Operația de abdominoplastie

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 13-07-2022, 217 vizualizări

Abdominoplastia este intervenția chirurgicală prin intermediul căreia este îndepărtată pielea și țesutul adipos aflate în exces în zona abdomenului inferior.

 

Pe lângă îndepărtarea excesului de piele și de țesut adipos prezent la nivelul abdomenului inferior, abdominoplastia oferă posibilitatea creșterii tonusului musculaturii abdominale, rezolvării unor afecțiuni ale peretelui abdominal, precum eventrația sau hernia și corectării vergeturilor apărute în mod special la femei care au avut mai multe sarcini. [1], [2]

 

Care sunt indicațiile și contraindicațiile abdominoplastiei?

Abdominoplastia poate fi recomandată în cadrul următoarelor circumstanțe:

  • Persoane care prezintă un exces de țesut tegumentar sau de țesut adipos la nivelul abdomenului inferior, care nu poate fi îndepărtat prin intermediul regimulilor alimentare stricte și prin intermediul exercițiilor fizice intense
  • Persoanele diagnosticate cu hernii sau eventrații abdominale
  • Femeile care prezintă la nivel abdominal vergeturi tegumentare, secundare sarcinilor multiple.

 

Există însă și anumite circumstanțe în cadrul cărora este contraindicată realizarea abdominoplastiei. Dintre acestea amintim:

  • Supraponderabilitatea și obezitatea
  • Bolnavi diagnosticați cu anumite afecțiuni cronice (precum afecțiuni cardiace, diabet zaharat, etc.), care se pot complica pe parcursul desfășurării actului chirurgical
  • Sarcina
  • Persoanele aflate pe dietă alimentară (în acest caz se recomandă temporizarea intervenției chirurgicale, până la încheierea dietei). [3], [4], [5]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie în cazul abdominoplastiei?

Pentru ca intervenția chirurgicală de abdominoplastie să decurgă normal, iar perioada de recuperare să fie cât mai redusă, se impune respectarea, în perioada preoperatorie, a următoarelor măsuri:

  • Întreruperea consumului de alcool și al fumatului, cu cel puțin două săptămâni înainte de efectuarea intervenției chirugicale, deoarece substanțele chimice aflate în componența acestor două elemente pot îngreuna procesul de vindecare a leziunilor operatorii și de recuperare al bolnavului și pot favoriza apariția unor infecții locale. De asemenea, substanțele chimice aflate în componența fumului de țigară pot perturba circulația cutanată, determinând apariția tulburărilor de vascularizație.
  • Cu două săptămâni înainte de efectuarea abdominoplastiei, se recomandă întreruperea de antiagregante plachetare sau anticoagulante, deoarece aceste medicamente acționează asupra procesului de coagulare a sângelui și pot favoriza apariția hemoragiilor intraoperatorii sau postoperatorii.
  • Este contraindicată efectuarea abdominoplastiei în cazul femeilor cărora le sunt administrate anticoncepționale orale. Se impune întreruperea administrării de anticoncepționale cu o lună înainte de efectuarea procedurii chirugicale.
  • Este contraindicată efectuarea abdominoplastiei în cazul femeilor aflate în perioada menstruală.
  • Se recomandă evitarea curelor alimentare în perioada preoperatorie, deoarece aceste apot duce la apariția unor deficite nutriționale care, la rândul lor, pot îngreuna procesul de vindecare a organismului.
  • La internarea bolnavului în spital medicul va efectua o anamneză amănunțită, care să cuprindă în mod obligatoriu informații legate de alte afecțiuni ale bolnavului, afecțiuni prezente în femilia acestuia, alte intervenții chirrugicale la care a mai fost spus, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate, etc. Toate aceste detalii sunt deosebit de importante deoarece pot ajuta la prevenirea apariție unor complicații pe parcursul desfășurării actului operator.
  • De asemenea, preoperator se recomandă evaluarea statusului hematologic al bolnavului și examinarea sistemelor cardiac și respirator, pentru a preveni apariția unor complicații legate de acestea.
  • Cu opt ore înainte de efectuarea procedurii chirrugicale, se recomandă întreruperea alimentației și a consumului de lichide. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Cum se desfășoară abdominoplastia?

Abdominoplastia se realizează sub anestezie generală sau rahianestezie (anestezie peridurală) și prezintă, în medie, o durată cuprinsă între aproximativ trei și cinci ore.

 

Atât pe parcursului actului chirurgical, cât și după aceea, până la revenirea stării de conștiență și restabilirea tuturor funcțiilor din organism, bolnavul este conectat la anumite aparate speciale, pentru monitorizarea permanentă a frecvenței cardiace, a frecvenței respiratorii, a saturației în oxigen a sângelui periferic și a tensiunii arteriale.

 

În scop preventiv, în majoritatea cazurilor se montează o linie venoasă care să fie accesibilă în caz de apariție a vreunei complicații intraoperatorii, precum stopul cardio-respirator sau șocul anafilactic secundar reacției alergice la substanțele anestezice administrate.

 

Din punct de vedere al tehnicii chirurgicale, abdominoplastia presupune efectuarea a două incizii la nivelul etajului abdominal inferior: o incizie pe linia suprapubiană, care să unească cele două spine iliace anterosuperioare, cu prelungire la nivelul cresctelor iliace și o incizie periombilicală.

 

Prin inermediul primei incizii se decolează excesul de piele și de țesut adipos de la nivelul musuclaturii abdominale, până la nivelul rebordurilor costale, iar musculatura abdominală este întărită prin intermediul firelor de sutură speciale, plasate pe linia mediană. În acest timp, prin intermediul celei de-a doua incizii se degajează buricul de la nivelul structurilor învecinate și se creează un nou orificiu prin intermediul căruia acesta va fi reintrodus în interiorul cavității abdominale.

 

După încheierea actului chirurgical, ombilicul este repoziționat în regiunea anatomică corespunzătorare de la nivelul căreia a fost extras și se reface integritatea peretelui abdominal prin suturarea inciziilor, lăsându-se pe loc, timp de două sau trei zile, a două tuburi de dren pentru eliminarea lichidelor abdominale.

 

În funcție de modul de efectuare a intervenției chirurgicale, pot fi descrise două tipuri de abdominoplastii:

  • Abdominoplastia completă, care presupune decuparea abdomenului dintr-o parte în cealaltă; în acest caz, incizia abdominală este realizată în zona inferioară, în vecinătatea pubisului. Se remodelează conturul pielii, țesutul adipos și musculatura abdominală iar la final, sunt mntate cele două tuburi de dren și se reface integritatea peretelui abdominal prin sutura inciziei abdominale.
  • Abdominoplastia parțială este realizată în caz de localizare a țesutului adipos excesiv subombilical, caz în care se impune efectuarea unor incizii abdominale de dimensiuni mai reduse. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul abdominoplastiei?

Din cauza complexității actului chirurgical, spitalizarea bolnavilor supuși abdominoplastiei durează, în medie, între cinci și șapte zile. În caz de apariție a vreunei complicații postoperatorii, internarea se poate prelungi, până la vindecarea bolnavului.

 

După încheierea actului chirurgical, bolnavul este poziționat într-un salon de anestezie-terapie intensivă, unde vor fi monitorizați în continuare cei patru parametrii biologici amintiți anterior, până la revenirea stării de conștiență și până la restabilirea tuturor funcțiilor din organism, abolite odată cu administrarea substanțelor anestezice.

 

În perioada postoperatorie, se recomandă administrarea de analgezice pentru combaterea durerilor operatorii, administrarea de antiinflamatoare și antibiotice, pentru prevenirea inflamației și a infecției plăgii operate și administrarea de antitrombotice, pentru prevenirea apariției tromboembolismului pulmonar.

 

Pe toată durata spitalizării, plaga operatorie va fi pansată zilnic cu pansament steril și se va recomanda purtarea burtierei elastice timp de cel puțin o lună, până la închiderea plăgii operatorii.

 

Mobilizarea bolnavului trebuie efectuată precoce, chiar de a doua zi după efectuarea intervenției chirurgicale. Perioada de recuperare în urma efectuării abdominoplastiei durează, în medie, aproximativ între trei și patru săptămâni.

 

După trei sau patru săptămâni de la efectuarea actului chirurgical, bolnavul își poate relua activitatea fizică și profesională. Se recomandă evitarea efectuării eforturilor fizice timp de o lună în urma efectuării abdominoplastiei.

 

Pentru menținerea eficienței actului operator, se recomandă respectarea unei diete alimentareechilibrate, hipocalorice și practicarea regulată a exercițiilor fizice. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Care sunt posibilele complicații ale abdominoplastiei?

Printre complicațiile abdominoplastiei se numără următoarele aspecte:

  • Cicatrici postoperatorii permanente
  • Hemoragie intraoperatorie sau postoperatorie
  • Infecția plăgii operate
  • Apariția seroamelor
  • Hematoame postoperatorii
  • Reacție alergică la substanțele anestezice administrate și chiar șoc anafilactic, cu risc crescut de stop cardio-respirator asociat
  • Tromboembolism pulmonar. [3], [4], [5]
Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Abdominoplasty (Tummy Tuck), link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431058/
4. Tummy tuck, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/tummy-tuck/about/pac-20384892
5. Abdominoplasty, link: https://emedicine.medscape.com/article/1271693-overview
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp