Operația de urechi clăpăuge (otoplastia pentru urechi decolate)

Autor: Dr. Purtan Teodora Actualizat la 08-07-2022, 253 vizualizări

Otoplastia este intervenția chirurgicală prin intermediul căreia pot fi corectate urechile decolate (îndepărtate de cap), cunoscute în termeni populari drept urechi clăpăuge și poate fi redusă dimensiunea urechilor, cu restabilirea simetriei celor două organe auditive.

 

Urechile decolate sau clăpăuge reprezintă o malformație congenitală ușoară, care presupune îndepărtarea urechilor de cap, întotdeauna existând o diferență de formă sau de mărime ale celor două organe.

 

Tratamentul urechilor clăpăuge este chirugical și constă în efectuarea otoplastiei.

 

La ce vârstă este indicată operația de urechi clăpăuge (otoplastia pentru urechi decolate)?

Conform datelor din literatura de specialitate, otoplastia poate fi recomandată în cazul tuturor copiilor aflați peste vârsta de cinci ani, diagnosticați cu urechi decolate și în cazul tuturor persoanelor adulte, diagnosticate cu urechi clăpăuge care nu au suferit o astfel de intervenție chirurgicală în copilărie.

 

Vârsta optimă de efectuare a otoplastiei, recomandată de către medicii de specialitate, este cuprinsă între 5 și 14 ani. [1], [2], [3], [4]

 

Ce presupune pregătirea preoperatorie în cazul otoplastiei?

Cu două săptămâni înainte de efectuarea otoplastiei, bolnavilor li se recomandă întreruperea consumului de alcool și a fumatului, deoarece substanțele chimice prezente în componența acestor două produse pot întârzia procesul de vindecare a leziunilor și pot favoriza apariția infecțiilor locale.

 

De asemenea, se recomandă întreruperea administrării de antiagregante plachetare sau anticoagulante, deoarece aceste medicamente pot influența procesele de coagulare ale sângelui, favorizând apariția hemoragiei.

 

În cazul femeilor aflate pe anticoncepționale, care urmează să fie supuse unei otoplastii, le este recomandată întreruperea administrării acestor medicamente până la recuperearea în urma acestei intervenții chirurgicale. Se recomandă efectuarea otoplastiei în afara perioadei menstruale, datorită riscului crescut de sângerare din timpul menstrei.

 

La internarea bolnavului în spital, medicul va efectua o anamneză amănunțită, care să cuprindă date referitoare la celelalte afecțiuni de care suferă bolnavul (diferite boli cronice precum diabet zaharat, epilepsie, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, alergii la anumite substanțe medicamentoase, etc.); în acest mod va putea fi prevenită apariția unor complicații legate de acestea pe parcursul desfășurării actului chirugical.

 

De asemenea, tot la momentul internării bolnavului, vor fi efectuate câteva investigații pentru a evalua statusul biologic și starea de sănătate a acestuia; aceste investigații pot fi reprezentate de hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui (pentru evaluarea statusului hematologic al bolnavului), electrocardiogramă și ecocardiografie (pentru evaluarea funcției cardiace), etc.

 

Se recomandă evitarea curelor de slăbire înainte de efectuarea otoplastiei deoarece acestea pot determina apariția unor deficite nutriționale în organism și pot întârzia procesele de vindecare a leziunilor și de recuperare postoperatorie.

 

Cu opt ore înainte de efectuarea intervneției chirurgicale, se recomandă întreruperea alimentării și a consumului de lichide. [1], [2], [3], [4]

 

Cum se desfășoară operația de otoplastie?

În cazul persoanelor adulte, otoplastia se realizează sub anestezie locală însoțită de analgezie intravenoasă. În cazul copiilor, otoplastia se realizează, de regulă, sub anestezie generală. Intervenția chirurgicală de otoplastie durează, în medie, aproximativ două ore.

 

Înainte de începerea intervenției chirurgicale, se montează o linie venoasă (care va putea fi utilizată în caz de apariție a vreunei urgențe medicale, precum stop cardio-respirator sau reacție de hipersensibilitate la vreuna din substanțele medicamentoase administrate). De asemenea, bolnavul va fi conectat la o anumită aparatură specială care va monitoriza frecvența cardiacă, frecvența respiratorie, tensiunea arterială și saturația în oxigen a sângelui periferic, pe toată perioada actului chirurgical.

 

După efectuarea anesteziei locale, medicul va realiza o incizie în regiunea retroauriculară (în spatele urechii), prin intermediul căreia va putea fi evidențiat cartilajul auricular. După evidențiere, cartilajul este modelat și ancorat cu ajutorul unor fire neresorbabile, astfel încât acesta să fie poziționat mai aproape de cap.

 

După remodelare, se suturează pielea incizată și se aplică local un bandaj steril. [1], [2], [3], [4]

 

Ce presupune îngrijirea postoperatorie în cazul otoplastiei?

Intervenția chirurgicală de otoplastie poate fi realizată în ambulatoriu sau cu spitalizare de zi, în funcție de starea bolnavului. În lipsa vreunei complicații operatorii, bolnavul poate fi externat în aceeași zi cu efectuarea actului chirurgical. În caz de apariție a vreunei complicații, bolnavul poate fi reținut în spital timp de câteva zile, până la corectarea acestora.

 

Bolnavii cărora li s-a efectuat otoplastia sub anestezie generală, vor fi plasați într-un salon de anestezie-terapie intensivă și vor fi monitorizați continuu, până la revenirea stării de conștiență și până la restabilirea tuturor funcțiilor din organism.
Pentru ameliorarea durerii postoperatorii, se recomandă administrarea de analgezice sau antiinflamatoare, precum Algocalmin, Ketonal, Ibuprofen sau Paracetamol.

 

La externare, deasupra urechii operate se va aplica un bandaj compresiv, care trebuie menținut pe loc timp de cel puțin o lună. La o perioadă cuprinsă între șapte și zece zile, bolnavul va fi rechemat la spital pentru controlul medical și pentru extragerea firelor de sutură neresorbabile.

 

Recuperarea în urma intervenției chirurgicale de otoplastie este rapidă. În majoritatea cazurilor, persoanele adulte supuse otoplastiei își pot relua activitatea profesională la două sau trei zile de la efectuarea actului chirurgical, iar copiii supuși otoplastiei se pot reîntoarce la școală la o săptămână de la efectuarea operației. [1], [2], [3], [4]

 

Care sunt posibilele complicații ale operației de urechi clăpăuge (otoplastia pentru urechi decolate)?

Printre complicațiile otoplastiei, înregistrate mai mult sau mai puțin în practica medicală, se numără următoarele aspecte patologice:

  • Cicatricile hipertrofice
  • Hemoragia intraoperatorie sau postopeatorie
  • Hematoamele
  • Infecții tegumentare la nivelul zonei operate. [1], [2], [3], [4]
Bibliografie:
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Otoplasty, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/otoplasty/about/pac-20394822
3. Should I have an otoplasty?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/246767.php
4. Otoplasty, link: https://emedicine.medscape.com/article/839886-overview#a1
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp