Operația de hernie ombilicală

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 06-07-2022, 474 vizualizări

Hernia ombilicală este o afecțiune chirurgicală, caracterizată prin exteriorizarea organelor aflate în interiorul cavității abdominale, prin intermediul unui orificiu creat la nivelul inelului ombilical.

 

Din punct de vedere al momentului apariției, pot fi descrise două tipuri de hernii ombilicale:

  • hernia ombilicală dobândită (absentă la naștere și apărută în decursul vieții) și
  • hernia ombilicală congenitală (prezentă la naștere).

 

Atât hernia ombilicală congenitală, cât și cea dobândită pe parcursul vieții, necesită tratament. Spre deosebire de hernia nou-născutului și hernia copilului, care pot fi corectate prin tratament conservator (contenție ortopedică) în numeroase cazuri, hernia nou-născutului și hernia adultului necesită în exclusivitate tratament chirurgical. [1], [2]

 

Care sunt indicațiile operației de hernie ombilicală?

Operația de hernie ombilicală este recomandată în următoarele circumstanțe:

  • În cazul herniei ombilicale apărută la nou-născut, care nu a putut fi redusă manual de către medic
  • În cazul herniei ombilicale apărută la copii, care nu a putu fi redusă prin intermediul contenției ortopedice
  • În cazul herniei ombilicale apărută la adulți. [1], [2]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie în cazul operației de hernie inghinală?

Înainte de efectuarea operației de herniei ombilicală, atât la nou-născuți și la copii, cât și în rândul adulților, se recomandă respectarea următoarelor măsuri:

 

  • În cazul persoanelor adulte care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale de corectare a herniei ombilicale, se recomandă întreruperea consumului de alcool și a fumatului, deoarece substanțele chimice aflate în componența tutunului și a alcoolului întârzie procesul de vindecare a leziunilor operatorii și pot favoriza infectarea acestora.

 

De asemenea, în cazul acestor persoane se recomandă întreruperea administrării medicamentelor anticoagulante și antiagregante plachetare înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, din cauza riscului rescut de sângerare intraoperatorie sau postoperatorie, asociat administrării acestei medicații.

 

  • În cazul femeilor care urmează să fie supuse intervenției chirurgicale de corectare a herniei ombilicale, se impune întreruperea administrării de anticoncepționale. Este contraindicată efectuarea operației de hernie ombilicală în timpul menstruației la femei.

 

Înainte de efectuarea operației de hernie ombilicală se recomandă întreruperea oricărui regim alimentar, deoarece acesta se poate solda cu anumite deficite nutriționale care ar îngreuna procesul de vindecare a leziunilor operatorii și procesul de recuperare a organismului.

 

  • În cazul persoanelor supraponderale sau obeze care urmează să fie supuse operației de hernie ombilicală, se recomandă scăderea în greutate.

 

  • În cazul nou-născuților și a copiilor care urmează să fie supuși intervenției chirurgicale de hernie ombilicală se recomandă evitarea expunerii îndelungate la soare și adoptarea unei alimentații echilibrate, astfel încât procesele de recuperare și vindecare a leziunilor operatorii să nu fie conturbate.

 

La internarea bolnavului în spital medicul va realiza o anamneză completă, care trebuie să conțină informații cu privire la celelalte afecțiuni de care suferă bolnavul, alte operații suferite de către acesta, medicație administrată, etc. În acest mod va putea fi prevenită apariția unor complicații în timpul sau după desfășurarea actului operator.

 

În urma anamnezei, bolnavul va fi supus unei serii de investigații paraclinice (analize de laborator, investigații imagistice cardiace și pulmonare), pentru evaluarea stării de sănătate a acestuia.

 

Cu aproximativ 12 ore înainte de efectuarea operației de hernie ombilicală se recomandă întreruperea alimentației și a consumului de lichide. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Cum se desfășoară operația de hernie ombilicală?

Operația de hernie ombilicală se poate realiza sub anestezie locală, generală sau rahidiană și epidurală și durează în medie între 20 și 30 de minute. Pe tot parcursul actului operator, bolnavul va fi conectat la o aparatură specială, cu ajutorul căreia vor putea fi monitorizate frecvența cardiacă, frecvența respiratorie, tensiunea arterială și saturația în oxigen a sângelui periferic.

 

De asemenea, se va monta o linie venoasă, care va putea fi utilizată ulterior, în timpul desfășurării actului operator, în caz de apariție a unei urgențe medicale (șoc anafilactic secundar reacției de hipersensibilitate față de substanța anestezică administrată, stop cardio-respirator, hemoragie masivă cu șoc hemoragic, etc.).

 

Operația de hernie ombilicală se poate realiza pe cale chirurgicală clasică, deschisă sau pe cale laparoscopică.

 

  • Operația clasică deschisă presupune efectuarea unei incizii orizontale eliptice la nivelul peretelui abdominal, cu deschiderea sacului herniar, tratarea acestuia și sutura orificiului musculoaponevrotic în două planuri. În anumite circumstanțe, la nivelul zonei herniate se aplică o plasă protetică, pentru a prevenii recidiva herniei ombilicale.
  • Operația laparoscopică de hernie ombilicală presupune realizarea unor incizii multiple în vecinătatea herniei ombilicale: prin intermediul uneia dintre incizii se introduce în interiorul cavității abdominale un dispozitiv asemănător unui tub lung și subțire, dotat cu cameră video și o sursă de lumină la capăt, prin intermediul căruia pot fi vizualizate, în timpul desfășurării intervenției chirurgicale, imagini din interiorul cavității abdominale. Prin celelalte incizii sunt introduse instrumentele chirurgicale cu ajutorul cărora medicul va corecta orificiul existent la nivelul peretelui abdominal. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul operației de hernie ombilicală?

După încheierea actului operator, bolnavul va fi monitorizat continuu, până la revenirea stării de conștiență și până la restabilirea tuturor funcțiilor din organism.

 

De asemenea, în perioada postoperatorie imediată, se recomandă administrarea medicamentelor analgezice, pentru combaterea și ameliorarea durerilor și a disconfortului postoperator.

 

La aproximativ două ore de la efectuarea actului operator, este permisă reluarea alimentației și a consumului de lichide. Se va începe cu consumarea alimentelor de consistență semi-solidă, pentru evitarea apariției unei tulburări de tranzit intestinal (consipație) postoperator.

 

Datorită simplității actului operator, adulții supuși intervenției chirurgicale de corectare a herniei ombilicale pot fi externați în aceeași zi cu efectuarea operației, în lipsa vreunei complicații. În caz de apariție a unor complicații, externarea va fi amănată pâna la corectarea acestora din urmă.

 

În cazul nou-născuților și a copiilor, externarea în urma operației de hernie ombilicală se va efectua la un interval cuprins între două și cinci zile de la efectuarea procedurii chirurgicale.

 

În primele două săptămâni de la efectuarea operației de hernie, bolnavii sunt sfătuiți să respecte o bună igienă corporală, să poarte haine mai largi și să adopte un regim bazat pe alimentație semi-solidă sau lichidă, pentru a preveni apariția constipației.

 

Perioada de recuperare în urma operației de hernie ombilicală durează în medie aproximativ două săptămâni. După această perioadă, bolnavului în cauză își poate relua activitatea zilnică (se poate reîntoarce la grădiniță, la școală sau la locul de muncă).

 

Se recomandă evitarea efectuării eforturilor fizice în primele două luni de la realizarea intervenției chirurgicale. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Care sunt posibilele complicații ale operației de hernie ombilicală?

Conform studiilor realizate în acest sens, majoritatea cazurilor de hernie ombilicală operată evoluează spre vindecare fără probleme. Există însă și cazuri mai rare, înregistrate în mod special la nou-născuți sau la copii, când apar complicații intraoperatorii sau postoperatorii.

 

Aceste complicații ale operației de hernie ombilicală sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Infecție intraoperatorie sau postoperatorie, manifestată din punct de vedere clinic prin febră de peste 38°C persistentă, frisoane, înroșirea plăgii operatorii, etc.
  • Grețuri și vărsături
  • Sângerări intraoperatorii sau postoperatorii
  • Durere postoperatorie intensă, care nu cedeală la medicația analgezică administrată
  • Dificultăți la urinare
  • Abdomen destins de volum
  • Tuse persistentă
  • Reacție alergică la substanțele anstezice administrate, cu risc crescut de șoc anafilactic și stop cardio-respirator. [3], [4], [5]
Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Umbilical hernia repair , link: https://www.nhs.uk/conditions/umbilical-hernia-repair/what-happens/
4. Umbilical Hernia Repair Surgery, link: https://www.healthline.com/health/umbilical-hernia-repair
5. Umbilical hernia, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/umbilical-hernia/diagnosis-treatment/drc-20378689
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp