Operaţia de prostată (prostatectomia)

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 16-06-2022, 314 vizualizări

Prostatectomia este intervenția chirurgicală care presupune îndepărtarea totală sau parțială a prostatei.

 

Îndepărtarea prostatei în totalitate impune efectuarea prostatectomiei totale, intervenție chirurgicală frecvent înregistrată în cazul neoplasmului de prostată. Îndepărtarea parțială a prostatei este recomandată în hipertrofia benignă de prostată sau în alte afecțiuni benigne ale prostatei. [1], [2]

 

Indicațiile prostatectomiei

Principalele indicații ale prostatectomiei sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Cancerul de prostată
  • Hipertrofia benignă a prostatei (sau adenomul de prostată).

 

De asemenea, prostatectomia mai poate fi recomandată și în cazul altor afecțiuni benigne ale prostatei, în cadrul următoarelor circumstanțe:

  • în cazul lipsei de răspuns la tratamentul medicamentos administrat (precum prostatita)
  • în cazul unor afecțiuni vezicale asociate bolii de prostată
  • în retențiile acute sau cronice de urină. [3], [4], [5]

 

Ce presupune prostatectomia și care sunt principalele tipuri de prostatectomii?

Din punct de vedere al modului chirurgical de abordare, pot fi descrise următoarele tipuri de prostatectomii:

Prostatectomia clasică

Presupune efectuarea unei incizii la nivelul peretelui abdominal în regiunea pelvină, prin intermediul căreia se evacuează prostata parțial sau în întregime.

Prostatectomia laparoscopică

Procedură chirurgicală minim-invazivă, care presupune efectuarea unor incizii multiple la nivelul peretelui abdominal, în regiunea pelvină, prin intermediul cărora se introduc instrumentele chirurgicale necesare efectuării intervenției chirugicale. De asemenea, prin intermediul acestei incizii se introduce un tub cu o cameră atașată, care permite vizualizarea pe monitor a procedurii chirurgicale realizate în interiorul corpului.

Prostatectomia asistată robotic

Constă în efectuarea unor incizii la nivelul peretelui abdominal, prin intermediul cărora se introduc instrumentele chirurgicale; în acest context, procedura chirurgicală se realizează sub control medical, printr-un sistem robotizat.

 

În cazul neoplasmului de prostată, în funcție de obiectivele tratamentului chirurgical, pot fi descrise două tipuri de prostatectomii:

Prostatectomia radicală, curativă

Presupune tratarea cancerului de prostată prin îndepărtarea în totalitate a prostatei (cu condiția că tumora malignă este limitată la nivelul glandei, fără extindere la nivelul structurilor din vecinătate).

 

Conform datelor din literatura de specialitate, prostatectomia radicală este metoda terapeutică optimă abordată în cazul tumorii maligne primare.

 

În contextul afecțiunilor neoplazice, prostatectomia radicală poate fi însoțită de tratament adjuvant (postoperator) sau neoadjuvant (preoperator) , care constă în chimioterapie și radioterapie.

Prostatectomia paleativă

Este recomandată în cazul tumorilor maligne de prostată cu extindere la nivelul țesuturilor din jur sau mnetastazate. Acest tip de prostatectomie presupune eliminarea doar a unui fragment din tumoră, în scopul ameliorării calității vieții bolnavului în cauză (de exemplu reducerea în dimensiuni a tumorii prostatice în scopul redobândirii unui act micțional fiziologic, în cazul bolnavilor cu disurie sau cu retenție completă de urină). Prostatectomia paleativă se poate realiza pe cale clasică, deschisă sau prin ghidaj endoscopic.

 

Înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, se recomandă efectuarea unei cistoscopii, prin intermediul căreia se examinează sistemul urinar al bolnavului. De asemenea, se recomandă sistarea administrării anumitor medicamente cu câteva zile înainte de la efectuarea intervenției chirurgicale. Prostatectomia se realizează sub anestezie generală.

 

Cu 12 ore înainte de efectuarea prostatectomiei, bolnavul este sfătuit să nu consume alimente solide sau lichide și este supus unei clisme, pentru golirea conținutului intestinal.

 

În urma efectuării intervenției chirurgicale, bolnavul este monitorizat până la revenirea stării de conștineță, se montează o sondă urinară pentru evacuarea urinei, care va fi păstrată până în momentul în care bolnavul se poate mobiliza și i se vor administra analgezice pe cale intravenoasă.

 

Conform datelor din literatura de specialitate, perioada medie de recuperare în urma efectuării prostatectomiei este cuprinsă între patru și șase săptămâni în cazul intervenției chirurgicale clasice și una sau două săptămâni, în cazul intervenției laparoscopice. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Care sunt complicațiile prostatectomiei?

Principalele complicații care pot apărea în urma efectuării prostatectomiei sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Hemoragie postoperatorie
  • Hernie inghinală
  • Infecție postoperatorie
  • Disfuncție erectilă
  • Incontinență urinară
  • Disurie postoperatorie
  • Retenție acută de urină
  • Disurie tardivă. [3], [4], [5]

 

Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Radical Prostatectomy, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/radical-prostatectomy
4. Prostatectomy, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/prostatectomy/about/pac-20385198
5. Simple Prostatectomy, link: https://emedicine.medscape.com/article/445996-overview
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp