Operația de incontinență urinară

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 06-07-2022, 215 vizualizări

Incontinența urinară este definită prin pierderea urinei într-un mod involuntar, în timpul tusei, a strănutului, a râsului și chiar în timpul desfășurării anumitor activități, precum antrenamentul fizic, ridicarea unor greutăți, urcarea sau coborârea treptelor.

 

Incontinența urinară nu este o afecțiune, ci un simptom caracteristic disfuncției de vezică urinară. Conform unor studii recente, în întreaga lume sunt înregistrate peste 200 de milioane de persoane care prezintă incontinență urinară. Incontinența urinară poate fi înregistrată la ambele genuri, însă este de cinci ori mai frecvent întâlnită în rândul femeilor decât în rândul bărbaților.

 

Principala cauză a incontinenței urinare este scăderea tonusului musculaturii pelvine care asigură susținere vezicii urinare și a mușchiului sfincterian, care asigură controlul fluxului urinar. Pe lângă aceasta, mai sunt numeroși factori de risc care prin prezență pot facilita apariția incontinenței urinare. Dintre aceștia amintim prolapsul vaginal, ruptura perineală, cancerul de col uterin, infecțiile de tract urinar, intervenția chirurgicală pentru corectarea hipertrofiei benigne de prostată, histerectomia, supraponderea, respectiv obezitatea, afecțiunile respiratorii caracterizate prin tuse cronică, precum bronșita cronică astmatiformă, astmul bronșic, bronhopneumopatia cronică obstructivă, etc.

 

Tratamentul incontinenței urinare este, în primă fază, conservator și constă în redobândirea tonusului musculaturii pelvine prin intermediul exercițiilor Kegel, respectarea unui regim alimentar bazat pe fibre alimentare și vegetale, hidratare doar atunci când apare senzația de sete, evitarea efortului fizic, combaterea constipației și urinarea doar la anumite ore bine stabilite. În cazul lipsei de răspuns față de aceste măsuri prezentate, se impune tratamentul chirurgical.

 

Operația de incontinență urinară cuprinde mai multe proceduri chirurgicale diferite care asigură eliminarea incontinenței urinare. Procedura chirurgicală optimă pentru un anumit caz de incontinență urinară este aceea care asigură un raport beneficii/riscuri destul de mare. Procedura chirurgicală optimă este aleasă de către medicul curant împreună cu bolnavul în cauză, după o discuție acută cu acesta, privitoare la beneficiile fiecărei proceduri în parte și posibilele riscuri intraoperatorii sau postoperatorii care pot apărea. [1], [2], [3], [4]

 

Pregătirea preoperatorie în cazul operației de incontinență urinară

Bolnavii care prezintă incontinență urinară și care prezintă recomandare pentru corectarea chirurgicală a acesteia trebuie să respecte anumite măsuri impuse de către medic, pentru a evita apariția unor complicații severe, intraoperatorii și postoperatorii.

 

Astfel, se recomandă întreruperea fumatului și a consumului de alcool cu cel puțin două săptămâni înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, întreruperea administrării medicamentelor anticoagulante și a anticoncepționalelor orale, întreruperea dietelor alimentare restrictive pentru a preveni apariția unor dezechilibre nutriționale în perioada postoperatorie (precum deficit de calciu, de magneziu, etc., care pot prezenta o evoluție extrm de severă).

 

De asemenea, este contraindicată efectuarea operației de incontinență urinară în sarcină sau în timpul menstruației.

 

La internarea bolnavului în spital pentru efectuarea operației de incontinență urinară sunt efectuate o serie de investigații paraclinice pentru evaluarea statusului bioologic al bolnavului, precum hemoleucograma (pentru identificarea anemiei sau a altor boli hematologice), determinarea ureei și a creatininei serice (pentru evaluarea funcției renale), determinarea transaminazelor, a fosfatazei alcaline și a gama-glutamil transpeptidazei (pentru evaluarea funcției hepatice), efectuarea unei electrocardiograme și a unei ecocardiografii, efectuarea unei ecografii abdominale, etc.

 

Cu 12 ore înainte de efectuarea operației de incontinență urinară se recomandă întreruperea consumului de alimente și de lichide. [1], [2], [3], [4]

 

Modul de efectuare a operației de incontinență urinară

Operația de incontinență urinară se realizează sub anestezie locală sau generală, în funcție de complexitatea actului operator. În majoritatea cazurilor, procedurile chirurgicale realizate pe cale laparoscopică necesită anestezie locală, pe când intervenția chirurgicală realizată pe cale clasică, deschisă, se realizează sub anestezie generală. În caz de efectuare a anesteziei generale, se recomandă intubarea bolnavului și monitorizarea în permanență a funcțiilor vitale (frecvență cardiacă și respiratorie, tensiune arterială, diureză, saturația în oxigen a sângelui periferic).

 

În continuare vom descrie fiecare procedură chirurgicală utilizată pentru corectarea incontinenței urinare:

  • Colposuspensia retropubică este o intervenție chirurgicală de corectare a incontinenței urinare care poate fi realizată pe cale chirurgicală deschisă, prin efectuarea unei incizii largi la nivelul abdomenului inferior sau pe cale laparoscopică, care presupune efectuarea unor mici incizii la nivelul etajului abdominal inferior, prin intermediul cărora sunt introduse în interiorul cavității abdominale instrumentele chirurgicale utile pentru efectuarea manevrelor chirurgicale, dotate la capete cu camere video, care permit vizualizarea întregii proceduri chirurgicale desfășurate în interiorul abdomenului pe ecran. Colposuspensia retropubică are drept scop suturarea ligamentelor pelvine, pentru ridicarea și menținere în poziție anatomică inițială a vezicii urinare și a uretrei.
  • Operația de incontinență urinară prin montarea locală a unei bandelete constă în plasarea unei plase de susținere confecționată din polipropilenă, în spatele uretrei, prin intermediul unei incizii vaginale. Această procedură chirurgicală de corectare a incontinenței urinare este destinată populației de gen feminin.
  • Operația de incontinență urinară prin montarea unui sfincter urinar artificial. Acest sfincter urinar artificial este obținut dintr-o grefă de țesut muscular și are scopul de a împiedica refluarea urinei din vezica urinară în uretră. Spre deosebire de pocedura chirurgicală descrisă anterior, corectarea incontinenței urinare prin montarea unui sfincter urinar artificial se adresează bărbaților depistați cu această patologie.
  • Cistoplastia de augmentare este o procedură chirurgicală de corectare a incontinenței urinare prin creșterea în dimensiuni a vezicii urinare. Aceasta se poate realiza prin efectuarea unei incizii la nivelul etajului abdominal inferior, secționarea peretelui vezical și suturarea la acel nivel a unei grefe de țesut intestinal. În urma efectuării cistoplastiei de augmentație se recomandă plasarea unui cateter urinar pentru urinare (deoarece persoana în cauză nu mai este capabilă să urineze normal).
  • Operația de deviere urinară constă în efectuarea unei incizii la nivelul abdomenului inferior, prin intermediul cărora sunt exteriorizate ureterele (organe tubulare care asigură transportul urinei produse de rinichi la nivelul vezicii urinare). Această procedură chirurgicală se realizează în condiții de urgență medico-chirrugicală și se adresează bolnavilor care prezintă incontinență urinară fără răspuns la celelalte proceduri chirurgicale amintite anterior.

 

Alte proceduri de corectare a incontinenței urinare sunt:

  • injecțiile cu colagen
  • injecțiile cu toxină botulinică de tip A
  • stimularea nervului sacral
  • stimularea nervului tibial posterior. [1], [2], [3], [4]

 

Îngrijrea postoperatorie în cazul operației de incontinență urinară

În urma efectuării operației de incontinență urinară sub anestezie generală, bolnavul va fi plasat într-un salon de anestezie terapie intensivă și va fi monitorizat în continuare, până la restabilirea stării de conștiență și a tuturor celorlalte funcții abolite cu ocazia administrării substanțelor anestezice. Postoperator se recomandă izolarea plăgii chirurgicale prin plasarea locală a unui pansament steril, care va fi schimbat la perioade regulate de timp, în urma toaletizării corespunzătoare a plăgii cu betadină, soluție pe bază de rivanol sau soluție pe bază de apă oxigenată.

 

Perioada de spitalizare în cazul bolnavilor supuși operației de incontinență urinară pe cale laparoscopică este cu mult mai redusă comparativ operația desfășurată pe cale clasică, deschisă (trei zile în cazul intervenției laparoscopice, respectiv șapte-zece zile în cazul intervenției chirurgicale clasice). [1], [2], [3], [4]

 

Complicații ale operației de incontinență urinară

Fiecare procedură chirurgicală de îndepărtare a incontinenței urinare poate fi urmată de anumite complicații, în funcție de modul de realizare a procedurii intervenției chirurgicale și în funcție de statusul bolnavului în cauză.

 

Printre complicațiile care pot apărea în urma efectuării colposuspensiei retropubice se numără:

  • dificultatea golirii complete a vezicii urinare în timpul micțiunii
  • dispareunie (disconfort în timpul raportului sexual)
  • infecție de tract urinar

 

Posibilele complicații apărute în urma efectuării procedurii chirurgicale de corectare a incontinenței urinare se numără:

  • durere postoperatorie de lungă durată
  • distrugerea permanentă a structurilor vaginale din acea zonă anatomică
  • constipație
  • disfuncție sexuală
  • reacții de hipersensibilitate față de materialul din care este confecționată plasa de susținere (polipropilenă).

 

Complicațiile procedurii chirurgicale de corectare a incontinenței urinare prin intermediul sfincterului urinar artificial sunt hemoragia intraoperatorie sau postoperatorie de scurtă durată și senzația intensă de usturime în timpul actului micțional.

 

Cea mai de temut complicație a cistoplastiei de augmentație și a operației de deviere urinară este infecția de tract urinar.

Bibliografie:
1. Surgery and procedures - Urinary incontinence, link: https://www.nhs.uk/conditions/urinary-incontinence/surgery/
2. Urinary incontinence surgery in women: The next step, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/in-depth/urinary-incontinence-surgery/art-20046858
3. Surgery for Stress Urinary Incontinence (SUI), link: https://www.acog.org/patient-resources/faqs/special-procedures/surgery-for-stress-urinary-incontinence
4. Urinary incontinence - urethral sling procedures, link: https://medlineplus.gov/ency/article/007376.htm
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp