Operația de reducere a sânilor

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 06-07-2022, 214 vizualizări

Operația de micşorare a sânilor, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de mamoplastie de reducție, este o intervenție chirurgicală caracterizată prin îndepărtarea țesutului adipos, a țesutului mamar şi a tegumentului aflat în exces la nivelul glandelor mamare.

 

În majoritatea cazurilor, mamoplastia de reducție este efectuată în scopul ameliorării disconfortului toracic și a celorlalte tulburări datorate atingerii unor dimensiuni exagerate a glandelor mamare, pentru îmbnătățirea proporțiilor glandelor mamare în raport cu restul corpului și pentru îmbunătățirea aspectului estetic corporal. Nu în ultimul rând, operația de micșorare a sânilor poate fi utilă în cazul sportivelor de performanță, ajutând la îmbunătățirea condiției fizice și la creșterea capacității de efectuare a efortului fizic.

 

Principalele obiective ale operației de reducere a sânilor sunt reprezentate de reducerea în dimensiune a glandelor mamare și a areolei mamare, repoziționarea într-un mod cât mai natural al glandelor mamare și a areolei mamare și obținerea simetriei între cele două glande mamare.

 

Trebuie avut în vedere faptul că operația de micșorare a sânilor prezintă și anumite dezavantaje. Dintre acestea amintim:

  • Asimetrie a sânilor, în ce privește forma, dimensiunea, conturul și poziția sânilor
  • Îndepărtarea chirurgicală a areolei mamelonare și a mamelonului
  • Dificultăți la alăptare
  • Pierderea sensibilității la nivelul areolei mamelonare și a mamelonului
  • Cicatrice permanente
  • Reacții alergice la substanțele și materialele utilizate în timpul sau după efectuarea intervenției chirurgicale
  • Întârzierea vindecării leziunilor operatorii secundare mamoplastiei de reducție, în cazul femeilor supraponderale sau obeze.

 

Totodată, nu trebuie neglijată componenta psihologică a acestui tip de intervenție chirurgicală, dată fiind perioada îndelungată de acomodare a bolnavei cu noul aspect și noile dimensiuni ale glandelor mamare. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Care sunt indicațiile operației de micșorare a sânilor?

Operația de micșorare a sânilor este efectuată de către un medic chirurg plastician, specializat în domeniu și este recomandată în cazul femeilor cu glande mamare de dimensiuni crescute, aflate în următoarele circumstanțe:

  • Glande mamare voluminoase (macromastie), care determină dureri severe de spate, de gât și de umeri
  • În caz de deformare a coloanei vertebrale, secundară greutății exagerate a sânilor
  • Postura incorectă a corpului
  • Sâni lăsați, afectați de celulită și de vergeturi
  • Iritații sau erupții cutanate cronice, localizate la nivelul șanțului submamar (intertrigo inframamar)
  • Tulburări de respirație (dificultatea de a inspira profund), datorate greutății excesive a glandelor mamare
  • Scăderea stimei de sine, din cauza aspectului corporal inestetic
  • Dificultate în procurarea măsurii adecvate în cazul vestimentației și a lenjeriei intime
  • Scăderea capacității de a efectua efort fizic și reducerea performanței sportive.

 

Operația de micșorare a sânilor este recomandată în cazul femeilor aflate la vârstă adultă, când țesutul mamar este dezvoltat în întregime. Există însă și cazuri în care operația de micșorare a sânilor a fost efectuată în cazul adolescentelor (în cazul posturii incorecte a corpului, în caz de limitare a performanțelor sportive, etc.).

 

În cazul femeilor care urmează să fie supuse unei operații de micșorare a sânilor, dar care își doresc pe viitor o sarcină, se recomandă amânarea intervenției chirurgicale până după sarcină și alăptare, datorită transformărilor care apar la nivelul glandei mamare în sarcină și pe perioada alăptării, care pot afecta în mod negativ aspectul sânilor supuși mamoplastiei de reducție. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Care sunt contraindicațiile operației de reducere a sânilor?

Operația de reducere a sânilor este contraindicată în următoarele circumstanțe:

  • Dezvoltarea incompletă a țesutului mamar (înregistrată în cazul adolescentelor)
  • Femei însărcinate
  • Femei care alăptează
  • tumori mamare benigne sau maligne
  • Nerespectarea măsurilor impuse de către medic în perioada preoperatorie. [1], [2]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie în cazul operației de reducere a sânilor?

Femeile care urmează să fie supuse intervenției chirrugicale de micșorare a glandelor mamare trebuie să respecte următoarele măsuri impuse de către medic:

  • Să întrerupă fumatul și consumul de alcool cu cel puțin o lună înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, datorită substanțelor chimice aflate în componența alcoolului și a tutunului, care întârzie procesul de vindecare a leziunilor operatorii și favorizează infectarea lor). Pe lângă aceasta, substanțele chimice aflate în componența fumului de țigară determină vasoconstricție marcată, care poate duce ulterior la apariția unor complicații ischemice sau a leziunilor de necroză pe suprafața tegumentului.
  • Să întrerupă administrarea de anticoncepționale orale și orice alt tratament hormonal, cu cel puțin o lună îndeinte de efectuarea operației de reducere a sânilor. Să evite administrarea medicamentelor antiinflamatoare și a suplimentelor alimentare vegetale.
  • Să întrerupă administrarea de anticoagulante și antiagregante plachetare, cu aproximativ două săptămâni înainte de efectuarea actului operator, din cauza riscului crescut de hemoragie intraoperatorie și postoperatorie, asociat administrării acestor medicamente.
  • Să evite expunerea îndelungată la soare înainte de efectuarea operației de micșorare a sânilor.
  • Să evite administrarea medicamentelor naturiste înainte de efectuarea operației de reducere a glandei mamare.

 

Înainte de efectuarea operației de reducere a glandelor mamare se recomandă efectuarea unei consultații în cadrul căreia medicul va prezenta implicațiile clinice ale operației de reducere a sânilor, avantajele și dezavantajele acestei intervenții chirurgicale, riscurile asociate acesteia și posibilele complicații care pot apărea în timpul sau după efectuarea acestei proceduri chirurgicale.

 

În cadrul acestei consultații, medicul va examina glandele mamare, evaluând forma și dimensiunea acestora în raport cu suprafața toracelui și va efectua măsurători în ceea ce privește reducția glandelor mamare, astfel încât, după operație, sânii să atingă proporții ideale. Medicul va palpa sânii și regiunea axilară și va evalua gradul de ptoză mamară (în cazul în care aceasta există).

 

Totodată medicul va hotărî împreună cu bolnava tipul de anestezie care este necesară și costurile intervenției chirurgicale.

 

La internarea bolnavei în spital pentru efectuarea operației de reducere a sânilor, medicul va efectua o anamneză amănunțită, care trebuie să cuprindă informații referitoare la afecțiunile de care suferă bolnava, celelalte intervenții chirurgicale la care aceasta a fost supusă, dacă bolnava fumează sau consumă alcool, medicamente adminstrate de către aceasta, etc.

 

De asemenea, înainte de efectuarea intervenției chirurgicale de reducere a sânilor, se recomandă efectuarea anumitor investigații imagistice și de laborator, pentru a evalua starea de sănătate a bolnavei în cauză, precum analizele de sânge (hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui), ecocardiografia, electrocardiograma, mamografia, ecografia mamară, sonoelastografia, testele funcționale respiratorii, etc.

 

Cu aproximativ 12 ore înainte de efectuarea operației de reducere a sânilor se recomandă întreruperea alimentației și a consumului de lichide.

 

Este contraindicată efectuarea operației de reducere a sânilor în timpul menstruației, din cauza riscului crescut de sângerare existent în această perioadă. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Cum se desfășoară operația de reducere a sânilor?

Operația de reducere a sânilor se realizează, în majoritatea cazurilor, sub anestezie generală și durează în medie între trei și patru ore. Durata intervenției chirurgicale poate varia în funcție de complextatea modificărilor efectuate la nivelul sânilor, în funcție de experiența chirurgului și în funcție de statusului biologic al bolnavei.

 

Pe toată durata efectuării actului chirurgical, bolnava este conectată la o aparatură specială, cu ajutorul căreia sunt monitorizate frecvența cardiacă, frecvența respiratorie, tensiunea arterială și saturația în oxigen a sângelui periferic.

 

Intervenția chirurgicală de reducere a sânilor presupune efectuarea unei incizii în jurul areolei mamare și a unei incizii verticale, pe linia mediană, în regiunea inferioară a sânilor. Prin intermediul acestei incizii, cu ajutorul unor instrumente chirurgicale speciale, sunt secționate și îndepărtate excesul de țesut adipos, țesut mamar și piele, de la nivelul glandei mamare. În acest mod, pot fi conservate areola mamară și mamelonul.

 

În cazul sânilor cu ptoză, celulită și vergeturi, mamelonul și areola mamelonară sunt îndepărtate odată cu excesul tisular existent la acel nivel, fiind reatașate ulterior, asemenea unei grefe de piele.

 

În prezent, au fost elaborate tehnici inovative de mamoplastie reductivă, care presupun efectuarea inciziei verticale, pe linia mediană și a inciziei periareolare, fără atingerea șanțului submamar. Avantajul acestor proceduri chirurgicale inovative de reducere a sânilor, constă în scăderea riscului de necroză a pielii (existent în cazul efectuării inciziei la nivelul șanțului submamar). [1], [2], [3], [4], [5]

 

Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul operației de reducție a sânilor?

La încheierea intervenției chirurgicale, se montează în apropierea leziunii operatorii un tub de dren, care permite drenarea sângelui și a fluidelor. Acestea vor putea fi eliminate la aproximativ 24-48 de ore de la efectuarea intervenției chirrugicale, după evacuarea completă a fluidelor și a sângelui aflate în exces la nivelul plăgii operatorii.

 

După încheierea operației de reducere a sânilor, bolnava este plasată într-un salon de anestezie - terapie intensivă, unde va fi monitorizată continuu, până la restabilirea stării de conștiență și a celorlalte funcții ale organismului, abolite în urma administrării substanțelor anestezice.

 

Zilnic, deasupra plăgii operatorii vor fi aplicate pansamente și bandaje sterile.

 

În perioada postoperatorie, se administrează analgezice pentru reducerea durerilor postoperatorii și antibiotice, pentru a preveni apariția infecțiilor locale.

 

La aproximativ 12-14 zile de la efectuarea intervenției chirurgicale de reducere a sânilor, se recomandă îndepărtarea firelor de sutură.

 

Perioada de recuperare în urma intervenției de mamoplastie reductivă durează în medie între două săptămâni și o lună. După această perioadă, bolnava își poate relua activitățile cotidiene și profesionale.

 

În primele patru-șase săptămâni de la efectuarea intervenției chirurgicale, se recomandă purtarea unei bustiere elastice compresive.

 

În primele trei luni de la efectuarea operației de reducere a sânilor, este contraindicat efortul fizic și expunerea la soare. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Care sunt posibilele complicații ale operației de reducere a sânilor?

În urma efectuării intervenției chirurgicale de rducere a sânilor, în numeroase cazuri au fost înregistrate edeme locale, echimoze locale, prurit perilezional, sensibilitate crescută a sânilor și amorțeli perimamelonare, însă toate acestea sunt fiziologice și dispar odată cu vindercarea leziunilor cicatriceale.

 

În majoritatea cazurilor, rezultatele obținute în urma efectuării operației de reducere a sânilor sunt satisfăcătoare. În caz de obținere a unor rezultate postoperatorii nesatisfăcătoare, se poate efectua o a doua intervenție chirurgicală, pentru a corecta aspectele care nemulțumesc bolnava.

 

Asemenea fiecărei intervenții chirurgicale, operația de reducere a sânilor poate fi asociată apariției unor complicații, mai mult sau mai puțin severe. Aceste complicații pot fi reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Hemoragie intraoperatorie sau postoperatorie
  • Necroza tegumentului (frecvent înregistrată în cazul inciziilor submamare)
  • Tulburări cardio-respiratorii, datorate substanțelor anestezice administrate
  • Reacție de hipersensibilitate datorată substanțelor anestezice administrate
  • Infectarea plăgii operatorii
  • Asimetria glandelor mamare
  • Necroza complexului areolo-mamelonar, datorată torsiunii, compresiunii sau tensionării pediculului glandular
  • Formarea unor cicatrici vicioase. [1], [2], [3]

 

Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Breast reduction surgery, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-reduction-surgery/about/pac-20385246
4. Breast Reduction, link: https://www.plasticsurgery.org/reconstructive-procedures/breast-reduction
5. Breast reduction surgery: Everything you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327355.php
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp