Operația de ulcer varicos

Autor: Dr. Paraschiv Oana-Maria Actualizat la 09-06-2022, 1565 vizualizări

Ulcerul varicos constituie cea mai comună etiologie a ulcerației membrelor inferioare, fiind cunoscut și sub denumirea de ulcer de stază sau ulcer venos al membrelor inferioare. Se estimează că aproximativ 5-8% din populația globului suferă de boală venoasa cronică, iar 1% vor prezenta un ulcer venos la un moment dat în viață. (1, 4)

Factorii de risc cei mai importanți pentru apariția unui ulcer varicos sunt vârsta înaintată, obezitatea, traumatismele anterioare ale piciorului, tromboza venoasă profundă și flebita. Ulcerele venoase sunt de obicei recurente, pot persista chiar ani de zile si sunt tipic asociate cu varice ale membrelor inferioare, edeme gambiere, dermatite venoase. Principalele complicații ale ulcerului varicos sunt reprezentate de celulită, osteomielită și transformare malignă.

Opțiunile de tratament pentru ulcerul varicos includ terapia conservatoare, tratament mecanic, medicație, și nu în ultimul rând, tratament chirurgical. Cea mai comună formă de tratament rămâne compresia cu bandaje in patru straturi, care vindecă complet ulcerul în 7-8 saptamani. (1)

Intervenția chirurgicală poate fi considerată o opțiune pentru ulcerele varicoase de mari dimensiuni, aparute de o perioadă mai lungă de timp, sau refractare la terapia conservatoare. (4)


Studiul ESCHAR a comparat eficiența compresiei cu a compresiei insoțită de chirurgia venoasă superficială la pacienții cu ulcere varicoase deschise sau recent vindecate și incompetența venoasa superficială. Tehnica folosită la pacienții implicați în studiu a fost stripping-ul venei safene. S-a demonstrat că recurența ulcerului varicos este redusă la jumătate la pacienții care acceptă intervenția chirurgicală venoasa superficiala. Mai exact, după 24 de saptamani de urmărire a evoluției bolii, ulcerele au fost vindecate in proporție de 65% la ambele grupuri de pacienți, dar recurența bolii a fost diferită: 12% la grupul care a beneficiat de bandaje compresive și chirurgie, comparativ cu 28% în grupul la care s-au aplicat doar măsuri compresive. (1, 2)

 

În ce constă tratamentul chirurgical?

Tehnica folosită pentru tratarea chirurgicală a ulcerului varicos este debridarea, care se face atunci când ulcerul venos se infectează, și implică înlăturarea țesutului infectat sau necrozat. În urma acestei intervenții, vindecarea se poate face mai ușor. (3)


Intervenția chirurgicala efectuată în trecut pentru îmbunătățirea circulației venoase la nivelul membrelor inferioare constă în stripping-ul venei safene mari, procedură care a fost ulterior abandonată pentru a evita lezarea nervului safen. Recent, această intervenție a fost înlocuită de chirurgia endoscopica subfascială, care prezintă mai puține probleme legate de vindecarea rănilor. (2)


De asemenea, au apărut metode mai noi de tratare a venelor varicoase, cum ar fi laserul endovenos si ablația prin radiofrecvență. (2)

 

Ce implică pregatirea preoperatorie?

Înainte de operație, este indicat repausul fizic pentru reducerea edemelor gambiere care adesea însoțesc ulcerele venoase.

De asemenea, pacienții vor primi tratament antibiotic pentru ulcerele infectate.

 

Ce putem face pentru a preveni apariția ulcerului varicos?

Măsurile preventive constau în scădere în greutate la persoanele supraponderale, exerciții fizice de intensitate moderată pentru îmbunătățirea circulației venoase și adoptarea cât mai des a poziției ridicate a picioarelor.

Bibliografie:
1. Chirurgia ulcerelor venoase ale gambei, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1914462/
2. Tratamentul ulcerelor gambei, link: https://www.jvascsurg.org/article/S0741-5214(09)00014-7/fulltext
3. Ulcerul venos, link: https://surgery.ucsf.edu/conditions--procedures/venous-ulcers.aspx
4. Diagnosticul și tratamentul ulcerelor venoase, link: https://www.aafp.org/afp/2010/0415/p989.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp