Operația de proteză de genunchi

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 14-07-2022, 614 vizualizări

Articulația genunchiului este cea mai mare articulație a corpului uman, fiind alcătuită din următoarele structuri anatomice: osul tibial (tibia), osul fibular (fibula), osul rotulian (rotula), osul femural (femurul), meniscurile intraarticulare (meniscul medial și lateral), membrana sinovială, ligamentul rotulian, ligamentele posterioare (ligamentul popliteu oblic și arcuat), ligamentul colateral fibular și tibial, ligamentele încrucișate (ligamentul încrucișat anterior și posterior), tendonul rotulian, mușchiul cvadriceps, mușchiul biceps femural, mușchiul semitendinos și mușchiul semimembranos.

 

Articulația genunchiului este în mare parte acoperită din părți moi, fapt căruia i se datorează expunerea frecventă a acesteia la agresiunea factorilor externi, nocivi sau traumatici. De asemenea, articulația genunchiului este suprasolicitată în cadrul procesului de locomoție și de statică, fapt care duce la instalarea mecanismelor de uzură la acest nivel.

 

Articulația genunchiului reprezintă deseori sediul a numeroase traumatisme sau afecțiuni inflamatorii sau tumorale. Metodele de tratament conservator adoptate pentru corectarea acestora prezintă deseori efect limitat, iar în formele severe de boală cu alterarea difuză a acestei articulații, însoțită de limitarea mobilității genunchiului, singura opțiune terapeutică care a mai rămas este reprezentată de operația de genunchi.

 

Operația de proteză de genunchi, cunoscută și sub denumirea de artroplastie a genunchiului, este o intervenție chirurgicală care presupune înlocuirea totală a genunchiului afectat de artrită sau de o altă afecțiune, cu o proteză metalică sau din plastic. Operația de proteză de genunchi reprezintă deseori singura metodă terapeutică curativă a formelor severe de artrită sau a leziunilor traumatice severe ale genunchiului, deoarece permite restabilirea mobilității la nivelul membrului afectat. [1], [2], [3]

 

Indicațiile operației de proteză de genunchi

Operația de genunchi are drept scop corectarea dizabilității genunchiului, înlăturarea durerii locale și restabilirea mobilității articulației genunchiului.

 

Operația de genunchi este recomandată ca metodă terapeutică în cadrul următoarelor afecțiuni sau condiții patologice:

  • osteoartrită
  • artrita reumatoidă
  • boala articulară degenerativă severă
  • fracturi ale oaselor care alcătuiesc articulația genunchiului
  • ruptura tendonului rotulian sau a unui ligament sau cartilaj care intră în componența articulației genunchiului. [1], [2], [3]

 

Pregătirea preoperatorie în cazul operației de proteză de genunchi

cu aproximativ două săptămâni înainte de efectuarea operației de genunchi, se recomandă întreruperea fumatului şi a consumului de alcool, întreruperea administrării medicamentelor anticoagulante (din cauza riscului de hemoragie intraoperatorie), întreruperea administrării de anticonceptionale orale.

 

Este contraindicată efectuarea operației de proteză de genunchi în timpul sarcinii sau a menstruației.

 

La internarea bolnavului în spital pentru efectuarea operației de genunchi, se recomandă efectuarea unui consult medical amănunțit şi a investigațiilor paraclinice corespunzătoare, pentru evaluarea statusului biologic şi a stării de sănătate a persoanei în cauză.

 

Consultul medical trebuie să cuprindă o anamneza şi examinarea clinică a bolnavului:

  • Anamneza, la rândul ei, trebuie să cuprindă date referitoare la afecțiunea genunchiului de care suferă bolnavul şi simptomele asociate acesteia, modul de evoluție a bolii de la depistare până în prezent, alte tratamente administrate pentru corectarea bolii, celelalte afecțiuni de care suferă bolnavul sau prezente în familia acestuia, intervenții chirurgicale suferite de acesta, condiții de viață şi muncă, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate.
  • Examinarea clinică constă în inspecția şi palparea genunchiului şi permite identificarea anumitor semne clinice precum rigiditatea articulației genunchiului, edem sau echimoze locale, imposibilitatea mobilizării genunchiului, etc.

 

Investigațiile paraclinice recomandate pentru evaluarea statusului biologic al bolnavului şi a stării sale de sănătate, în vederea efectuării intervenției chirurgicale, sunt reprezentate de hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui (permite evaluarea statusului hematologic, a funcției hepatice și a funcției renale a bolnavului), ecocardiografia și electrocardiograma (permite evaluarea funcției cardiace), radiografia articulației genunchiului, tomografia computerizată a articulației genunchiului.

 

Cu aproximativ opt ore înainte de efectuarea operației de proteză de genunchi, se recomandă întreruperea consumului de alimente și de lichide. [1], [2], [3]

 

Modul de desfășurare a operației de proteză de genunchi

Operația de proteză de genunchi se realizează sub anestezie generală. Pe parcursul desfășurării intervenției chirurgicale, bolnavul va fi conectat la o aparatură specială cu ajutorul căreia vor fi monitorizate funcțiile vitale (frecvența cardiacă și respiratorie, tensiunea arterială, saturația în oxigen a sângelui periferic și diureza). De asemenea, înainte de administrarea substanțelor anestezice, se va monta una sau două linii de abord venos, care vor putea fi utilizate ulterior, în caz de apariție a unor complicații intraoperatorii (precum reacția de hipesensibilitate față de substanța anestezică administrată, urmată de stopul cardiorespirator, hemoragie intraoperatorie severă, etc.).

 

În ziua desfășurării operației de proteză de genunchi, bolnavul va fi condus în sala operatorie, va fi urcat pe masa chirurgicală, se va elibera zona genunchiului afectat de haine, se va îndepărta părul corporal aflat la acest nivel, se dezinfectează zona care urmează să fie incizată cu soluție de betadină sau cu o altă soluție antiseptică și se realizează o incizie în regiunea anterioară a genunchiului.

 

Se va secționa și se va îndepărta fragmentul din articulația genunchiului care este distrus și se va înlocui cu o proteză anatomică, special concepută pentru acel nivel, confecționată din metal sau din material de plastic. Cea mai frecventă formă de proteză de genunchi utilizată în practica medicală este proteza cimentată, care se atașează la nivelul zonei de inserție a osului prin intermediul unui material special conceput, numit ciment chirurgical. Proteza necimentată se atașează la nivelul zonei de inserție a osului prin intermediul unei suprafețe poroase, la nivelul căreia are loc dezvoltarea structurii osoase; frecvența de utilizare a protezei necimentate este redusă comparativ cu cea cimentată, tocmai din cauza acestei creștereri a osului pe suprafața poroasă a protezei. Proteza de genunchi este alcătuită din trei elemente:

  • componenta tibială, care imită porțiunea superioară a osului tibial,
  • componenta femurală, care imită porțiunea terminală a osului femural și
  • componenta rotuliană sau patelară, care imită porțiunea inferioară a rotulei, la nivelul căreia are loc frecarea osului rotulian cu femurul.

 

În urma înlocuirii articulației genunchiului afectate cu o proteză cimentată, se închide zona incizată cu ajutorul capselor chirurgicale sau a firelor de sutură, se plasează la nivelul zonei operate un tub de dren pentru eliminarea lichidului acumulat la acel nivel (sânge) și se pansează plaga chirurgicală cu un pansament din tifon steril. [1], [2], [3]

 

Îngrijirea postoperatoriei în cazul operației de proteză de genunchi

În urma efectuării operației de proteză de genunchi, bolnavul este poziționat într-un salon de anestezie- terapie intensivă şi va fi monitorizat în permanență până la restabilirea stării de conştiență şi a tuturor celorlalte funcții din organism.

 

Postoperator plaga operatorie va fi pansată, pentru a preveni pătrunderea agenților agresivi externi (agenți patogeni, particule de praf, etc.) la nivelul plăgii operatorii. Pansamentul va fi schimbat periodic, pentru a preveni infectarea plăgii, după asepsizarea corectă a acesteia cu soluție de betadină, apă oxigenată sau alte soluții antiseptice.

 

În perioada postoperatorie, se recomandă repaus la pat. Restabilirea mobilității articulației de genunchi protezate se realizează progresiv, evitând suprasolicitarea articulației şi efectuarea efortului fizic intens. Şedințele de fiziokinetoterapie pot fi utile pentru restabilirea mobilității articulației de genunchi protezate. [1], [2], [3]

 

Complicațiile operației de proteză de genunchi genunchi

Asemenea oricărei intervenții chirurgicale și operația de genunchi poate fi grevată de anumite complicații, mai mult sau mai puțin severe, care pot apărea în timpul desfășurării procedurii chirurgicale sau în perioada postoperatorie. Cele mai frecvente complicații ale operației de genunchi sunt:

  • infecția plăgii operatorii
  • hemoragie intraoperatorie sau postoperatorie
  • tromboza venoasă profundă a membrelor inferioare
  • embolia pulmonară
  • persistența durerii şi a rigidității genunchiului
  • apariția unei noi fracturi sau dislocații la nivelul genunchiului. [1], [2], [3]
Bibliografie:
1. Knee Replacement Surgery Procedure, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/knee-replacement-surgery-procedure
2. Knee replacement, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/knee-replacement/about/pac-20385276
3. Total Knee Replacement, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-knee-replacement
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp