Operația de blefaroplastie

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 13-07-2022, 261 vizualizări

Blefaroplastia este o procedură chirurgicală estetică, care presupune corectarea aspectului de pleoape căzute, prin îndepărtarea excesului de piele sau de țesut adipos existent la nivelul pleoapelor superioare și/sau inferioare.

 

Depozitele de țesut adipos (cunoscute în termeni populari sub denumirea de „pungi de grăsime”) existente la nivelul pleoapelor, nu determină dor un aspect inestetic de ochi îmbătrânit și obosit, ci poate duce la reducerea câmpului vizual și astfel, la scăderea acuității vizuale.

 

Blefaroplastia poate fi realizată simultan la nivelul ambelor pleoape superioare și inferioare și poate fi realizată în asocierea altor proceduri chirurgicale de ordin cosmetic, precum liftingul facial, etc. [3], [4], [5]

 

Când este indicată efectuarea blefaroplastiei?

Blefaroplastia se adresează, în majoritatea cazurilor, persoanelor cu vârsta de peste 35-40 de ani, care prezintă surplus de grăsime sau de piele la nivelul pleoapelor.

 

Principalele motive pentru care este invocată efectuarea operației de blefaroplastie, sunt reprezentate de corectarea aspectului inestetic de ochi îmbătrânit și obosit și corectarea tulburărilor de vedere (precum scăderea câmpului vizual) generate de prezența tegumentului sau a țesutului adipos în exces la nivel palpebral.

 

Este contraindicată efectuarea blefaroplastiei în cazul persoanelor cu stare de sănătate precară, cu multiple comorbidități asociate, în cazul persoanelor înaintate în vârstă, la care procesele de vindecare și regenerare ale pielii sunt mult îngreunate și în cazul femeilor însărcinate. [1], [2]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie în cazul blefaroplastiei?

Persoanele care urmează să fie supuse operației de blefaroplastie, li se recomandă respectarea anumitor măsuri cu cel puțin două săptămâni înainte de efectuarea actului operator, precum:

  • Întreruperea fumatului și a consumului de alcool înainte de efectuarea operației. Fumul de țigară și alcoolul dețin numeroase substanțe chimice în componență, cu efect negativ asupra organismului uman, care întârzie procesul de vindecare a leziunilor operatorii și pot favoriza infectarea acestora.
  • Întreruperea administrării medicamentelor care acționează asupra procesului de coagulare a sângelui, precum anticoagulantele și antiagregantele plachetare. Aceste medicamente pot favoriza apariția hemoragiilor intraoperatorii sau postoperatorii.
  • Se recomandă întreruperea expunerii îndelungate la razele solare, înainte de efectuarea intervenției chirurgicale.
  • Femeile care urmează să fie supuse blefaroplastiei, aflate pe anticoncepționale orale, trebuie să întrerupă administrarea acestor medicamente până după efectuarea actului operator.
  • Este contraindicată efectuarea blefaroplastiei în timpul menstruației la femei, din cauza riscului crescut de sângerări existent în această perioadă.
  • Se recomandă evitarea respectării unei diete alimentare înainte de realizarea blefaroplastiei deoarece, deficitele nutriționale care pot apărea în urma unui astfel de regim alimentar restrictiv, pot întârzia procesul de vindecare a leziunilor operatorii și de recuperare a bolnavului.

 

La internarea bolnavului în spital, se realizează o anamneză completă, care să cuprindă informații referitoare la celelalte afecțiuni de care suferă bolnavul, alte intervenții chirurgicale la care acesta a mai fost expus, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate. De asemenea, se efectuează o serie de investigații imagistice (cardiace, respiratorii) și de laborator (analizele de sânge-hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui), pentru evaluarea stării de sănătate a bolnavului.

 

Cu opt ore înainte de efectuarea blefaroplastiei, bolnavul este sfătuit să întrerupă consumul de alimente și de lichide.

 

În dimineața în care urmează să aibă loc efectuarea intervenției chirurgicale, se realizează igiena corespunzătoare zonei care urmează să fie supusă intervenției chirurgicale: se spală fața cu apă și săpun pentru a îndepărta impuritățile. Este contraindicat machiajul în ziua în care urmează să fie realizată intervenția chirurgicală. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Cum se desfășoară blefaroplastia?

Blefaroplastia se desfășoară sub anestezie locală, sub anestezie locală cu sedare intravenoasă sau sub anestezie generală și durează în medie între una și trei ore.

 

Pe tot parcursul desfășurării intervenției chirurgicale, cu ajutorul unor aparate speciale vor fi monitorizați parametrii vitali (frecvența cardiacă, frecvența respiratorie, tensiunea arterială și saturația în oxigen a sângelui periferic).

 

De asemenea, se va monta o linie venoasă care va fi păstrată în caz de apariție a unei urgențe medicale în timpul actului operator (precum stop cardio-respirator, reacție de hipersensibilitate la substanțele anestezice administrate, etc.).

 

Intervenția constă în efectuarea unor mici incizii la nivelul șanțului palpebral, la o distanță de aproximativ 2-3 mm sub marginea genelor. Cu ajutorul unor instrumente chirurgicale special concepute, se separă tegumentul de mușchiul subiacent existent la nivel ocular și se îndepărtează excesul de țesut adipos sau de piele prezent la nivel palpebral.

 

După încheierea intervenției chirurgicale, se suturează inciziile create la nivelul șanțului palpebral, cu ajutorul firelor de sutură foarte fine. Cicatrizarea plăgii operatorii se va realiza la un interval cuprins între cinci și șapte zile de la efectuarea actului operator. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul blefaroplastiei?

După încheierea actului operator, bolnavul va fi monitorizat continuu până la restabilirea stării de conștiență și a tuturor celorlalte funcții ale organismului.

 

În lipsa vreunei complicații intraoperatorii sau postoperatorii, bolnavul va putea fi externat în aceeași zi cu efectuare actului operator (în cazul în care intervenția chirurgicală a avut loc dimineața) sau în ziua următoare (în cazul în care procedura chirurgicală a fost realizată după-amiaza sau seara).

 

În perioada postoperatorie, se administrează medicamente analgezice pentru reducerea durerii postoperatorii, se aplică comprese reci de gheață pe ochi, pentru reducerea edemului și a echimozelor locale și se administrează local (colir), oral sau sistemic (pe cale intravenoasă), antibiotice pentru prevenirea apariției infecțiilor locale.

 

Alimentația poate fi reluată la aproximativ două ore de la efectuarea blefaroplastiei. Se recomandă inițierea alimentației prin consumarea alimentelor semi-solide și lichide, pentru a evita apariția constipației în perioada preoperatorie.

 

Din cauza sensibilității oculare crescute în perioada oostoperatorie, se recomandă purtarea ochelarilor fumurii de protecție, în condiții externe de soare sau de vânt.

 

Perioada de recuperare în urma efectuării blefaroplastiei este cuprinsă între șapte și zece zile. În această perioadă se recomandă întreruperea activității cotidiene și profesionale și evitarea efectuării eforturilor fizice deoarece, activitatea fizică intensă poate determina creșterea tensiunii arteriale, cu apariția sângerărilor intraoculare.

 

După încheierea perioadei de recuperare postoperatorie, se poate relua activitatea profesională și cea cotidiană. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Care sunt posibilele complicații ale blefaroplastiei?

Cu toate că blefaroplastia nu este o intervenție chirurgicală care implică un înalt grad de dificultate, ea trebuie efectuată de către un chirurg estetician cu experiență, din cauza multiplelor riscuri minore și imprevizibile.

 

Asemenea oricărei alte intervenții chirurgicale, și blefaroplastia poate fi însoțită de anumite complicații intraoperatorii sau postoperatorii.

 

Printre posibilele complicații ale blefaroplastiei se numără următoarele aspecte patologice:

  • Hemoragia intraoperatorie sau postoperatorie
  • Îndepărtarea unei cantități prea mare de piele sa de țesut adipos de la nivel palpebral, cu apariția ectropionului
  • Infectarea plăgii operatorii. [1], [2]
Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, COMPENDIU DE SPECIALITĂȚI MEDICO-CHIRURGICALE vol.II, Editura Medicală, București, 2018
3. Blepharoplasty, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/blepharoplasty/about/pac-20385174
4. What to Expect from Blepharoplasty, link: https://www.healthline.com/health/blepharoplasty
5. Eyelid Surgery, link: https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/eyelid-surgery
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp