amorți mâna și încheietura
  • Chirurgul realizează o tăietură de aproximativ 5 cm în zona încheieturii apoi folosește instrumente chirurgicale pentru a tăia ligamentul carpian în vederea lărgirii tunelului carpian. O alternativă la această intervenție presupune realizarea a două incizii de 1,3 cm lungime, una în zona încheieturii iar a doua în palmă. După aceea introduce un instrument subțire prevăzut cu o cameră video. Ghidat video, chirurgul taie ligamentul carpian pentru a elibera nervul median
  • Chirurgul coase zona inciziei/inciziilor
  • Mâna sau încheietura mâinii este așezată într-o atelă sau bandajată strâns pentru a împiedica mișcarea încheieturii
  • octorul va monitoriza zona incizie timp de câteva zeci de minute apoi te va lăsa să pleci acasă 
  • În cazuri rare sau dacă apar complicații vei rămâne la spital peste noapte. (3)

Cât durează operația de tunel carpian

Dacă totul decurge fără probleme intervenția va dura aproximativ 15 minute. Totuși, pacienții stau aproximativ o oră în sala de operații pentru conectarea la echipament și administrarea anesteziei. (16)
Anestezia în cazul operației de tunel carpian

 

De la caz la caz se administrează anestezie locală sau regională pentru a preveni durerea. Anestezia locală va amorți încheietura mâinii în timp ce anestezia regională amorțește încheietura, mâna și brațul. În unele cazuri, se practică și anestezia generală. Acest ultim caz se aplică dacă operația este de durată sau implică o zonă mare din încheietura mâinii. (13)

Riscul intervenției

Riscurile asociate operației de tunel carpian sunt destul de mici. Problemele majore precum afectarea nervului apar în mai puțin de 1% dintre cazuri. (8)

 

Recuperarea după operația deschisă poate fi mai înceată decât în cazul intervenției endoscopice. De asemenea, în acest caz poate apărea mai des durerea în recuperare. (17, 18, 19)

 

Atunci când apar riscurile, și ele există în orice tip de intervenție, pot include:

  • Infecție – acest lucru poate fi prevenit prin administrarea de antibiotice
  • Vătămarea nervului sau a unui vas de sânge
  • Umflătură în locul inciziei sau înțepeneală – poate afecta 4% dintre persoanele care apelează la operația de tunel carpian. Se ameliorează în 3-6 luni de la intervenție însă necesită fizioterapie pe termen lung. (20)

Posibile complicații intraoperator

Complicațiile pot apărea în 3-19% dintre cazuri. Deoarece majoritatea pacienților resimt o ameliorare a simptomelor după intervenție este dificil de estimat o cauză specifică pentru simptomele care afectează anumite persoane. (21)

În cazul unei operații secundare, dacă prima nu a avut succes, s-au observat posibile cauze ale simptomelor precum eliberarea incompletă a ligamentului carpian, reformarea tendonului flexor retinaculum, presarea nervului etc.

Vătămarea nervului median apare în aproximativ 0,06% dintre cazuri, riscul fiind mai mare în cazul pacienților cu operație endoscopică. (22)

De asemenea, pot apărea vânătăi și amorțeală temporară însă acestea dispar după câteva săptămâni.

În mai puțin de 1% din cazuri apar complicații majore precum vătămarea nervului și umflarea mâinii; acestea se manifestă prin dificultăți în mișcarea mâinii și durere. În unele cazuri amorțeala persistă mult timp.

Riscul de complicații depinde și de experiența chirurgului precum și starea generală de sănătate. (9)

 

Imediat după operația de tunel carpian

Mâna va fi fixată cu o atelă sau bandajată timp de 1-2 săptămânii. Doctorul va programa o nouă consultație pentru îndepărtarea lor. De la caz la caz, poți fi încurajat să miști ușor degetele pentru a preveni înțepeneala. (23)

 

De asemenea, după operație va persista durerea de încheietură și mână. Poți lua medicamente pentru durere pentru a calma disconfortul. Doctorul îți poate recomanda să ții mâna ridicată în timpul somnului pentru a reduce din umflătură. Unele persoane tot trebuie să poarte atelă timp de aproximativ o lună după operație. (24)

 

După îndepărtarea atelei sau a bandajelor vei începe fizioterapia. Instructorul te va învăța să practici mișcări pentru a îmbunătăți mobilitatea încheieturii și a mâinii. Astfel de exerciții vor grăbi vindecarea și vor întări musculatura mâinii. (25, 26)

 

Contactează medicul dacă te confrunți cu febră, sângerări, scurgeri din zona inciziei, roșeață, durere persistentă. (3)

 

Evoluția și prognosticul postoperator

Durerea și amorțeala pot trece imediat după operație sau la câteva luni distanță. Evită să ridici lucruri grele timp de minimum trei luni după intervenție.

 

Revenirea la locul de muncă depinde de mai mulți factori. De exemplu, dacă operația a avut loc la mâna dominantă (cea pe care o folosești cel mai mult). Dacă ai avut operație deschisă la mâna dominantă, poți reveni la locul de muncă după 6-8 săptămâni. În cazul mâinii nedominante, poți reveni după aproximativ 2-4 săptămâni. (17)

Complicații ale operației de tunel carpian

Complicațiile apar rareori și sunt de scurtă durată. Pot include:

  • Durere și disconfort în zona inciziei
  • Înțepeneală
  • Umflarea mâinii
  • Dificultate în apucarea unor lucruri – se va ameliora după câteva săptămâni sau luni
  • Revenirea simptomelor asociate sindromul de tunel carpian – apare mai ales dacă tăietura ligamentului nu a fost suficient de profundă (14, 16)

Recuperare

Timpul de recuperare variază de la o persoană la alta. Este important să eviți efortul fizic dar să miști degetele, încheietura și mâna confort instrucțiunilor medicului pentru a facilita vindecarea.

 

După 1-2 săptămâni poți începe să te speli pe dinți sau să îți prinzi părul cu mâna afectată. Odată cu îndepărtarea pansamentelor, vei putea să te speli mai ușor.

 

Este normal ca zona inciziei să fie ușor umflată, roșie și sensibilă la atingere. Aceste simptome vor persista timp de câteva luni. Masarea zonei cu o cremă dermatologică (poți întreba doctorul ce cremă să aplici) ajută la reducerea durerii. În general, zona incizie va începe să se refacă după aproximativ 2-3 luni. (14)

Medicamente post-operator

Pentru a calma disconfortul poți lua medicamente pentru durere (aspirină, ibuprofen etc). De asemenea, este indicat să vorbești cu medicul pentru a vedea când poți relua medicamentele pe care le luai (dacă este cazul). (27)

 

Dacă iei medicamente care subțiază sângele este cu atât mai important să te consulți cu medicul.

 

În cazul în care medicul ți-a dat o rețetă de medicamente ia-o conform indicațiilor. Evită să iei două medicamente pentru durere în același timp. De exemplu, două medicamente pe bază de ibuprofen. (28, 29)

 

Dacă ai simptomele digestive, ia medicamentele după masă. Mai mult, dacă medicul ți-a recomandat antibiotice ia-le conform indicațiilor sale chiar dacă te simți mai bine. Este important să iei întreaga doză recomandată de antibiotice. (30, 31)

 

Ce urmează după externare

După externare este necesar să vii la consult la aproximativ două săptămâni. Atunci medicul va îndepărta bandajele și va verifica rana. (20)

 

Este normal să resimți disconfort după operație însă medicul îți va prescrie medicamente pentru durere. De asemenea, este indicat să ții mâna mai sus de corp, sprijinită pe o pernă. După câteva zile poți reduce medicația pentru durer

 

Deoarece ai primit anestezie s-ar putea să ai amețeli și oboseală. Este indicat să te odihnești pentru restul zilei. Anestezia trece în aproximativ 24 de ore însă nu este obligatoriu să stai în pat în acest timp. Pentru a preîntâmpina apariția efectelor secundare este recomandat ca o persoană să stea cu tine în primele 24 de ore după intervenție.

Evită să uzi mâna iar dacă este necesar acoperă zona operată cu o pungă de plastic sau cu o mănușă de cauciuc. (20)

 

Poți face duș sau baie la aproximativ 24 de ore de la intervenție însă trebuie să menții zona uscată. (32)

 

Dacă ești fumător este indicat să faci o pauză înainte și după operația de tunel carpian.

 

Dieta de după operația de tunel carpian

În primele zile după operația de tunel carpian este posibil să ai ușoare probleme digestive. Încearcă să consumi supă de pui, pâine prăjită, iaurt, alimente cu un conținut redus de grăsimi și preparate ușoare. (32)

 

Bea lichide însă evită cafeina și alcoolul. De asemenea, este bine de știut că medicația pentru durere poate cauza constipație. De aceea, este important să consumi fructe, legume și cereale integrale. Acestea au fibre care înlesnesc digestia. (15)

Ce alimente să eviți după operație

Evită prăjelile, alimentele bogate în grăsimi, produsele fast food, dulciurile și alte alimente cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi saturate.

 

Cum ai grijă de mână după operația de tunel carpian

Protejarea mâinii și a încheieturii sunt esențiale în recuperarea după operația de tunel carpian. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a avea grijă de mână și încheietură după operația de tunel carpian:

  • Odihnește-te atunci când ești obosit – somnul este necesar în recuperare
  • Mergi câte puțin în fiecare zi
  • Evită să ridici greutăți mai mari de 0,5 kg timp de minimum două săptămâni după operație. Aici intră atât ridicarea de greutăți la sală cât și ridicarea copilului sau a bagajelor. De asemenea, evită mișcările repetitive precum tastarea la calculator, spălarea ferestrelor sau tocarea legumelor. Evită să folosești unelte cu funcții de oscilare/vibrație
  • Fă duș la 24-48 de ore de la operație dacă medical aprobă acest lucru. Menține zona operate uscată
  • Poți conduce abia în momentul în care nu te doare mâna
  • Participă la un program de fizioterapie pentru recăpătarea forței mâinii
  • Combate disconfortul prin aplicarea unei comprese reci pe încheietură. Nu lăsa mai mult de 10 minute. (32)

 

Întrebări frecvente legate de operația de tunel carpian

Operația de tunel carpian poate speria multă lume însă nu este o intervenție dificilă. Mai jos poți vedea câteva întrebări frecvente despre operația de tunel carpian:

  • Cât timp voi sta în spital – în general, vei fi externat după operație. Intervenția se realizează cu anestezie locală deci vei putea merge acasă în aceeași zi
  • Cât timp liber trebuie să iau de la locul de muncă – acest lucru depinde de ce activități realizezi cu mâna dominantă precum și dacă iei parte la fizioterapie. Dacă operație este la mâna non-dominantă și nu realizezi mișcări repetitive poți reveni după 2-3 săptămâni. În schimb, dacă este vorba de mâna dominantă poate fi nevoie de 3-4 luni
  • Când pot conduce – evită să conduci până nu mai resimți durere. Întreabă medicul cu privire la acest lucru
  • Este nevoie să iau medicamente – de multe ori, da însă medicul îți va recomanda medicamentele pe care trebuie să le iei
  • Este nevoie de consultații postoperator – medicul te va chema la două săptămâni după intervenție pentru a îndepărta atela sau bandajele. De asemenea, va trebui să mergi la doctor la câteva luni pentru evaluarea recuperării
  • Cum te pot ajuta exercițiile fizice în recuperare – după operația de tunel carpian va trebui să miști mâna cât mai repede pentru a reduce din umflături și înțepeneală. Medicul îți va spune ce tipuri de exerciții sunt recomandate.
  • Este nevoie de fizioterapie – nu toată lumea are nevoie de fizioterapie după operația de tunel carpian. Doctorul îți va spune dacă este nevoie și îți va prezenta avantajele și dezavantajele. Pentru a înlesni recuperare există și câteva activități ușoare pe care le poți face acasă. Acestea implică folosirea mâinii operate pentru a te hrăni sau pentru a te îmbrăca, menținerea mâinii pe o pernă și evitarea atârnării mâinii (de exemplu, atunci când mergi). (14, 33)

 

Operația de tunel carpian este o intervenție relativ simplă prin comparație cu alte proceduri. Urmarea indicațiilor medicului înainte și după operație te va ajuta să ai o recuperare cât mai rapidă pentru a putea reveni la activitățile zilnice.

Bibliografie:
1. Is carpal tunnel syndrome caused by work with vibrating tools?, link: https://academic.oup.com/occmed/article/70/1/8/5803315
2. Carpal tunnel syndrome, link: https://www.nhs.uk/conditions/carpal-tunnel-syndrome/
3. Carpal Tunnel Release, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/carpal-tunnel-release
4. Carpal Tunnel Syndrome: A Review of Literature, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7164699/
5. Current Status of Outcomes Research in Carpal Tunnel Surgery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2517327/
6. Carpal tunnel release, link: https://medlineplus.gov/ency/article/002976.htm
7. Carpal tunnel syndrome, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137651/
8. Surgical treatment options for carpal tunnel syndrome, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17943805/
9. Carpal tunnel syndrome: When is surgery considered or needed? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279597/
10. Appropriate Use Criteria, link: https://www.orthoguidelines.org/go/auc/default.cfm?auc_id=224989&actionxm=Terms
11. Endoscopic carpal tunnel release, link: https://jhu.pure.elsevier.com/en/publications/endoscopic-carpal-tunnel-release
12. Carpal Tunnel Syndrome, link: https://www.aaos.org/quality/quality-programs/upper-extremity-programs/carpal-tunnel-syndrome/
13. Carpal Tunnel Surgery, link: https://www.drugs.com/cg/carpal-tunnel-surgery.html
14. Carpal tunnel release surgery, link: https://www.bupa.co.uk/health-information/muscles-bones-joints/carpal-tunnel-release-surgery
15. Patient Instructions: Carpal Tunnel Surgery, link: https://www.bnasurg.com/downloads/patient_instructions_for_carpal_tunnel.pdf
13. Carpal Tunnel Syndrome Clinical Presentation, link: https://emedicine.medscape.com/article/327330-clinical
16. Carpal tunnel release surgery, link: https://www.orthovirginia.com/carpal-tunnel-release-surgery/
17. Open Carpal Tunnel Surgery, link: https://www.uofmhealth.org/health-library/hw212359
18. Open Carpal Tunnel Release – still a safe and effective operation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2397012/
19. Comparison of open and endoscopic carpal tunnel surgery regarding clinical outcomes, complication and return to daily life: A prospective comparative study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6861491/
20. Hand therapy, link: https://www.guysandstthomas.nhs.uk/our-services/hand-therapy
21. Ulnar Tunnel Syndrome, Radial Tunnel Syndrome, Anterior Interosseous Nerve Syndrome, and Pronator Syndrome, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27902538/
22. Secondary Carpal Tunnel Surgery, link: https://journals.lww.com/plasreconsurg/Abstract/2001/06000/Secondary_Carpal_Tunnel_Surgery.31.aspx
23. Comparison of postoperative pain after open and endoscopic carpal tunnel release: A randomized controlled study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4759877/
24. Serious postoperative complications and reoperation after carpal tunnel decompression surgery in England: a nationwide cohort analysis, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665991320302381
25. Physical Therapy and Rehabilitation Approaches in Patients with Carpal Tunnel Syndrome, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7117610/
26. Postoperative rehabilitation of patients with carpal tunnel syndrome, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12385074/
27. Long-term outcomes of carpal tunnel release: a critical review of the literature, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418353/
28. Postoperative Pain Management Following Carpal Tunnel Release: A Prospective Cohort Evaluation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5669328/
29. Analgesic Drug Prescription After Carpal Tunnel Surgery: A Pharmacoepidemiological Study Investigating Postoperative Pain, link: https://rapm.bmj.com/content/43/1/19
30. Rate of infection after carpal tunnel release surgery and effect of antibiotic prophylaxis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20141890/
31. Piloting a randomized, double-blind, placebo-controlled study design at a community hospital to evaluate prophylactic antibiotics in endoscopic carpal tunnel release: Clinical, logistic, and economic considerations, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666769X21000294
32. Carpal Tunnel Release: What to Expect at Home, link: https://myhealth.alberta.ca/health/AfterCareInformation/pages/conditions.aspx?HwId=ug3907
33. Ask the Doc: Q&A on Carpal Tunnel Syndrome, link: https://bucksortho.com/ask-the-doc-qa-on-carpal-tunnel-syndrome/
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp