Operația de stomac (gastrectomia) în ulcerul gastric

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 07-07-2022, 331 vizualizări

Ulcerul gastric este o afecțiune frecvent înregistrată în practica medicală, caracterizată printr-o pierdere de substanță la nivelul mucoasei gastrice. Incidența ulcerului gastric este mai mare în rândul populației din țările asiatice, fiind de patru sau zece ori mai mare în rândul bolnavilor diagnosticați cu infecție cu Helicobacter pylori.

 

Factorii de risc implicați în apariția ulcerului gastric sunt consumul de antiinflamatoare nonsteroidiene, infecția cu Helicobacter pylori, hipersecreția acidă, apariția unui dezechilibru între factorii de agresiune și factorii protectori ai mucoasei gastrice, fumatul, stresul fizic sau emoțional, ereditatea (dovedită prin existența formelor familale de ulcer gastric), gastrinoamele apărute în contextul sindromului Zollinger-Ellison, infecția cu virusul Herpes simplex de tip I, toxicomania, etc.

 

Manifestările clinice specifice ulcerului gastric sunt reprezentate de durere cu caracter de arsură, apărută la nivelul epigastrului, imediat postprandial, fără iradiere, prezentă de obicei pe timpul nopții, care trezește bolnavul din somn și se ameliorează în urma administrării medicamentelor antisecretorii sau antiacide, eructații meteorism, senzație de sațietate precoce, distensie abdominală, pirozis, durere la nivelul toracelui anterior, astenie, fatigabilitate, dispnee, palpitații, amețeli (în caz de asociere a sindromului anemic).

 

Diagnosticarea ulcerului gastric se realizează coroborând datele obținute în urma examinării clinice a bolnavului (sensibilitate la palparea abdomenului în epigastru, examenul digital rectal care evidențiază melenă sau hematochezie, etc.) cu datele obținute în urma efectuării unor investigații paraclinice, precum endoscopia digestivă superioară, identificarea infecției cu Helicobacter pylori prin efectuarea testelor invazive (testul rapid pentru activitate ureazică din proba bioptică de mucoasă gastrică) sau neinvazive (reacția ELISA, testul salivar, testul rapid capilar, urea breath test, dozarea antigenului fecal Helicobacter pylori), examenul radiologic cu sulfat de bariu, dozarea secreției acide bazale sau maximale, biopsia mucoasei gastrice urmată de examenul histopatologic.

 

Tratamentul ulcerului gastric este inițial medicamentos, conservator, fiind reprezentat de administrarea inhibitorilor pompei de protoni (Omeprazol, Esomeprazol, Lansoprazol, etc.), a antagoniștilor receptorilor histaminic H2 (Ranitidină, Famotidină, etc.), a agenților citoprotectivi (Misoprostol, Sucralfat), a antidiareicelor cu acțiune antisecretorie (Subsalicilat de Bismut) și a antibioticelor (Amoxicilină, Metronidazol, Claritromicină), în caz de asociere a infecției cu Helicobacter pylori.

 

În lipsa de răspuns la tratamentul medicamentos administrat, se recomandă tratamentul endoscopic sau cel realizat prin tehnici de radiologie intervențională. În lipsa de eficiență a acestor proceduri terapeutice intervenționale, precum și în cazul ulcerului gastric perforat sau penetrant, se recomandă gastrectomia ca ultimă resursă terapeutică.

 

În funcție de segmentul de stomac îndepărtat chirurgical, pot fi descrise următoarele tipuri de gastrectomie:

  • gastrectomia totală, în cadrul căreia este îndepărtat stomacul în totalitate
  • gastrectomia parțială, în cadrul căreia este îndepărtat segmentul inferior al stomacului
  • gastrectomia „sleeve”, în cadrul căreia este îndepărtat segmentul stâng al stomacului (realizată frecvent în scopul scăderii în greutate)
  • esofagogastrectomia, care presupune îndepărtarea porțiunii superioare a stomacului și a esofagului în totalitate (realizată frecvent în contextul cancerului esofagian). [1], [2], [3], [4]

 

Indicațiile gastrectomiei în cazul ulcerului gastric

După cum spuneam anterior, gastrectomia reprezintă ultima resursă terapeutică în cazul ulcerului gastric, fiind recomandată în lipsa de eficiență a tratamentului medicamentos sau intervențional administrat, precum și în cazul ulcerelor gastrice perforate sau penetrante.

 

Operația de stomac (gastrectomia) mai poate fi recomandată în următoarele circumstanțe:

  • cancerul gastric
  • metastazele gastrice
  • tumorile benigne ale stomacului
  • cancerul esofagian
  • obezitate de grad III sau obezitate morbidă (condiție care pune în pericol viața individului în cauză)
  • hemoragia digestivă superioară, cu punct de plecare la nivelul stomacului
  • polipi gastrici
  • ulcer peptic sau duodenal
  • inflamația severă a mucoasei gastrice, cu apariția unor leziuni structurale ireversibile la acest nivel. [1], [2], [3], [4]

 

Care sunt principalele contraindicații ale gastrectomiei pentru tratarea ulcerului gastric?

Gastrectomia reprezintă opțiunea cardinală în cazul ulcerului gastric perforat, penetrant sau lipsit de răspuns la tratamentul medicamentos, însă există anumite comorbidități care pot reprezenta contraindicații pentru operație:

  • anemia
  • hipoproteinemia
  • insuficiența cardiacă. [1], [4]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie în cazul gastrectomiei pentru tratarea ulcerului gastric?

Înainte de efectuarea gastectomiei pentru tratarea ulcerului gastric se recomandă evaluarea cu atenție a stării de sănătate a bolnavului. Aceasta trebuie să includă o examinare clinică amănunțită a acestuia, efectuarea analizelor de sânge (hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui), evaluarea funcției cardiace (prin efectuarea electrocardiogramei, a ecocardiografiei), evaluarea funcției hepatice și a funcției renale.

 

Cu cel puțin două săptămâni înainte de efectuarea gastrectomiei, se recomandă întreruperea fumatului și a consumului de alcool. Cu aproximativ o săptămână înainte de efectuarea gastrectomiei pentru corectarea ulcerului gastric, se recomandă întreruperea administrării medicamentelor anticoagulante, antiagregante plachetare și anticoncepționale orale.

 

Este contraindicată efectuarea gastrectomiei pentru corectarea ulcerului gastric în timpul perioadei menstruale sau în timpul sarcinii (datorită complicațiilor severe care pot apărea, precum hemoragie, complicații legate de substanța anestezică administrată, etc.).

 

Cu aproximativ 12 ore înainte de efectuarea gastrectomiei, se recomandă întreruperea consumului de alimente și de lichide. În caz de golire incompletă a stomacului, se recomandă evacuarea conținutului gastric prin intermediul spălăturii gastrice (lavajului gastric). [1], [2], [3], [4]

 

Ce presupune operația de stomac (gastrectomia) în ulcerul gastric?

Gastrectomia este o intervenție chirurgicală cu risc major, care se realizează în condiții de asepsie, sub anestezie generală, cu intubarea bolnavului în cauză. Pe tot parcursul actului operator sunt monitorizate funcțiile vitale (frecvența cardiacă și respiratorie, diureza și saturația în oxigen a sângelui periferic), cu ajutorul unor instrumente special concepute (electrozi montația pe suprafața tegumentului toracelui, cateter vezical, pulsoximetru), conectate la un monitor care afișează valorile acestora.

 

Gatrectomia pentru tratarea ulcerului gastric se poate realiza pe cale clasică, deschisă sau laparoscopic (minim invaziv).

 

Gastrectomia clasică deschisă presupune efectuarea unei incizii mari la nivelul peretelui cavității abdomeinale, în zona de proiecție a stomacului, după asepsizarea corespunzătoare a tegumentului abdominal cu betadină sau soluție pe bază de alcool. Această incizie permite accesul chirurgului la nivelul stomacului. De regulă, gastrectomia realizată în scopul tratării ulcerului gastric poate fi parțială, cu îndepărtarea segmentului de stomac afectat de către leziunea ulcerantă sau totală, în cazul ulcerelor gastrice extinse, peforate sau penetrante. În urma rezecției gastrice se practică deseori anastomoza gastroduodenală (suturarea segmentului de stomac rămas la duoden) sau anastomoza gastrojejunală (sutura segmentului de stomac rămas la jejun, o porțiune a intestinului gros).

 

Gastrectomia laparoscopică presupune efectuarea unor mici incizii la nivelul peretelui abdominal, în zona de proiecție a stomacului, prin intermediul cărora vor fi introduse anumite instrumente chirurgicale, cu ajutorul cărora se va putea realiza rezecția gastrică, dotate la capete cu camere video, conectate la un monitor, cu ajutorul cărora poate fi vizualizată întreaga cavitate abdominală. [1], [2], [3], [4]

 

Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul gastrectomiei pentru tratarea ulcerului gastric?

În urma încheierii actului operator, bolnavul va fi poziționat într-un salon de anestezie terapie intensivă, unde va fi monitorizat în permanență, până la restabilirea stării de conștiență și a celorlalte funcții ale organismului, abolite în urma administrării substanței anestezice. Din cauza complexității intervenției chirurgicale, recuperarea în urma gastrectomiei poate fi mai îndelungată.

 

În urma efectuării gastrectomiei se recomandă toaletizarea zilnică a plăgii operatorii, prin intermediul soluțiilor pe bază de apă oxigenată, betadină, acid boric, rivanol sau coluție de cloramină și aplicarea locală a unui pansament steril, până la scoaterea firelor de sutură.

 

După gastrectomie modul de alimentare trebuie să difere semnificativ față de cel de dinainte. În urma efectuării gastrectomiei sunt recomandate mesele mici și dese, renunțarea la consumului de lichide în timpul meselor, creșterea aportului de fibre alimentare, evitarea balonării, a diareei sau a constipației prin eliminarea din dietă a alimentelor care dețin lactoză în componență, administrarea suplimentelor alimentare pe bază de vitamine (vitamina B12, vitamina D) și minerale (calciu, fier, etc.), pentru a asigura nivelul optim de vitamine și minerale în organism. [1], [2], [3], [4]

 

Care sunt complicațiile gastrectomiei pentru tratarea ulcerului gastric?

Principalele complicații care pot apărea în urma efectuării gastrectomiei sunt:

  • episoade de hiperglicemie sau hipoglicemie
  • hemoragie postoperatorie sau intraoperatorie
  • reacție de hipersensibilitate față de substanțele anestezice administrate
  • tulburări de ritm cardiac
  • osteoporoză
  • anemie
  • diaree
  • reflux acid
  • grețuri, vărsături
  • maldigestie
  • ileus intestinal
  • deficit de vitamine
  • pierdere în greutate
  • pneumonie
  • dificultăți de respirație
  • infecția plăgii operatorii. [1], [2], [3], [4]
Bibliografie:
1. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, COMPENDIU DE SPECIALITĂȚI MEDICO-CHIRURGICALE vol.I, Editura Medicală, București, 2018
2. What Is a Gastrectomy?, link: https://www.webmd.com/cancer/what-is-gastrectomy#2
3. Gastrectomy , link: https://www.nhs.uk/conditions/gastrectomy/
4. Gastrectomy, link: https://www.healthline.com/health/gastrectomy
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp