Operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve)

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 11-07-2022, 410 vizualizări

Operația de micşorare a stomacului, cunoscută şi sub denumirile de gastrectomie longitudinală sau gastric sleeve, este o intervenție chirurgicală desfăşurată la nivelul stomacului, efectuată la recomandarea medicului, în cazul bolnavilor supraponderali sau obezi şi în cazul în care dietele alimentare pentru slăbit nu şi-au dovedit eficiența. [1], [2]

 

Care sunt indicațiile și contraindicațiile operației de micșorare a stomacului?

Operația de micșorare a stomacului este recomandată de către medicul specialist în următoarele circumstanțe:

  • Bolnavii diagnosticați cu diabet zaharat de tip II obezi, care prezintă un indice de masă coporală cuprins între 30 și 35.
  • Bolnavii cu obezitate severă (cu indice de masă corporală cuprins între 35 și 40) însoțită de sindrom metabolic, dislipidemie sau hipertensiune arterială
  • Bolnavii diagnosticați cu obezitate morbidă, cu indice de masă corporală aflată peste 40.
  • Bolnavi diagnosticați cu obezitate asociată altor afecțiuni cronice severe, precum hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip II, dislipidemii, boli cardiovasculare, etc.
  • Bolnavi obezi, supuși regimurilor alimentare pentru scădere în greutate, însă fără obținerea vreunui rezultat.

 

Operația de micșorare a stomacului poate fi contraindicată în următoarele circumstanțe:

  • Sarcină. Operația de micșorare a stomacului este contraindicat în cazul femeilor însărcinate deoarece în urma acestuia pot apărea anumite deficite nutriționale care interferă cu sarcina și pot determina anumite complicații severe pe parcursul acesteia. [3], [4], [5]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie a operației de micșorare a stomacului?

Înainte cu cel puțin două săptămâni de la realizarea operației de micșorare a stomacului, bolnavul este sfătuit să renunțe la consumul de alcool și la fumat, deoarece substanțele chimice aflate în componența fumului de țigară și a alcoolului încetinesc perioada de vindecare a leziunilor operatorii și pot favoriza apariția complicațiilor.

 

În ziua premergătoare intervenției chirurgicale, se realizează o serie de investigații paraclinice, precum hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui, ecocardiografia Doppler, electrocardiograma, testele respiratorii, etc., pentru evaluarea statusului biologic al bolnavului, în vederea prevenirii apariției unei complicații în timpul desfășurării actului chirurgical.

 

Cu opt ore înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, bolnavul trebuie să întrerupă ingestia de alimente și consumul de alcool. [1], [2], [3]

 

Ce presupune operația de micșorare a stomacului și cum se desfășoară ea?

Operația de micșorare a stomacului - cunoscută și sub denumirile de gastrectomie longitudinală sau gastric sleeve - este o intervenție chirurgicală în cadrul căreia este îndepărtat 80% din suprafața stomacului. Este eliminată cu predominanță marea curbură gastrică, deoarece la acel nivel sunt localizați centrii foamei și tot aici este secretată grenalina, un hormon care stimulează apetitul alimentar.

 

Principalele obiective ale operației de micșorare a stomacului sunt acelea de a diminua apetitul alimentar, de a reduce cantitatea de alimente ingerate, de a induce precoce senzația de sațietate în timpul alimentării, iar în ultimul rând (dar cel mai important) de a scădea în greutate. Conform studiilor efectuate în acest sens, în urma operației de micșorare a stomacului se poate obține o scădere ponderală cu 70% față de greutatea inițială.

 

Operația de micșorare a stomacului durează în medie între una și trei ore, se realizează pe cale laparoscopică sau pe cale clasică, deschisă, sub anestezie generală. Pe toată durata desfășurării intervenției chirurgicale bolnavul va fi conectat la anumite aparate specializate pentru monitorizarea frecvenței cardiace, a frecvenței respiratorii, a tensiunii arteriale, a saturației în oxigen a sângelui și a diurezei.

 

În cazul intervenției laparoscopice, pe suprafața peretelui abdominal se realizează mici incizii prin intermediul cărora sunt introduse instrumentele chirurgicale speciale.

 

În cazul intervenției chirurgicale clasice, pe suprafața peretelui abdominal se realizează o mică incizie, se continuă cu secționarea tuturor straturilor până la pătrunderea în interiorul cavității abdominale, se secționează porțiunea din stomac incriminată și se elimină, iar mai apoi se reface integritatea peretelui abdominal.

 

În timpul desfășurării intervenției chirurgicale este îndepărtată o mare porțiune a stomacului, în mod deosebit marea curbură gastrică, cu crearea unui tub gastric cu dimensiuni cuprinse între 60 și 120 ml, care va păstra funcțiile stomacului. În acest mod, capacitatea de reținere a stomacului este mult mai redusă, cantitatea de alimente care va putea fi ingerată va fi mult mai mică, iar senzația de sațietate va fi instalată precoce. [1], [2], [3], [4], [5]

 

În ce constă îngrijirea postoperatorie a bolnavului supus operației de micșorare a stomacului?

În urma efectuării intervenției chirurgicale, bolnavul este plasat într-un salon de anestezie-terapie intensivă până la revenirea completă a stării de conștiență și până la restabilirea tuturor funcțiilor în urma administrării substanțelor anestezice.

 

Perioada de spitalizare, în cazul bolnavilor supuși operației de micșorare a stomacului, este cuprinsă între două și trei zile. În absența vreunei complicații postoperatorii, bolnavul poate fi esternat la două sau trei zile de la efectuarea actului chirurgical.

 

Postoperator, se poate relua alimentația și consumul de lichide. Se va începe cu alimente semisolide, pentru a evita apariția unei tulburări de tranzit intestinal. Timp de o lună, trebuie adoptată o dietă alimentară lejeră, iar mai apoi se continuă cu un regim alimentar bogat în proteine (hiperproteic) și sărac în calorii (hipocalori), timp îndelungat.

 

În majoritatea cazurilor, bolnavii supuși operației de micșorare a stomacului necesită concediu medical timp de două săptămâni. Perioada de recuperare în urma efectuării operației de micșorare a stomacului este cuprinsă între trei și patru săptămâni.

 

Femeile supuse operației de micșorare a stomacului, pot avea o sarcină la aproximativ un an sau la un an jumătate de la efectuarea actului chirurgical. Se recomandă însă evaluarea amănunțită a bolnavei, deoarece în urma acestui tip de intervenție chirugicală pot apărea deficite nutriționale care pot influența negativ evoluția sarcinii. [3], [4], [5]

 

Care sunt principalele avantaje ale operației de micșorare a stomacului?

Principalele avantaje ale operației de micșorare a stomacului sunt următoarele:

  • Scăderea ponderală semnificativă
  • Scăderea riscului de apariție a afecțiunilor cronice, severe
  • Funcționarea normală a stomacului, în ciuda exciziei unui segment gastric mai larg
  • Scăderea riscului de apariție ulcerului gastric
  • Scăderea riscului de apariție a blocajelor intestinale
  • Complexitatea intervenției chirurgicală, fără a fi necesară efectuarea unui alt act chirurgical în acest sens
  • Scăderea riscului de infecții intraoperatorii, în cazul procedurii laparoscopice
  • Ameliorarea afecțiunilor asociate obezității, precum diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arterială sau bolile cardiovasculare
  • Posibilitatea efectuării operației de micșorare a stomacului chiar și în cazurile care prezintă multiple comorbidități, datorită tehnicilor inovative accesibile în prezent. [1], [3], [4], [5]

 

Care sunt posibilele complicații apărute în cazul operației de micșorare a stomacului?

Complicațiile apărute în timpul efectuării intervenției chirurgicale sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Infecția intraoperatorii a plăgii chirurgicale
  • Hemoragie intraoperatorie, prin lezarea unui vas de sânge aflat în vecinătatea câmpului operator
  • Instalarea stopului cardio-respirator în urma unor evenimente acute, precum o reacție de hipersensibilitate la substanțele anestezice administrate, apariția unei tulburări de ritm cardiac, etc.

 

Complicațiile postoperatorii pot apărea precoce, între 24 și 72 de ore de la efectuarea actului chirurgical sau tardiv, la aproximativ șapte zile de intervneție. Complicațiile postoperatorii sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Sângerarea internă
  • Formarea hematomului gastric în urma apariției unei sângerări locale
  • Trombozele venoase
  • Infecția plăgii operatorii
  • Anemia
  • Tulburările de tranzit intestinal (diaree sau contipație)
  • Grețurile și vărsăturile
  • Stenoza gastrică
  • Fistula gastrică (formarea unui orificiu la nivelul esofagului terminal sau în regiunea superioară a suturii gastrice, prin intermediul căruia sucurile gastrice acide se exteriorizează în afara stomacului, la nivelul cavității abdominale), cu risc crescut de apariție a unei peritonite locale, iar mai apoi generale, însoțită ulterior de septicemie
  • Apariția surplusului pe piele la nivelul abdomenului, coapselor, feselor și mâinilor. [1], [2], [3], [4], [5]
Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. What to eat and avoid on the gastric sleeve diet, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319724.php
4. Gastric Sleeve, link: http://surgery.ucla.edu/bariatrics-gastric-sleeve
5. Gastric Sleeve Surgery, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/gastric-sleeve-surgery
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp