Operația de testicul - testicole necoborâte

Video Autor: Patriche Silvia Actualizat la 08-06-2022, 2225 vizualizări

Testiculele încep să se dezvolte atunci când bebelușul încă este în burta mamei. În mod normal, testiculele ajung în scrot în ultimele luni înainte de naștere însă în unele cazuri unul sau ambele sunt necoborâte. Acest lucru reprezintă o problemă deoarece testiculele necoborâte sunt asociate unui risc mai mare de infertilitate, cancer testicular și hernie inghinală. Atunci când testiculele sunt în scrot au cu circa trei grade mai puțin decât temperatura normală a corpului; de exemplu, dacă rămân în cavitatea abdominală și nu coboară. Cu cât sunt expuse la temperaturi mai ridicate cu atât poate fi afectată producția de spermă atunci când copilul ajunge la maturitate. (1, 2, 3)

Operația de testicul pe scurt

Jumătate din cazurile de testicul necoborât se vor corecta de la sine în primul an de viață. Atunci când testiculele nu coboară în primul an de viață, afecțiunea poartă numele de criptorhidie. Dacă fiul tău are această afecțiune, doctorul va recomanda realizarea unei operații corective. Intervenția, numită orhiopexie sau orhidopexie, reprezintă o operație standard de corectare a poziției testiculelor care nu sunt încă în scrot. În general, se realizează la băieți cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 luni. Opțiunile de intervenție diferă la adulți a căror testicule nu au fost corectate în copilărie. În acest caz se preferă orhiopexia în special la adulții sub 32 ani. De regulă, intervenția nu este realizată la bărbații de peste 32 ani deoarece există un risc mai mare de reacții adverse la anestezie. (4, 5)

Fenomenul testiculelor necoborâte afectează între 1,8 și 8,4% dintre bebeluși. În cazul nașterilor premature, incidența ajunge la 30%. Odată ce copilul ajunge la vârsta de un an, procentul cazurilor de testicule necoborâte scade la 1-2%. De aceea, este bine să se aștepte o perioadă după naștere pentru a vedea dacă problema nu se corectează în mod natural. (6)

Testiculele necoborâte se pot afla în canalul inghinal sau mult mai sus sau ectopic (de exemplu, în abdomen). Doctorul chirurg introduce un endoscop prin ombilic pentru a localiza testiculul sau testiculele (poate fi vorba și doar de un testicul necoborât) și printr-o incizie minusculă coboară testiculele în zona în care ar trebui să se afle, în scrot. (2, 4)

Cât de eficientă este

Ca regulă generală cu cât este testiculul sau testiculele mai aproape de scrot cu atât există mai mult șanse de succes pentru operație. În acest caz, rata de succes a intervenției ajunge sau chiar trece de 90%. Dacă testiculele se află în canalul inghinal rata de succes ajunge la 80-90% iar dacă acestea se află în abdomen 75% dintre operații se desfășoară cu rezultate satisfăcătoare. (7)

Cum arată candidatul ideal pentru operația de testicul

În general, operații de testicul se realizează în copilărie după primul an de viață, condiția principală fiind faptul că cel mic are testiculele necoborâte. De asemenea, operația este recomandată și pentru cei afectați de torsiune testiculară, o boală manifestată prin ștrangularea vaselor de sânge care ajung la testicule. (4, 7)

Cine NU ar trebui să apeleze la operația de testicul

Printre persoanele care nu ar trebui să apeleze la operația de testicul se află: bebelușii cu retard mintal sever, cei cu probleme de ejaculare precum și copiii afectația de boli genetice. (8, 9)

De asemenea, copiii care au convulsii, apnee în somn, diabet de tip 1, hipertensiune arterială, alte afecțiune ale inimii, plămânilor și rinichilor, un istoric de reacții alergice pot avea complicații în momentul anesteziei. (10)

Pregătirea de operație

Operația de testicul se realizează sub anestezie generală motiv pentru care doctorul îți va spune ce nu trebuie să consume cel mic înainte de intervenție. Dacă cei mici nu își vor da seama că urmează o operație, copiilor mai mari trebuie să le explicit ce se va întâmpla și să îi calmezi. De ceea este bine să fii informat pentru a nu transmite propriile temeri copilului. (2)

Ce trebuie să faci înainte de operație

Pentru copiii mai mari de 12 luni, este bine să nu le dai mâncare solidă sau lichide neclare (lapte, suc sau ceai) după miezul nopții, înainte de operație. Cei mai mici de 12 luni pot fi hrăniți cu lapte praf cu șase ore înainte de intervenție sau pot fi hrăniți la sân cel mai devreme la patru ore înainte de procedură. Toți copiii pot consuma apă și lichide transparente (de exemplu, suc de mere sau de struguri albi) cu până la două ore înainte de operație. (11)

Analize utile preoperator

Dacă fiul tău are testicule necoborâte doctorul va recomanda, mai întâi, o laparoscopie. Acest test presupune introducerea unui tub prevăzut cu o cameră minusculă printr-o incizie realizată în abdomen. Acest lucru îi oferă indicii doctorului legate de localizarea testiculelor. Se poate ca fixarea testiculelor să se realizează în cadrul aceleiași consultații însă uneori este nevoie de o intervenție separată. (12, 13)

Intervenția chirurgicală - procedura

Unele operații de testicule sunt mai complicate decât altele. Dacă operația în cazul testiculelor aflate în fața scrotului este relativ simplă, fără complicații și cu o rată mare de succes, atunci când testiculele se află în alte zona, operația se complică. Dacă testiculele necoborâte se află în canalul inghinal chirurgul va face o mică incizie în zona inghinală și apoi o a doua incizie în scrot. Testiculele sunt apoi mutate în interiorul unui mic buzunar creat de doctor între pielea scrotului și stratul superficial de mușchi ai scrotului. Testiculele sunt prinse prin cusături dizolvabile care sunt absorbite după un timp de corp. (14, 15)

Atunci când testiculele se află în abdomen operația se realizează în două etape aflate la o distanță de câteva luni una de cealaltă. În prima etapă chirurgul mută testiculele în jos și el atașează temporar în zona coapsei. În etapa a doua, testiculele sunt transferate în scrot și cusute. (4, 16)

Un alt tip de intervenție poartă numele de auto-transplantare. Această procedură presupune îndepărtarea completă a testiculelor din zona în care se află (inghinal sau abdominal) și re-implantarea lor în scrot prin reatașarea țesuturilor și a vaselor de sânge de vasele de sânge din acea zonă. (17, 18, 19)

În ce constă operația?

În general, operația de testicul se realizează rapid, în maximum o oră iar după procedură pacientul poate pleca acasă. În cazuri rare, copilul trebuie să stea peste noapte în spital însă doar dacă apar complicații. Copilul va fi anesteziat intravenos la mână sau picior. Este posibil să existe durere la introducerea perfuziei însă este de scurtă durată. Anestezia este una generală, deci copilul va dormi pe tot parcursul operației. (20)

După adormire, chirurgul va face o mică incizie în canalul inghinal sau în abdomen pentru a localiza testiculele și pentru a elibera artera spermatică. În unele cazuri, testiculele sunt necoborâte ca urmare a unui artere spermatice prea scurte. Odată îndepărtat țesutul din jurul acestei artere, aceasta poate fi întinsă pentru a ajunge mai bine la testicule. Următorul pas este realizarea unei mici incizii în scrot și crearea unui buzunar. În acest moment, doctorul va muta testiculele în jos până ajung în scrot și va coase. Odată ce procedura s-a încheiat doctorul va coase ambele zone chirurgicale cu ață care se dizolvă. Copilul se va trezi în zona de recuperare unde doctorul va monitoriza semnele vitale pentru a se asigura că nu apar complicații. Odată ce micul pacient este stabilizat îl poți lua acasă. (21)

Cât durează operația

Operația de testicul durează aproximativ 45 minute însă recuperarea după anestezie poate dura până la 3-5 ore. (22)

Anestezia

Operația se derulează sub anestezie generală. Cu alte cuvinte, copilul va fi adormit pe tot parcursul intervenției. Pe durata operației copilului i se va da și o injecție caudală în zona spatelui sau abdomenului sau în locul inciziei pentru a reduce din durerea simțită după procedură. (10)

Riscul intervenției

Ca orice intervenție și operația pentru corectarea testiculelor necoborâte vine cu o serie de riscuri. Mai jos sunt câteva dintre ele: (23)
• Sângerări excesive
• Durere severă
• Infecție în zona inciziei
• Reacții adverse la anestezie
• Rar, probleme de dezvoltare a testiculelor

Posibile complicații intraoperator

Pe lângă riscurile menționate mai sus există și un risc de vătămare a testiculelor sau a țesuturilor din apropiere (apare în 1% dintre cazuri). În cazuri foarte rare, doctorul poate descoperi că testiculele necoborâte sunt anormale sau nu mai sunt funcționale ca urmare a întreruperii fluxului de sânge. Acest lucru duce la îndepărtarea în totalitate a acestui testicul. Dacă ambele testicule sunt nefuncționale, doctorul poate recomanda un tratament hormonal. (24)

Imediat după operație

După operație pacientul este condus în zona de recuperare și monitorizat pentru a preîntâmpina apariția complicațiilor. În general, stau în spital câteva ore însă depinde de la caz la caz. Este foarte important ca cei mici să stea în pat 2-3 zilei iar apoi să fie îngrijiți timp de câteva săptămâni după operație pentru a asigura vindecarea completă. Sunt descurajate activități precum mersul pe tricicletă sau orice jucărie care pune presiune asupra zonei inghinale. Pentru câteva zile după operație, copilul ar trebui să fie hrănit doar cu lichide clare precum apa, sucul de mere sau cel de struguri albi. Dacă nu apar complicații după trei zile poate face trecerea la măr pasat, supă, banane pasate și orez. În special în prima săptămână ar trebui să evite mâncăruri grase precum pizza sau produse fast food. (2, 10)

Un alt lucru complet normal după operație este ca micul pacient să fie confuz, amețit de cap sau chiar să aibă stări de greață. Plânsul se poate intensifica însă va dispărea odată ce anestezia își pierde din efect. (23)

De asemenea, este indicat ca locul inciziei să nu ia contact cu apa pentru cel puțin cinci zile. Dacă cel mic poartă scutece, trebuie „spălat” cu un prosop umed în primele 4-5 zile. (2, 7, 11)

Dacă cel mic este de vârstă școlară, se poate întoarce la școală ziua următoare dacă se simte bine și nu resimte durere. Nu este indicat mersul pe bicicletă timp de cel puțin o săptămână iar participarea la orele de sport sau la antrenamente pentru sporturi de contact se poate face după primul consult cu doctorul, la circa 4-6 săptămâni de la operație. (4, 24)

Evoluția și prognosticul postoperator

Operația de corectarea a testiculelor necoborâte are o rată de succes de aproape 100%. De asemenea, fertilitatea viitorilor adulți este aproape normală însă scade dacă ambele testicule sunt necoborâte înainte de intervenție. Operația reduce riscul de cancer testicular însă nu îl elimină. Copilul trebuie să se odihnească 2-3 zile după procedură și să evite activitățile fizice intense (de exemplu, mersul pe tricicletă) pentru cel puțin o lună. (2, 4)

Complicații

Atunci când apar, complicațiile sunt mai ales de natură intraoperatoare. După intervenție, pielea este sensibilă la atingere însă dacă nu se pune presiune asupra zonei, operația este declarată un succes. În cazuri rare apar cicatrici și în cazuri foarte rare se poate ca testiculele să revină în partea superioară a scrotului caz în care va mai fi nevoie de o nouă intervenție chirurgicală. (4, 24)

Recuperare

După operație vor fi nevoie de noi consultări medicale pentru ca doctorul să se asigure că testiculele se dezvoltă normal în scrot și că sunt funcționale. Pe măsură ce copilul va crește doctorul îi va arăta cum să își examineze testiculele. Acest lucra ajută la detectarea din timp a cancerului testicular – copiii care au avut testicule necoborâte au un risc mai mare de cancer testicular odată ajunși la maturitate. (24)

Îngrijire post-operator

Doctorul poate recomanda o cremă pe bază de neosporini pentru a fi aplicată pe testicule de 2-3 ori pe zi iar pentru durere este bine să vorbești cu medicul înainte de a lua medicamente fără rețetă. În cazul în care doctorul recomandă antibiotice acestea trebuie luate conform instrucțiunilor chiar și după ce copilul se simte mai bine. Zona testiculele poate fi curățată cu un prosop din bumbac și apă cu săpun pentru piele sensibilă. Este bine să eviți soluțiile de curățare pe bază de peroxid de hidrogen sau alcool deoarece ar putea încetini vindecarea. Dacă zona testiculară se freacă de haine poți pune un bandaj. Acesta trebuie schimbat zilnic după curățare cu apă și săpun. (25)

Ce urmează după externare

După externare, doctorul recomandă odihnă la domiciliu pentru cel puțin 2-3 zile după intervenție. Odată ce copilul nu mai necesită să stea în pat, este indicat să evite activitățile fizice (de exemplu, întinderile, mersul pe tricicletă etc) pentru cel puțin o lună. Este normal ca cel mic să simtă durere și să existe umflături sau vânătăi însă acestea ar trebui să dispară după 2-3 săptămâni. Acest lucru va permite scrotului suficient timp să se vindece. Majoritatea doctorilor recomandă consultul regulat (primul, la 4-6 săptămâni după operație) pentru a se asigura că testiculele se dezvoltă normal și sunt funcționale. (25)

În general, nu apar complicații post-operatorii însă este bine să te adresezi doctorului dacă cel mic are febră mai mare de 38,5 grade Celsius iar în jurul inciziei au loc scurgeri cu miros neplăcut. De asemenea, este bine să te adresezi doctorului dacă cel mic simte o durere pronunțată în jurul inciziei, umflarea pielii, greață, vărsături, diaree sau constipație care nu par a se îmbunătăți. (25)

Dieta de după operația de testicul

La circa două ore după operația de testicul copilul poate consuma doar lichide clare. Aici intră apa și sucul de mere sau struguri albi. Dacă acestea sunt tolerate după alte două ore poate consuma alimente moi precum bananele pasate, orez, iaurt, pâine și supă. Copilul poate reveni la dieta normală de a doua zi. S-ar putea să observi o schimbare a scaunului celui mic imediat după operație. Acest lucru este perfect normal în primele zile. Dacă probleme digestive persistă mai mult de trei zile este bine să te adresezi doctorului. (25)

Ce alimente să eviți după operație

În primele 2-3 zile după operație copilul trebuie să evite alimente semi-preparate, dulciurile din comerț și alimentele care conțin cantități mari de grăsimi. De asemenea, este bine să evite alimente precum pizza sau produsele fast food pentru cel puțin două zile după intervenție. (11)

Cum ai grijă de testicule după operație

Înainte de externare doctorul îți va oferi informații referitoare la schimbarea bandajului steril din jurul inciziei. Se recomandă și aplicarea unei creme cu antibiotic de 2-3 ori pe zi. Cel mic va fi spălat cu ajutorul unui prosop umezit în apă cu săpun. Cel mic poate fi spălat cu un burete cufundat în apă cu săpun la 4-5 zile după operație însă nu este indicată scufundarea copilului în cădiță în primele șapte zile după operație sau chiar mai mult în funcție de ce spune doctorului. (2, 7)

Întrebări frecvente legate de operație

Ca și în cazul altor intervenții realizate în rândul copiilor, părinții au mai multe întrebări. Mai jos sunt răspunsurile la cele mai întâlnite dintre ele. (26)

• “Testiculele necoborâte dor?” – nu, testiculele necoborâte nu sunt associate cu durere însă necorectarea lor poate duce la infertilitate și un risc mai mare de cancer testicular

• „Este nevoie de raze X” – în majoritatea cazurilor, doctorii nu pot pipăi testiculele necoborâte. Cu toate acestea testele cu raze X nu reprezintă o rutină în evaluarea testiculelor care urmează a fi operate. În majoritatea cazurilor, se apelează la ultrasunete, computer tomograf și testare prin rezonanță magnetică (RMN)

• „Chiar este nevoie de operație?” – dacă testiculele celui mic nu coboară de la sine în primele luni de viață este nevoie de operație. Intervenția reduce riscul de cancer testicular și infertilitate și îmbunătățește imaginea de sine a viitorului adolescent și mai apoi adult

• „Operația poate reduce riscul de infertilitate și cancer testicular?” – da însă doar într-o oarecare măsură. Adulții născuți cu testicule necoborâte tot au un risc mai mare de a dezvolta cancer testicular însă doctoral îl va învăța după operație, la controalele ulterioare, să își palpeze testiculele pentru a detecta din timp existența cancerului

• „Va arăta normal zona genital?” – majoritatea intervențiilor de corectare a testiculelor necoborâte ajută la obținerea unui aspect normal a testiculelor

• „Pot apărea probleme în timpul pubertății?” – nu, copilul va trece normal prin pubertate

• „Dacă mai am un fiu și acesta va avea testicule necoborâte?” – nu există studii care să confirme că testiculele necoborâte au o componentă genetică

• „Va putea practica un sport?” – sigur, copilul va putea practica orice sport și va putea avea o copilărie la fel de activă ca frații sau prietenii săi

• „Copilul meu va putea deveni tată?” – prezența testiculelor necoborâte în copilărie crește riscul de infertilitate la maturitate însă băieții care au avut un singur testicul necoborât au aceleași șanse de fertilitate precum bărbații care nu au avut această problemă în copilărie

• „Ce risc există ca fiul meu să dezvolte cancer testicular?” – există un risc mai mare decât a adulților care nu au avut testicule necoborâte. Dintre copiii operație circa 1% dezvoltă cancer testicular. Este totuși important de știut că cele mai multe cazuri de cancer testicular sunt vindecabile atâta timp cât adultul detectează boala din timp (prin auto-palpare regulată) și urmează tratamentul conform instrucțiunilor doctorului specialist.

Bibliografie:
1. Current Management of Undescended Testes . https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40746-016-0039-7
2. Undescended Testicles. http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/u/undescended-testes-cryptorchidism/symptoms-and-causes
3. International guidelines for groin hernia management . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5809582/
4. Undescended testis: a study of 50 cases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5530811/
5. Advantage of early orchiopexy for undescended testis: Analysis of testicular growth percentage ratio in patients with unilateral undescended testicle. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5727248/
6. The undescended testicle: diagnosis and management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11087186
7. Undescended testicles. https://www.nhs.uk/conditions/undescended-testicles/treatment/
8. Indications and Contraindications for Orchiopexy. https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-642-86020-1_9
9. Orchiopexy: Contraindications. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002961079902393
10. General anesthesia. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/anesthesia/about/pac-20384568
11. Undescended Testicle (Orchiopexy) Repair Surgery. https://www.chp.edu/our-services/surgery-pediatric/patient-procedures/undescended-testicle-orchiopexy-repair-surgery
12. Laparoscopy for the Undescended Testes. https://www.researchgate.net/publication/221917523_Laparoscopy_for_the_Undescended_Testes
13. Laparoscopic Surgery for Undescended Testicles. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15051089-laparoscopic-surgery-for-undescended-testicles/
14. Groin Exploration for the Nonpalpable Testes: A Single Center Experience. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382645/
15. Comparison of the Inguinal and Scrotal Approaches for the Treatment of Cryptorchidism in Children. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26094098-comparison-of-the-inguinal-and-scrotal-approaches-for-the-treatment-of-cryptorchidism-in-children/
16. Laparoscopic Management of Intra-Abdominal Testis: 5-Year Single-Centre Experience—A Retrospective Descriptive Study . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22474586-laparoscopic-management-of-intra-abdominal-testis-5-year-single-centre-experience-a-retrospective-descriptive-study/
17. Successful Autotransplantation of an Intra-Abdominal Testis to the Scrotum by Microvascular Technique. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002253471759240X
18. Testicular Autotransplantation: A 17-year Review of an Effective Approach to the Management of the Intra-Abdominal Testis . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7609136-testicular-autotransplantation-a-17-year-review-of-an-effective-approach-to-the-management-of-the-intra-abdominal-testis/
19. Management of undescended testes: European Association of Urology/European Society for Paediatric Urology Guidelines. https://uroweb.org/wp-content/uploads/Radmayr-C-et-al.-J-Ped-Urol-2016.-12-335e343.-Management-of-undescended-testes.pdf
20. A study on surgical management of undescended testis. https://www.msjonline.org/index.php/ijrms/article/view/5258
21. Current Management of Undescended Testes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4856300/
22. The Timing of Surgery for Undescended Testis A retrospective multicenter analysis. https://www.aerzteblatt.de/pdf.asp?id=162183
23. The Undescended Testis: Diagnosis, Treatment and Long-Term Consequences . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737432/
24. Undescended Testicle . https://eapsa.org/parents/learn-about-a-condition/p-z/undescended-testicle/
25. Surgery for Undescended Testicle in Children: What to Expect at Home. https://myhealth.alberta.ca/health/AfterCareInformation/pages/conditions.aspx?HwId=zy1328
26. Undescended Testicles | Frequently Asked Questions. http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/u/undescended-testes-cryptorchidism/frequently-asked-questions
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp