Operația de timus

Video Autor: Patriche Silvia Actualizat la 17-06-2022, 1840 vizualizări

Operația de timus (timectomia) constă în extirparea timusului mai ales la persoanele care suferă de miastenia gravis. Prin această intervenție se ameliorează semnificativ simptomele bolii, uneori ducând până la remisia bolii. Operația are o rată mai mare de succes la persoanele sub 35 de ani diagnosticate timpuriu, în urmă cu maximum un an. În cazul acestora șansele de remisie completă sunt de aproximativ 80% la evaluarea la 10 ani de la intervenție. În unele cazuri timectomia are loc și dacă există o tumoră canceroasă sau necanceroasă în timus. (1, 2, 3, 4)

Dar ce este timusul? Acesta este o glandă care se află în spatele sternului, între cei doi plămâni. Produce hormonul timozină care este implicat în producția de limfocite (celule T), o componentă esențială a sistemului imunitar. Miastenia gravis apare atunci când celulele sistemului imunitar luptă împotriva propriului organism și duce la autoimunitate. Prin operația de timus sunt ameliorate simptomele specifice miastenia gravis. (5, 6, 7)

 

Operația de timus pe scurt

Există mai multe tipuri de intervenții asupra timusului iar acestea depind de afecțiunea care este tratată prin operație. De exemplu, timectomia transsternală constă într-o mică incizie în zona sternului pentru a expune timusul. Glanda este îndepărtată împreună cu grăsimea acumulată în jurul său, deoarece aceasta poate conține celule ale timusului cu potențial regenerator. O intervenție de acest tip are loc mai ales asupra persoanelor care au primit diagnostic de tumoră la timus. (8, 9)

Chirurgul poate face incizia și în partea inferioară a gâtului. Procedura poartă numele de timectomie transcervicală și este indicată ca tratament pentru miastenia gravis. (10, 11)

Avansul tehnicii medicale a făcut posibilă și intervenția minim invazivă robotizată precum și procedura asistată de cameră video. În cazul acestor proceduri, chirurgul realizează o incizie minusculă în piept pentru a introduce camera și instrumentele necesare. Pentru procedurile robotizate doctorul va folosi brațe robotizate pentru a găsi și elimina timusul. Astfel de intervenții scurtează perioada de recuperare și reduc riscul de complicații. (12, 13, 14, 15)

 

Cât de eficientă este operația de timus

Prin operație se îndepărtează sursa producției anormale de anticorpi din organism. Drept urmare, simptomele încep să se amelioreze. Totuși, beneficiile nu sunt sesizabile imediat după operație. Pacienții vor continua să ia medicamente urmând ca acestea să fie reduse în timp.

Eficiența intervenției depinde de vârsta pacientului, severitatea bolii, cât de repede a fost detectată afecțiunea precum și care este răspunsul organismului la medicamente. În general, aproximativ 70% dintre persoane au remisie totală sau reducerea semnificativă a medicației după un an de la operație. (2)

Potrivit unui studiu din anul 2013 persoanele care au suferit operație de timus au avut mai multe beneficii postoperator. Pe o perioadă de trei ani, cât a durat studiu, cei care au avut timectomie luau o doză mai mică de medicamente iar spitalizările au scăzut semnificativ (9% față de 37% în cazul celor care nu au avut intervenția). (16)

Rata de remisie este de maximum 20% în primul an după operația de timus și crește până la 50% sau chiar mai mult în 10 ani. (17, 18, 19)

 

Cum arată candidatul ideal pentru operația de timus

Operația de timus este recomandată persoanelor sub 60 de ani care se confruntă cu slăbiciune musculară ușoară spre medie pe fondul miastenia gravis. În general, intervenția nu este recomandată pentru persoanele care au doar probleme oculare. De asemenea, operația are o rată mai mare de succes dacă este realizată la 6-12 luni de la apariția simptomelor. (2)

Îndepărtarea timusului este indicată și persoanelor care suferă de tumori în zona timusului. Datorită apropierii de inimă și plămâni există un risc mai mare de metastază spre aceste organe; de aceea, medicii recomandă timectomia și în acest caz.

 

Cine NU ar trebui să apeleze la operația de timus

Dacă miastenia gravis se manifestă doar prin simptome oculare este indicat să aștepți minimum doi ani pentru a vedea dacă apare remisia spontană. De asemenea, persoanele minore, mai ales adolescenții și persoanele de peste 55 de ani nu ar trebui să apeleze la această operație.

Timectomia nu este indicată nici persoanelor cu anticorpi pentru kinaza specifică musculară (MuSK). (20)

Totodată, timectomia transcervicală nu este indicată pentru persoanele cu tumori ale timusului și trebuie realizată doar de către chirurgi specializați în această procedură. (21)

 

Pregătirea de operație

În continuare poți afla ce trebuie să faci înainte de operație, cum ar trebui să arate dieta postoperativă precum și ce analize sunt necesare.

Ce trebuie să faci înainte de operație

Înainte de orice operație de timus este recomandată realizarea unei tomografii computerizate cu substanță de contrast. Dacă există tumoră, tomografia dezvăluie eventualele invazii vasculare. (22)

De asemenea, înainte de intervenție medicul evaluează progresul bolii, grupele musculare afectate, tratamentul medicamentos administrat, dacă există alte probleme de sănătate. (23)

În fine, este indicată administrarea în continuare a tratamentului cu anticolinesterazice până la operație, inclusiv în ziua intervenției. Imediat după trezire este indicată o nouă doză de medicamente.

Totodată, este recomandat să vorbești cu medicul dacă iei medicamente sau suplimente alimentare. Poate fi necesar să oprești temporar anumite tratamente cu o săptămână înainte de operație. (24)

Dacă ești fumător este indicat să renunți la fumat cu minimum 2-4 săptămâni înainte de operație pentru a reduce riscul de complicații. Tutunul este asociat cu o încetinire a vindecării rănilor și un risc mai mare de infecții. (25)

Dieta preoperatorie

Înainte de intervenție este important să fii bine hrănit pentru a rezista mai bine la stresul operației. Dacă ești subponderal sau suferi de o afecțiune care duce la pierderea în greutate, recuperarea poate fi îngreunată.

Dacă ai probleme respiratorii, un simptome tipic al miastenia gravis, ia mese mici și dese. De asemenea, dacă ai gura uscată este indicat să optezi pentru mâncăruri moi ușor tolerate. (25)

Analize utile preoperator

Înainte de operație, medicul va recomanda mai multe analiza printre care: (26)

  • Radiografii
  • este de sânge
  • Teste de urină
  • Testarea forței musculare
  • Teste de respirație.

 

Intervenția chirurgicală - procedura

Timectomia este una dintre cele mai des realizate proceduri. Tipul de intervenție se alege alături de medic, acest oferindu-ți recomandări în funcție de starea de sănătate a timusului precum și de alți factori precum starea generală de sănătate. Mai jos poți afla în ce constă operația, cât durează, ce tip de anestezie se folosește, ce riscuri sunt și ce complicații pot apărea.

În ce constă operația?

Timectomia se poate realiza în mai multe moduri. De exemplu, timectomia transsternală constă în realizarea unei mici incizii în piele în zona sternului apoi îndepărtarea micului organ. Pe lângă timus sunt îndepărtate și celulele grase din apropiere care pot conține celule ale timusului. Se aplică mai ales în cazul pacienților cu tumoră a timusului. (9)

Prin comparație, timectomia transcervicală constă într-o incizie în partea inferioară a gâtului deasupra sternului. Doctorul îndepărtează timusul prin incizie fără a afecta sternul. (21)

Există inclusiv intervenții minim invazive asistate de cameră video sau braț robotic. (13, 14, 15)

Cât durează operația

O operație de timus durează 1-3 ore însă poate fi necesară spitalizarea timp de 1-3 zile. Dacă apar complicații, medicul îți va recomanda să stai mai mult în spital. (24)

Anestezia

În general, se folosește anestezia generală. Astfel, nu vei simți durere iar când te vei trezi operația de timus va fi deja finalizată. De regulă, nu apar probleme însă există riscul unor complicații precum: (27, 28)

  • Greață și vărsături;
  • Afectarea unor nervi;
  • Trezire sub anestezie;
  • Reacție alergică;
  • Probleme respiratorii;
  • Atac vascular cerebral;
  • Probleme cardiace.

Riscul intervenției

Datele arată că operația are un risc mai mare de insucces în cazul vârstnicilor și că operația ar putea face mai mult rău decât bine în cazul acestora. De aceea, multe spitale nu realizează operația de timus persoanelor de peste 60 de ani. Totuși, cercetătorii recomandă evaluarea individuală a pacienților pentru a stabili beneficiile și riscurile. De exemplu, o persoană vârstnică fără boli cronice și cu un stil de viață sănătos va suporta mai bine operația și perioada de recuperare. (2)

În timpul intervenției pot apărea dificultăți în îndepărtarea glandei, astfel că dacă un tip de operație nu dă rezultate, doctorii pot recomanda un alt tip de timectomie. De asemenea, există riscul de sângerări, durere, disconfort și afectarea nervilor care trec prin zona pieptului. (29)

Posibile complicații intraoperator

Riscul de deces în cazul operației de timus este foarte scăzută și apare în mai puțin de 1% din intervenții și mai ales la persoane cu miastenia gravis scăpată de sub control. (30)

Alte posibile complicații includ infecții (11%), crize (6%) și afectarea nervilor (2%). (31)

În unele cazuri pot fi vătămate organele din apropiere, plămânii și inima. De asemenea, chirurgul trebuie să se asigure că nu afectează nervii din zona timusului, care ar putea exacerba simptomele. (32, 33)

 

Imediat după operație

După ce te trezești din operație, la spital, vei primi lichide și medicamente prin perfuzie. De asemenea, ți se vor oferi informații în legătură cu respirația corectă, tusea, pentru a evita complicații și mișcările în pat. Asistentele vor măsura forța musculară și capacitatea de respirație pentru a stabile eficiența operației. (34)

Pentru a preveni infecția va trebui să te speli des pe mâini și să eviți atingerea zonei inciziei.

După câteva zile pe poți merge acasă. Perioada de recuperare variază de la o persoană la alta și poate dura între 1-2 săptămâni și trei luni sau chiar mai mult. După aceasta te poți întoarce la locul de muncă.

Dacă recuperare nu continuă normal este indicat să contactezi urgent medicul. Mai jos sunt câteva semne care necesită intervenția medicului: (35, 36, 37)

  • Febră și frisoane
  • Umflături
  • Roșeață
  • Durere
  • Sângerări excesive
  • Alte scurgeri din zona inciziei
  • Tuse
  • Dureri în piept
  • Dificultăți respiratorii
  • Durere și arsură la urinare sau sânge în urină
  • Greață și vărsături
  • Durere sau umflături în zona picioarelor.

 

Evoluția și prognosticul postoperator

Datele arată că aproximativ 71% dintre intervenții sunt un succes adică este redusă slăbiciunea musculară și poate fi modificată medicația. De asemenea, 21% au îmbunătățiri modeste iar 8% nu percep schimbări ale stării de sănătate.

Pe o durată de aproximativ 10 ani, cât au fost urmăriți pacienții au apărut noi schimbări. Odată cu trecerea lunilor și a anilor, medicamentele sunt reduse iar puterea musculară se îmbunătățește. Mulți au remisie, deci nu mai au nevoie de medicamente și nu mai resimți slăbiciune musculară. (38)

Complicații

Complicații apar doar în cazuri rare și pot include sângerări, durere și disconfort în zona inciziei. Dacă situația nu se îmbunătățește în 1-2 zile este indicat să consulți medicul.

Recuperare

După operația de timus poți reveni la locul de muncă sau la condus după aproximativ șase săptămâni; în unele cazuri, recuperarea poate dura până la trei luni. Bineînțeles, că trebuie să te simți suficient de confortabil pentru a conduce în siguranță. (29)

De asemenea, poți zbura cu avionul după aproximativ șase săptămâni.

Medicamente post-operator

Imediat după operați va fi nevoie să iei medicamente pentru durere timp de câteva zile, la fiecare 3-4 ore sau după recomandările medicului. (39)

Pe măsură ce zona afectată se vindecă durerea se va diminua și va fi nevoie de mai puține medicamente de acest fel. (33)

 

Ce urmează după externare

Rata de remisie la miastenia gravis este, în medie, de 40-60% la 7-10 ani de la operație cu excepția celor cu tumoră la timus. Mai mult, aproximativ 85% dintre pacienți resimt o îmbunătățire a simptomelor iar 35% nu mai iau medicamente. (40)

La șase săptămâni de la operație este necesară o nouă întrevedere cu medicul pentru a vedea dacă este necesară ajustarea medicației. (39)

 

Dieta de după operația de timus

După câteva zile de la operație, apetitul ar trebui să revină la normal. Constipația este normală dacă iei medicamente pentru durere (ibuprofen, naproxen). (39)

Pentru a reduce riscul de constipație bea multe lichide, consumă alimente cu fibre (cereale integrale, fructe, legume). Această problemă ar trebui să se amelioreze odată cu reducerea sau eliminarea medicamentelor pentru durere.

Dacă apetitul este redus în primele săptămâni după externare încearcă să consumi porții mici de alimente bogate în vitamine și minerale: fructe, legume, lactate, carne slabă, nuci, semințe.

Ce alimente să eviți după operație

Evită cel puțin în primele săptămâni alimentele cu mirosuri puternice. De asemenea, limitează consumul de alimente sărate, semipreparate, conserve de legume, fast food și alte produse procesate. Acestea încurajează retenția de apă. (41)

Evită alimente grase, picante și cu multe fibre care pot afecta stomacul provocând diaree și disconfort, mai ales dacă iei în continuare medicamente pentru miastenia gravis.

 

Cum ai grijă de timus după operație

Pentru a înlesni recuperarea după operație este indicat să urmezi recomandările de mai jos: (39)

  • Nu acoperi zona inciziei decât dacă hainele se freacă de aceasta
  • Nu folosi loțiune de corp sau creme până la vindecarea completă a zonei inciziei. Zona poate fi umflată timp de câteva săptămâni iar durerea poate persista până la două luni
  • Zona din apropierea inciziei poate fi dureroasă iar acest lucru este normal. Durerea ușoară va persista chiar și câteva luni sau nu va dispărea niciodată. Totuși, de cele mai multe ori, se ameliorează în timp. Disconfortul se poate accentua prin expunerea la frig
  • Spală-te cu un săpun pentru piele sensibilă sau un săpun pentru copii. După duș tapează zona inciziei cu un prosop moale și nu freca
  • Vorbește cu doctorul despre momentul în care poți reveni la locul de muncă – uneori poți reveni la 4-6 săptămâni de la operație iar alteori este nevoie de până la 12 săptămâni sau chiar mai mult
  • Nu condu până nu mai iei medicamente de durere. Acestea pot induce moleșeală
  • Nu ridica greutăți (cumpărături, copil) timp de minimum 4-6 săptămâni după operație. De asemenea, nu da cu aspiratorul și nu te ocupa de sarcini dificile în gospodărie
  • Poți face sex oricând acest lucru nu incomodează zona inciziei
  • Poți practica sport la 4-6 săptămâni de la operație, uneori mai târziu.

 

Întrebări frecvente legate de operație

Mulți pacienți resimt nervozitate legată de operația de timus. Aceasta este una dintre cele mai sigure intervenții. Totuși, am pregătit mai jos câteva întrebări frecvente despre operație: (42, 43, 44)

Cât durează operația?

Operația de timus poate dura între una și trei ore.

Doare?

Operația se realizează sub anestezie astfel că nu resimți durere în timpul operației. Totuși, durerea apare după operație însă medicii îți vor da medicamente.

Cât voi sta în spital?

De regulă, persoanele cu operație de timus stau în spital 1-3 zile. Dacă apar complicații, medicul te va ține sub supraveghere mai mult timp.

De ce este necesară operația de timus?

Intervenția se realizează pentru a reduce din simptomele specifice miastenia gravis iar dacă este cazul pentru a îndepărta și tumora din apropiere. Din fericire, majoritatea tumorilor din zona timusului sunt inofensive și cresc foarte încet.

Ce persoane ar trebui să apeleze la operația de timus?

Timectomiile sunt recomandate mai ales persoanelor sub 60 de ani care suferă de miastenia gravis. Dacă există tumoră, pot fi operate inclusiv persoanele de peste 60 de ani și tinerii sub 18 ani.

Ce efecte are operația?

Prin operație se dorește îmbunătățirea mobilității pacientului, reducerea slăbiciunii musculare și diminuarea dozelor de medicamente. În mod ideal, după câțiva ani apare remisia.

Operația de timus este una dintre cele mai sigure și de succes intervenții. În general, peste 80% dintre persoane operare resimt o îmbunătățire a simptomelor miastenia gravis, uneori boala recidivează iar unii pacienți nu mai trebuie să ia medicamente. Rezultatele variază de la caz la caz și depind de starea generală de sănătate, de momentul depistării bolii precum și de calitatea intervenției.

 

Bibliografie:
1. Randomized Trial of Thymectomy in Myasthenia Gravis, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1602489
2. Thymectomy for Myasthenia Gravis, link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17555-thymectomy-for-myasthenia-gravis
3. Minimally invasive thymectomy for thymoma: does surgical approach matter or is it a question of stage?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5227222/
4. Thymomectomy plus total thymectomy versus simple thymomectomy for early-stage thymoma without myasthenia gravis: a European Society of Thoracic Surgeons Thymic Working Group Study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34023891/
5. The Thymus Gland: Experimental and Clinical Studies of Its Role in the Development and Expression of Immune Functions, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780120273058500254
6. The Thymus: A Forgotten, But Very Important Organ, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27627572/
7. The Role of the Thymus in the Immune Response, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30927993/
8. Comparative clinical outcomes after thymectomy for myasthenia gravis: Thoracoscopic versus trans-sternal approach, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1015958416301385
9. Transsternal Thymectomy, link: https://www.optechtcs.com/article/S1522-2942(01)70006-2/fulltext
10. Transcervical Thymectomy, link: https://www.optechtcs.com/article/S1522-2942(01)80003-9/fulltext
11. Results of Transcervical Thymectomy for Myasthenia Gravis in 100 Consecutive Patients, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1420904/
12. Robotic assisted minimally invasive thymectomy with simultaneous bilateral thoracoscopy and contralateral phrenic nerve visualization, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061190/
13. Robotic thymectomy: A surgical point of view, link: https://mmcts.org/tutorial/1682
14. Video-assisted thoracoscopic thymectomy using 5-mm ports and carbon dioxide insufflation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740100/
15. Video-assisted thoracoscopic surgery or transsternal thymectomy in the treatment of myasthenia gravis? , link: https://academic.oup.com/icvts/article/12/1/40/654711?login=false
16. Randomized Trial of Thymectomy in Myasthenia Gravis, link: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1602489
17. Thymectomy in the management of myasthenia gravis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15229792/
18. International consensus guidance for management of myasthenia gravis, link: https://n.neurology.org/content/87/4/419
19. Minimally invasive versus open thymectomy: a systematic review of surgical techniques, patient demographics, and perioperative outcomes, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26904425/
20. Myasthenia Gravis Treatment & Management, link: https://emedicine.medscape.com/article/1171206-treatment#d13
21. Transcervical Thymectomy, link: https://cardiothoracicsurgery.wustl.edu/patient-care/thoracic/transcervical-thymectomy/
22. Myasthenia gravis and thymic neoplasms: A brief review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4677085/
23. Prognostic factors for myasthenic crisis after transsternal thymectomy in patients with myasthenia gravis, link: https://www.jtcvs.org/article/S0022-5223(03)01517-4/fulltext
24. Thymectomy, link: https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=239516
25. Having a Thymectomy, link: http://flipbooks.leedsth.nhs.uk/LN000772.pdf
26. Thymectomy, link: https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=239516
27. Is Anesthesia Dangerous? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3147285/
28. What to know about general anesthesia, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265592
29. Thymectomy Information, link: https://www.myaware.org/thymectomy-information-sheet
30. Practice parameter: thymectomy for autoimmune myasthenia gravis (an evidence-based review): report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10891896/
31. Perioperative management in myasthenia gravis: republication of a systematic review and a proposal by the guideline committee of the Japanese Association for Chest Surgery 2014, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s11748-015-0518-y
32. What is Thymectomy: Overview, Benefits, and Expected Results, link: https://www.docdoc.com/medical-information/procedures/thymectomy
33. Having a Thymectomy Information for patients, link: http://flipbooks.leedsth.nhs.uk/LN000772.pdf
34. Deep Breathing, Coughing, and Moving After Surgery, link: https://myhealth.alberta.ca/Alberta/Pages/deep-breathing-coughing-after-surgery.aspx
35. Prolonged severe immunodeficiency following thymectomy and radiation: a case report, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4307222/
36. Early Thymectomy Is Associated With Long-Term Impairment of the Immune System: A Systematic Review, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.774780/full
37. Surgical site infections: A one year prospective study in a tertiary care center, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3523786/
38. Transcervical Thymectomy, link: https://cardiothoracicsurgery.wustl.edu/patient-care/thoracic/transcervical-thymectomy/
39. Thymectomy by Sternotomy, link: https://www.uhn.ca/PatientsFamilies/Health_Information/Health_Topics/Documents/Thymectomy_Via_Sternotomya.pdf
40. Long‐term safety and efficacy of eculizumab in generalized myasthenia gravis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6619057/
41. Tips for Eating and Drinking with Myasthenia Gravis, link: https://myasthenia-gravis.com/diet
42. Myasthenia Gravis Questions, link: https://www.myastheniagravis.org/about-mg/mg-faq/
43. Myasthenia Gravis Questions & Answers, link: https://emedicine.medscape.com/article/1171206-questions-and-answers
44. Thymectomy FAQ, link: https://www.myastheniagravis.org/wp-content/uploads/2020/02/March-newsletter-for-website-v2-w-cancel.pdf
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp